«Νοσοκομεία 2020»: Το …λίφτινγκ στo ΕΣΥ και τα πρώτα αποτελέσματα

0
736

Είναι γεγονός ότι όσοι έχουμε επισκεφτεί τα νοσοκομεία της χώρα μας έχουμε βιώσει την ταλαιπωρία από τις πολύωρες καθυστερήσεις, ωστόσο  γίνονται και θετικά βήματα και αυτό αξίζει να αναφερθεί. Παρά, λοιπόν, τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό που εξακολουθούν να υπάρχουν , φαίνεται ότι κάτι καλό συμβαίνει σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Απόδειξη το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα θεραπευτήρια αποκτούν νέα ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασθενείς, που πλέον έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες εξετάσεις, σε καινοτόμες θεραπείες και εξειδικευμένες επεμβάσεις.

Παράλληλα  έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης σε  τμήματα και κλινικές, τα οποία θα  παραδοθούν το επόμενο διάστημα στους ασθενείς αλλά και στους εργαζόμενους των δημόσιων θεραπευτηρίων.

Τελευταία αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων με τη λειτουργία του νέου Αξονικού Τομογράφου. Συγκεκριμένα την περασμένη  Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η πλήρης 24ωρη λειτουργία του νέου Αξονικού Τομογράφου, μετά από την εγκατάσταση του που πραγματοποιήθηκε  στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας πρόκειται για ένα σύγχρονο αξονικό τομογράφο 32 τομών, αξίας 343.480 ευρώ. Τα χρήματα διατέθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα  ΕΣΠΑ 2014-2020  αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από τις 24 Φεβρουαρίου, μάλιστα,  θα κλείνονται ραντεβού και για μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Επιπλέον τον περασμένο μήνα, και συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εγκαινίασε την πλήρως ανακαινισμένη  Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Η ΜΤΝ εξυπηρετεί  σχεδόν 70 νεφροπαθείς με μηνιαία δυνατότητα πραγματοποίησης 870 συνεδριών, ενώ πλέον με την πλήρη ανάπτυξή της, θα μπορεί να εξυπηρετήσει 162 ασθενείς και έως 2.150 συνεδρίες αιμοκάθαρσης το μήνα!

Στις 30 Ιανουαρίου 2020, εγκαινιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο  δεύτερος στεφανιογράφος του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο».

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, τέλεσε τα εγκαίνια στο πλαίσιο της δράσης «Νοσοκομεία 2020». Η προμήθεια του στεφανιογράφου έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Προμήθεια και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού νοσοκομείων – Ομάδα 5 «Ψηφιακοί Στεφανιογράφοι».

Με τη λειτουργία του δεύτερου στεφανιογράφου, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση παλαιών μηχανημάτων του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, στην οποία συνέβαλαν οικονομικά η δωρεά ιδιωτικής εταιρείας, το υπουργείο Υγείας και η Περιφέρεια Αττικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχει τη δυνατότητα να επιτελεί ετησίως, 5000 στεφανιογραφίες, πάνω από 1200 αγγειοπλαστικές, 100 διαδερμικές αποκαταστάσεις αορτικών βαλβίδων, τοποθέτηση 1100 βηματοδοτών και τοποθέτηση 300 απινιδωτών, όπως και άλλες εξειδικευμένες επεμβάσεις καρδιάς.

Ανακαινίσεις και κλινοσκεπάσματα

Επιπροσθέτως έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή ή ανακαίνιση 2.700 χώρους υγιεινής, μπάνια, τουαλέτες, WC, πόρτες, πλακάκια και λοιπά, με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Επίσης τα νοσοκομεία προμηθεύονται 150.000 κλινοσκεπάσματα, σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια και λοιπά, για όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Η χρηματοδότηση για τα έργα στα δημόσια νοσοκομεία θα προέλθει είτε τον κρατικό προϋπολογισμό και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για συμβάσεις, κατά κανόνα μακροχρόνιες, οι οποίες συνάπτονται μεταξύ ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού φορέα, με σκοπό την εκτέλεση έργων ή και την παροχή υπηρεσιών, όπως κάνουν όλες οι χώρες στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική.