Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

0
293

Η δροσιστική μπίρα και τα απολαυστικά κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι μόνο λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί το αλκοόλ. Έρευνα έχει δείξει ότι το αλκοόλ ευθύνεται για ταχύτερη πρόκληση ηλιακών εγκαυμάτων ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή καρκίνων του δέρματος, όπως το μελάνωμα. Τα ποσοστά αποδεικνύουν την έκταση του προβλήματος: έως και το 43% των ανδρών και το 33% των γυναικών εμφανίζουν δερματικές εκδηλώσεις όταν πίνουν περισσότερο από τις συστάσεις των ειδικών ιδιαιτέρα κάτω από τον καυτό ήλιο.

«Είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία διαταράσσει την ομοιόσταση του δέρματος με πολλαπλούς μηχανισμούς. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται απλώς σε ένα κοκκίνισμα του δέρματος, αλλά σε αυτές περιλαμβάνονται και τα ηλιακά εγκαύματα, η μείωση των αντιοξειδωτικών, η βλάβη του DNA και η εξασθένιση της ικανότητας του δέρματος να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιθέσεις που δέχεται.

Οι επιπτώσεις είναι ακόμα χειρότερες όταν πίνουμε αλκοόλ ενόσω εκτιθέμεθα στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι η επίδρασή του είναι επιβλαβής και δοσοεξαρτώμενη, γεγονός που καθιστά τη σοβαρότητα των ηλιακών εγκαυμάτων ακόμα πιο επικίνδυνη από εκείνη που προκύπτει όταν απέχουμε από το αλκοόλ», προειδοποιεί ο  Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Τοξίνη το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη σχεδόν χωρίς καμία θρεπτική αξία που επιδεινώνει τη λειτουργία του ήπατος, έχει αρνητική επίπτωση στο ανοσοποιητικό, προκαλεί ορμονικές διαταραχές, κυτταρικές βλάβες και προβλήματα ινσουλίνης. Αυτά  τα προβλήματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Επίσης είναι διουρητικό και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, έχοντας επιπτώσεις στα κύτταρα του δέρματος, το οποίο γίνεται ξηρό, θαμπό και εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

 Η ζάχαρη προάγει τη φλεγμονή

Αρκετά από τα ποτά που πίνουμε το καλοκαίρι έχουν συχνά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το κρασί, τη μπίρα και τα κοκτέιλ ο οργανισμός τα επεξεργάζεται όπως και την απλή ζάχαρη, αφού όλα την περιέχουν σε διαφορετικές ποσότητες. Η ζάχαρη προάγει τη φλεγμονή (αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης, η οποία έχει αρνητική επίδραση στην ανισορροπία των ορμονών οδηγώντας σε δερματικά προβλήματα), καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και αδρανοποιεί τα φυσικά αντιοξειδωτικά του δέρματος.

Επιπλέον, το αλκοόλ διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο φυσιολογικά συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα.

 Τα κοκτέιλ

Προβλήματα προκαλεί και η προετοιμασία των κοκτέιλ κάτω από τον ήλιο! Οι μαργαρίτες με λάιμ ή τα bloody mary, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία ορισμένων ανθρώπων και συγκεκριμένα φυτοφωτοδερματίτιδα.

«Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλείται από φυτά που περιέχουν φωτοευαισθητοποιητικούς παράγοντες που ονομάζονται ψωραλένια. Αυτά βρίσκονται σε λαχανικά και φρούτα. Κάποια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κοκτέιλ, όπως για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ) και το σέλινο. Όταν αυτά αγγίξουν το δέρμα ατόμων με προδιάθεση προκαλούν μια αντίδραση στο δέρμα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα. Ενδεχομένως να παρουσιαστούν και φουσκάλες, εάν η έκθεση στις ακτίνες UVA είναι παρατεταμένη και η επαφή με τα ψωραλένια μεγαλύτερη.

Ενδεικτικά, η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί:

Τελαγγειεκτασίες : Τα αραχνοειδή αγγειώματα είναι οι πιο συχνές τελαγγειεκτασίες που παρατηρούνται σε συνδυασμό με ηπατική νόσο.

Ερύθημα : Το κοκκίνισμα, ιδιαίτερα οξύ, εμφανίζεται παροδικά ως διάχυτο ερύθημα στο πρόσωπο, το λαιμό και το άνω τμήμα των χεριών των ατόμων που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Κνησμό : Ο κνησμός είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης ηπατοχολικής νόσου που αποδίδεται στο αλκοόλ και μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα ή να είναι εντοπισμένος στις παλάμες και τα πέλματα.

Υπερμελάγχρωση : Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μελαγχρωματικές αλλοιώσεις στο εκτιθέμενο στον ήλιο δέρμα λόγω της υπερβολικής παραγωγής μελανίνης, οι οποίες ωστόσο είναι αναστρέψιμες.

Κνίδωση: Εντός 10 λεπτών μπορεί να αναπτυχθούν ερυθηματώδεις οιδηματώδεις πλάκες στο άνω μέρος του κορμού και στα άκρα. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν κνησμός και αναφυλαξία.

Μαλλιά: Το αλκοόλ προκαλεί τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών μέσω τόσο της διατροφικής ανεπάρκειας όσο και των ορμονικών ανισορροπιών.

Δερματικές λοιμώξεις: Η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί μεγαλύτερης σοβαρότητας δερματικές λοιμώξεις, ιδίως από Staphylococcus aureus.

Ψωρίαση: Το αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει κακή επίδραση στην επιτυχή θεραπεία της ψωρίασης, ενδεχομένως μέσω της μείωσης της αποτελεσματικότητας των αντιψωριασικών θεραπειών ή της μειωμένης θεραπευτικής συμμόρφωσης.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα σε άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Ροδόχρου ακμή: Η κατανάλωση αλκοόλ από 1 έως 4 γραμμάρια την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στις γυναίκες.

Καρκίνο του δέρματος: Το αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου (όπως του δέρματος, μελάνωμα), καθώς μειώνει τη συγκέντρωση των καροτενοειδών, τα οποία βοηθούν το δέρμα να εξουδετερώνει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.