Αποχρωματισμός της επιδερμίδας: Ποιες παθήσεις ενοχλούν περισσότερο;

0
376

Οι παθήσεις που προκαλούν αποχρωματισμό της επιδερμίδας του προσώπου και έντονες δυσχρωμίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Εκείνες που προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα, είναι λεύκη και η ροδόχρους ακμή.  Ωστόσο σήμερα υπάρχουν θεραπείες που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα που προκαλούν.

Παρακάτω ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου μας εξηγεί τα αίτια και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι δερματικές διαταραχές στη προσωπική και επαγγελματική ζωή των ασθενών.

Λεύκη

Πρόκειται για μια επίκτητη μελαγχρωματική διαταραχή που καταστρέφει τα μελανοκύτταρα του δέρματος και των βλεννογόνων.

Στο 90% των περιπτώσεων τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται μετά την ηλικία των 4 ετών ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Χαρακτηρίζεται από καλά οριοθετημένες, αποχρωματισμένες κηλίδες, στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως πολλά εκατοστά. Με την πάροδο του χρόνου συνήθως μεγαλώνουν, φυγόκεντρα, σε άλλους πιο αργά και σε άλλους γρηγορότερα. Η λεύκη εμφανίζεται συχνότερα στα χέρια, τους πήχεις, τα πόδια, το λαιμό και το πρόσωπο – κυρίως γύρω από το στόμα και τα μάτια. Δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τους βλεννογόνους μέσα στο στόμα ή στη μύτη, ή άλλα σημεία όπως το δέρμα γύρω από τον ομφαλό, τις μασχάλες, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα.

Η αιτία εμφάνισής της δεν έχει διαλευκανθεί, ωστόσο συνδέεται συχνά με διαταραχές αυτοάνοσης προέλευσης, με πιο συχνές του θυρεοειδούς. Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό λεύκης, ή ατομικό ιστορικό αυτοάνοσης νόσου έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση.

Οι μακροπρόθεσμες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της λεύκης ταλαιπωρούν τους ασθενείς, ειδικά όταν εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κοινωνικό στιγματισμό. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρουν από κατάθλιψη, εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν ντροπή και φόβο, αποφεύγουν τις κοινωνικές και τις προσωπικές επαφές, με αποτέλεσμα τα περιθωριοποιούνται.

Ροδόχρους ακμή

Η  ροδόχρους ακμή, ωστόσο, είναι αυτή που προκαλεί την μεγαλύτερη ψυχολογική επιβάρυνση όπως φάνηκε από μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν.

Χαρακτηρίζεται από ένα φάσμα κλινικών σημείων που εμφανίζονται στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι ή το μέτωπο, όπως ερύθημα, τελαγγειεκτασία, τραχύτητα και φλεγμονώδες θηλώδες εξάνθημα που μοιάζει με ακμή. Κύριο σύμπτωμά της όμως είναι το απρόβλεπτο κοκκίνισμα του προσώπου.

Άλλα πιθανά συμπτώματα  είναι ο ερεθισμός στα μάτια, η πάχυνση του δέρματος και η εμφάνιση οιδήματος. Η ροδόχρους ακμή μπορεί επίσης να αναπτυχθεί, εκτός από το πρόσωπο, στο λαιμό, το στήθος, το κεφάλι και τα αφτιά.

Η μελέτη της Ταϊβάν

Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιπτώσεις διαφόρων δερματικών διαταραχών που σχετίζονται με τον αποχρωματισμό του δέρματος του προσώπου ασθενών ηλικίας 20 ετών και άνω που αναζήτησαν θεραπεία, μεταξύ Απριλίου 2019 και Μαρτίου 2020.

Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες δερματικές διαταραχές, όπως το μέλασμα, οι φακίδες, η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, η λεύκη, το ερύθημα που προκαλείται από την ακμή και η ροδόχρου ακμή.

Από τις απαντήσεις των ασθενών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν λεύκη και ερύθημα που προκαλείται από ακμή και ροδόχρου ακμή, ανέφεραν σημαντικά χειρότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τους ασθενείς με φακίδες ή μέλασμα.

Επίσης οι περισσότεροι ασθενείς με λεύκη δήλωσαν διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους για την πλήρη θεραπεία τους.

Οι ασθενείς με ροδόχρους ακμή επηρεάστηκαν ψυχικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ασθενών και είχαν χειρότερη ποιότητα ζωής στους περισσότερους τομείς.

Θεραπείες

Και για τις δύο παθήσεις υπάρχει πλήθος επιλογών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων που προκαλούν. Η δύναμη του φωτός έχει αποδειχθεί ισχυρό όπλο τόσο για τη λεύκη όσο και για τη ροδόχρου ακμή.

Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος θεωρείται η καταλληλότερη θεραπεία για τη λεύκη, ειδικά στο πρόσωπο. Πραγματοποιείται με τη χρήση μιας συσκευής εστιασμένης φωτοθεραπείας εγκεκριμένη από τον FDA, η οποία επιτυγχάνει ταχύτερο επαναχρωματισμό του δέρματος όταν εφαρμόζεται 2-3 φορές την εβδομάδα, για χρονικό διάστημα που εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης.

Η ροδόχρους ακμή είναι μια πάθηση που δεν θεραπεύεται, αλλά σε περιπτώσεις ήπιων ή μέτριων βλαβών η αποτελεσματικότητα του ερυθρού και του μπλε φωτός στην ύφεση των συμπτωμάτων έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες. Το μπλε φως παρεμβαίνει στον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων και το ερυθρό έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγή σμήγματος.

Τόσο στη λεύκη όσο και στη ροδόχρου ακμή, η μείωση των συμπτωμάτων ακόμα κι αν περιορίζεται στα εμφανή μόνο σημεία βελτιώνει την ψυχολογία των ασθενών και να τους βοηθά να απαλλαγούν από το ψυχοκοινωνικό στρες που βιώνουν.