Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγκριση ανοσοθεραπείας για τους ασθενείς με ουροθηλιακό καρκίνο

0
681

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο nivolumab για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μυοδιηθητικό ουροθηλιακό καρκίνωμα με έκφραση του PD-L1 στα καρκινικά κύτταρα ≥1%, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά από ριζική εκτομή. Πρόκειται για την πρώτη επικουρική ανοσοθεραπεία που εγκρίνεται για τους συγκεκριμένους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Bristol Myers Squibb.

Από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -274, βρέθηκαν τα εξής ευρήματα:

-Το nivolumab κατέδειξε στατιστικά σημαντική και κλινικά ουσιαστική βελτίωση στην ελεύθερη νόσου επιβίωση (DFS), σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στο σύνολο των τυχαιοποιημένων ασθενών, αλλά και στους ασθενείς με έκφραση του PD-L1 ≥1%. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται στα αποτελέσματα που αφορούν σε ασθενείς με έκφραση του PD-L1 ≥1%.

-Μείωση κατά 47% του κινδύνου υποτροπής ή θανάτου με το nivolumab έναντι εικονικού φαρμάκου.

-Η διάμεση ελεύθερη νόσου επιβίωση (DFS) δεν επιτεύχθηκε με το nivolumab σε σύγκριση με 8,41 μήνες με το εικονικό φάρμακο.

-Το φάρμακο ήταν σε γενικές γραμμές καλά ανεκτό, παρουσιάζοντας ένα προφίλ ασφαλείας αντίστοιχο με το προφίλ ασφάλειας που αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες του nivolumab σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

O καθηγητής Ογκολογικής Ουρολογίας Fred Witjes, M.D., στο Ινστιτούτο Radboud για τις Μοριακές Βιοεπιστήμες δήλωσε: «Χάρη στην έγκριση του nivolumab, οι κλινικοί ιατροί θα μπορούν πλέον να προσφέρουν μια θεραπευτική επιλογή μετά τη χειρουργική επέμβαση σε ορισμένους ασθενείς. Πρόκειται για μια ανοσοθεραπεία που στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης CheckMate -274, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου».

Η έγκριση έχει ισχύ στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία.

Αποτελέσματα από τη μελέτη CheckMate -274 παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Ουρογεννητικού Συστήματος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine τον Ιούνιο του 2021.

Με στόχευση την αλλαγή της πρόγνωσης για τους ασθενείς με καρκίνο, η Dana Walker, M.D., M.S.C.E., αντιπρόεδρος, επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης του τμήματος καρκίνου του ουρογεννητικού συστήματος της Bristol Myers Squibb, υποστήριξε ότι: «αυτή η έγκριση για το nivolumab μας δίνει την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε ένα νέο μετεγχειρητικό πρότυπο φροντίδας για ορισμένους ασθενείς με ουροθηλιακό καρκίνο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας ως η πρώτη εταιρεία που προσέφερε αναστολείς του ανοσολογικού σημείου ελέγχου στους ασθενείς στην Ευρώπη για την επικουρική θεραπεία του μελανώματος και του καρκίνου του οισοφάγου».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Συνασπισμού Ασθενών με Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης Alex Filicevas δήλωσε: «Η Ευρώπη, όπου παρατηρείται η δεύτερη υψηλότερη επίπτωση καρκίνου της ουροδόχου κύστης στον κόσμο, χρειάζεται επειγόντως νέες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση, οι οποίοι, ενώ διαχειρίζονται τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις της επέμβασης, ταυτόχρονα ζουν με τον φόβο της επιστροφής του καρκίνου».