Αύξηση παρουσιάζει η φυματίωση στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας

0
92

Αύξηση παρουσίασε η φυματίωση στην Ελλάδα, το 2020, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, εξαιτίας της δυσκολίας στην πρόσβαση στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας το κορωνοϊού. Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα βρει τη χώρα μας αντιμέτωπη με μια σαφή επιδημιολογική επιβάρυνση ως προς τη φυματίωση που θα κληθεί να αντιμετωπιστεί από ένα εξαντλημένο σύστημα υγείας, εκτιμά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ) σε ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης που ήταν στις 24 Μαρτίου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι  είναι επιτακτική ανάγκη για την ίδρυση Εθνικού Μητρώου Φυματίωσης, όπως έγινε με την COVID-19 καθώς και  ενός εθνικού προγράμματος για τη Φυματίωση. «Ας ελπίσουμε ότι η εμπειρία από την Πανδημία, θα αξιοποιηθεί και στα λοιπά ζητήματα δημόσιας υγείας που αν και λιγότερο προβεβλημένα, παραμένουν σημαντικά» αναφέρει ο Συντονιστής της Επιστημονικής Ομάδας Φυματίωσης της  ΕΠΕ, Χαράλαμπος Μόσχος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος , Επιμελητής Α’ Αντιφυματικού Τμήματος – Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

Η φυματίωση στην Ελλάδα

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο. Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της Ελλάδας, το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG), είναι δωρεάν και ο πληθυσμός είναι καλυμμένος σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ενήλικες ασθενείς μη εμβολιασμένους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/ μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κλπ.) και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών.

 Η φυματίωση σε όλο τον κόσμο

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία -το 90%- αυτών δεν πρόκειται ποτέ να αναπτύξει ενεργό νόσο, αποτελούν «δεξαμενή» νέων περιστατικών ενεργού φυματίωσης.

Επίσης εκτιμάται ότι λόγω της COVID-19 ο αριθμός των ασθενών με φυματίωση παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 1.000.000 ανά έτος μέχρι το 2025, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στο 2020. Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή για την δημόσια υγεία και αυξάνεται παγκοσμίως- το 2019 διαπιστώθηκαν 206.000 περιπτώσεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2018.

Φέτος το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι «The clock is ticking» (το ρολόι χτυπά) υποδηλώνοντας ότι περιορίζεται ο χρόνος που απομένει για δράση ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των ηγετών παγκοσμίως για το οριστικό τέλος της νόσου.

 Τι είναι η φυματίωση

Η Φυματίωση είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί – παρόλα αυτά αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και κυρίαρχη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Ανήκει στις πρώτες 10 αιτίες θανάτου και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδες νόσημα- πάνω και από το HIV/AIDS. Πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (M. tuberculosis) το οποίο διασπείρεται από άτομα με φυματίωση του αναπνευστικού συστήματος. Η Φυματίωση μπορεί να προσβάλει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος αλλά συνήθως εντοπίζεται στους πνεύμονες.

Τα βασικά επιδημιολογικά στοιχεία για τη φυματίωση, σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:

-Το 2019 υπολογίζεται ότι 10.000.000 άνθρωποι νόσησαν από φυματίωση παγκοσμίως (5,6 εκατομμύρια άντρες, 3,2 εκατομμύρια γυναίκες και 1,2 εκατομμύρια παιδιά)

-Το 2019 1.400.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω φυματίωσης, συμπεριλαμβανομένων 208.000 ασθενών με HIV.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και η Νότιος Αφρική.