Εμμηνόπαυση και Καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέχουμε;

0
506

Γράφει η Δέσποινα Αρναούτογλου Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

 

Στην εμμηνόπαυση συμβαίνουν αλλαγές που επηρεάζουν σχεδόν στο σύνολό του τον οργανισμό της γυναίκας. Συνήθως γίνονται αντιληπτές από τον πρώτο χρόνο και σταδιακά καθώς ανατρέπεται η ορμονική ισορροπία, οι αλλαγές αυτές γίνονται όλο και πιο έντονες.

Σχετικά με το δέρμα, αυτό που παρατηρούμε πρώτο, είναι έντονη αφυδάτωση και ειδικά στο πρόσωπο το δέρμα γίνεται ευερέθιστο, εμφανίζεται τριχοφυΐα, δυσχρωμίες και όχι σπάνια βλέπουμε την λεγόμενη «εμμηνοπαυσιακή ακμή».

Όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, όπως το Καλοκαίρι, τότε το δέρμα έχει ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης και πιο προσεκτικής φροντίδας.

Και θα ξεκινήσω με το καθόλου πρωτότυπο, αλλά τόσο πολύ σημαντικό, το αντηλιακό. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να μας προστατέψει από εγκαύματα,  και τον καρκίνο του δέρματος. Ελπίζω ότι αυτό το ξέρουν όλοι πια. Αλλά το αντηλιακό, είναι και το πιο σημαντικό αντιγηραντικό και θέλω να πιστεύω πως αυτό έχει περάσει στην συνείδηση της σύγχρονης γυναίκας κάθε ηλικίας.

Ειδικά για την γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, το αντηλιακό θα προστατέψει το  ευαίσθητο δέρμα της από το οξειδωτικό stressπου προκαλεί ο ήλιος. Πιο αναλυτικά το αντηλιακό την προστατέψει από:

Ερεθισμούς της ηλιοέκθεσης

Το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση γίνεται πολύ ευαίσθητο και πολλές φορές ο ήλιος προκαλεί ερεθισμούς, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό ή με το χλωριωμένο νερό της πισίνας.

Αφυδάτωση

Η έκθεση στον ήλιο στεγνώνει το δέρμα και δίνει μια δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος. Για αυτό και το Καλοκαίρι όλοι έχουμε ανάγκη πιο συχνής χρήσης ενυδατικής κρέμας ή γαλακτώματος. Το δέρμα της γυναίκας μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, γίνεται έτσι κι αλλιώς πιο στεγνό. Χάνει την υγρασία του και την ελαστικότητά του. Η απρόσεκτη ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα και θα έτσι το δέρμα θα γεράσει νωρίτερα.

Πανάδες

Οι διαταραχές στην χρώση του δέρματος είναι συχνότερες σε αυτή την ηλικία και επειδή φεύγουν δύσκολα, το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του προσώπου.

Ευρυαγγείες

Παρατηρείται ότι στην εμμηνόπαυση εμφανίζονται επιφανειακές ευρυαγγείες και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει το πρόβλημα.

Λέπτυνση του δέρματος

Στην εμμηνόπαυση το δέρμα σταδιακά λεπταίνει. Αλλά και ο ήλιος κάνει σταδιακά λέπτυνση του δέρματος. Κατανοητό λοιπόν, ότι η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της γήρανσης και εμφάνισης της εικόνας τσιγαρόχαρτου στο πρόσωπο.

Μην ξεχνάτε ότι η σωστή χρήση του αντηλιακού απαιτεί συχνή ανανέωση, όχι μόνο στην παραλία αλλά μέσα στην πόλη. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό φιλικό, δηλαδή ταιριαστό, με το δέρμα σας. Να το διαλέξετε ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που χρησιμοποιούν καθημερινάmakeup, να ξέρετε ότι υπάρχουν αντηλιακά mistspr που δεν χρειάζονται άπλωμα, οπότε μπορείτε να κάνετε κανονικά την ανανέωσή του. Τέλος μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία των χειλιών και των μαλλιών σας, ειδικά όταν βρίσκεστε σε παραλία.

Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από το αντηλιακό που πρέπει να κάνει η γυναίκα για την φροντίδα του δέρματος αλλά και των μαλλιών της.

Ενυδάτωση

Ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πρόσωπο κρέμα με βιταμίνη Ε πρωί – βράδυ και ορός Υαλουρονικού το βράδυ. Στο σώμα γαλακτώματα με βάση την ουρία και αφρόλουτρο με ενυδατικούς παράγοντες.

Λάμψη

Ορός Βιταμίνης C για χρήση στο πρόσωπο το βράδυ. Η πρωινή χρήση βιταμίνης C απαιτεί αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας (καλύτερα να αποφύγετε την πρωινή χρήση αν έχετε την τάση να βγάζετε πανάδες).

Πανάδες

Αν έχετε ήδη κάποιες πανάδες, θα πρέπει εκτός από το αντηλιακό να χρησιμοποιείτε φαρμακοκαλλυντικές κρέμες για την επιβράδυνση της μελανινογέννησης.

Μαλλιά

Τα μαλλιά στην εμμηνόπαυση γίνονται ευαίσθητα, σπάνε εύκολα, και συχνά αραιώνουν. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο κάνει τα μαλλιά ακόμη πιο ευαίσθητα. Γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό σπρέι για τα μαλλιά και να κάνετε συχνά μάσκες ενυδάτωσης. Επίσης η χρήση από του στόματος βιταμινούχων σκευασμάτων βοηθάνε τα μαλλιά αυτή την απαιτητική περίοδο.

Aκολουθήσετε αυτές τις οδηγίες και να είστε σίγουρες ότι και τα Καλοκαίρια σας θα απολαμβάνετε και θα μεγαλώνετε πολύ όμορφα!