Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σώζει

0
441

Εννιά στους δέκα ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο βρίσκονται σε ύφεση, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.  Γι΄ αυτό και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο  (ΣΕΛ), που γιορτάζεται αύριο 10 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν.

Ο ΣΕΛ ή απλώς «Λύκος» είναι ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό ρευματικό νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα τα οποία στοχεύουν σε υγιείς ιστούς και όργανα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 ασθενείς με ΣΕΛ.

Ειδικότερα, ο ΣΕΛ, όπως και τα περισσότερα ρευματικά νοσήματα, εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες, κυρίως στις ηλικίες 14-40 ετών, ενώ δε λείπει και στα παιδιά, ενίοτε με σοβαρές εκδηλώσεις, με τις πιθανότητες να αυξάνονται όταν υπάρχει ιστορικό νόσησης από Λύκο στην οικογένεια.

Η νόσος προσβάλλει πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού, όπως: το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, την καρδιά, τον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα

Ορισμένα από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι η κόπωση, η νεφρική νόσος, η απώλεια μαλλιών και συχνά τα δερματικά εξανθήματα, όπως το πλέον αναγνωρίσιμο εξάνθημα «πεταλούδας» στη μύτη και στα μάγουλα. Εξαιτίας των πολλαπλών εκδηλώσεων του νοσήματος επηρεάζεται δραματικά η καθημερινότητα των ασθενών σε όλα τα επίπεδα.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι, στις μέρες μας, παρά τη σοβαρότητα του νοσήματος, η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία του επιτρέπει στους ασθενείς να ζουν μια φυσιολογική ζωή, ενώ η πρόγνωση των ασθενών με ΣΕΛ έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσα στην τελευταία εικοσαετία, καθώς το 90% των περιπτώσεων βρίσκονται σε ύφεση, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον Λύκο και την ενίσχυση της ορατότητας των ασθενών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν πραγματοποιεί διαδικτυακά δράση μέσω Facebook, συλλέγοντας κείμενα και φωτογραφίες ασθενών με ΣΕΛ με θέμα «Το ταξίδι μέχρι τη διάγνωση». Οι φωτογραφίες των ασθενών περιέχουν ενδυματολογικά στοιχεία σε μοβ χρώμα, το οποίο συνδέεται σε όλο τον κόσμο με τον ΣΕΛ.

Μέσα από την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να ζουν ειρηνικά με το Λύκο διατηρώντας την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητά τους!