Πλαστική χειρουργική: Πως θα αποκτήσουμε ένα όμορφο πρόσωπο χωρίς να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά μας

0
616

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που προσέχουν τη διατροφή τους,  προστατεύονται από τον ήλιο, αθλούνται και κοιμούνται σωστά, δείχνουν νεότεροι από την ηλικία τους. Ωστόσο μεταξύ 40-45 ετών, ακόμα και εμείς που προσέχουμε τον εαυτό μας, βλέπουμε στο πρόσωπό μας τα πρώτα σημάδια που μας θυμίζουν ότι …μεγαλώνουμε.

Ο νούμερο ένα εχθρός μας είναι η …βαρύτητα που προκαλεί τη  χαλάρωση του δέρματος. Το πρόσωπο «κρεμάει» εξαιτίας της απώλειας της ελαστικότητας του δέρματος και της μετακίνησης (η βαρύτητα που λέγαμε) του υποδόριου λίπους προς τα κάτω.

Επίσης εμφανίζονται  ρυτίδες στο μέτωπο, στις γωνίες των ματιών («πόδι της χήνας») ή των χειλιών και βάθυνση των ρυτίδων έκφρασης, όπως αναφέρει ο κ. Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου, Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχος European Board of vPlastic Reconstructive and Aesthetic Surgery (EBOPRAS).

«Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και το ίδιο πρέπει να ισχύει και για την όποια επέμβαση θα κάνει. Στόχος επομένως του χειρουργού, που συνεργάζεται μαζί του, δεν είναι μόνο μια επιτυχής επέμβαση που θα αλλάξει όλη την εμφάνιση του προσώπου του ασθενούς του, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και παράλληλα θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία του, βελτιώνοντας έτσι και την ποιότητα της ζωής τους. Είναι και η διαφύλαξη της μοναδικότητας του ασθενούς», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.

Για όσες και όσους έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε σε μια αισθητική επέμβαση παρακάτω ο  κ. Παπαγεωργίου μας  περιγράφει τις τέσσερις συχνότερες επεμβατικές μεθόδους και τον τόπο που πρέπει να  γίνονται ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να μη μοιάζουμε με …ροφό!

Επεμβατικές μέθοδοι

1.Face lifting
Το face lifting είναι μια εξατομικευμένη επέμβαση για την οποία συζητιούνται και αξιολογούνται οι ανάγκες του κάθε προσώπου ξεχωριστά, πριν την πραγματοποίησή της.

Με τη συγκεκριμένη επέμβαση δεν αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι, βλέποντας κάποια παράξενα αποτελέσματα.

Η ίδια η επέμβαση προσφέρει μόνον καλά και φυσικά αποτελέσματα, εφόσον αποφευχθούν οι υπερβολές και από τον ασθενή που πρέπει να έχει λογικές απαιτήσεις και από τον ιατρό που πρέπει να αποφύγει την οποιαδήποτε υπερδιόρθωση.

Δεν πρέπει ποτέ να «τραβηχτεί» υπερβολικά το δέρμα. Πρέπει απλώς να μετρηθεί σωστά πριν την εκτομή του. Η στήριξη του προσώπου γίνεται στους βαθύτερους και ισχυρότερους ιστούς, όπως είναι το επιφανειακό μυοαπονευρωτικό σύστημα (SMAS).

Ο ασθενής, εάν είναι καπνίστρια/-ής, είναι καλό να έχει περιορίσει το τσιγάρο −εάν δεν μπορεί να το διακόψει−, ένα με δύο μήνες πριν την επέμβαση, αλλά και στο διάστημα της αποθεραπείας.

Σημαντικό για το αποτέλεσμα, είναι επίσης να φροντίζει κανείς ώστε η διατροφή του να είναι υγιεινή και ισορροπημένη και να μην έχει συχνές και μεγάλες αυξομειώσεις του βάρους του. Φυσικά, δεν νοείται lifting χωρίς τομές οι οποίες γίνονται σε σημεία που είναι λιγότερο ορατά.

Πώς γίνεται;

Οι τομές γίνονται εμπρός και πίσω από το αυτί καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς να κοπούν τα μαλλιά, αλλά εφαρμόζοντας ειδική διάταξη.

Στον λαιμό, εάν η χαλάρωση είναι μεγάλη, μπορεί να χρειαστεί τομή στη φυσιολογική πτυχή που δημιουργείται αμέσως μετά το τελείωμα του πηγουνιού, μέσω της οποίας γίνεται η προσπέλαση της περιοχής, στην οποία μπορεί να εφαρμοσθεί, εάν κριθεί απαραίτητο, και λιποαναρρόφηση.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 4 ώρες. Ο ασθενής νοσηλεύεται για 1-2 ημέρες στο νοσοκομείο και φεύγει χωρίς κανέναν επίδεσμο και αφού έχουν λουστεί τα μαλλιά του.

Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λεπτά και αρχίζουν να αφαιρούνται σταδιακά από την έκτη μετεγχειρητική μέρα. Μετά την πρώτη εβδομάδα αρχίζει να υποχωρεί το οίδημα (πρήξιμο). Ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει πιο ελεύθερα μετά από 12 – 15 μέρες.

Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί, ότι η επούλωση των τραυμάτων είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο και από σημείο σε σημείο του προσώπου, αλλά και του σώματος.

Στη διάρκεια της αποθεραπείας το δέρμα χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση με κρέμες και προστασία από τον ήλιο.

Με ένα πετυχημένο face lifting δημιουργείται μια τέλεια και μακράς διάρκειας υποδομή στο πρόσωπο. Η οποιαδήποτε θεραπεία εφαρμοστεί στη συνέχεια (peeling, ενέσιμα εμφυτεύματα, botox, κ.λπ.) θα έχει σαφώς πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

2.Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με ένα face lifting, γίνεται για τη διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος των βλεφάρων και την αφαίρεση της περίσσειας του λίπους στην περιοχή των άνω & κάτω βλεφάρων.

Πώς γίνεται

Στο άνω βλέφαρο γίνεται μία τομή στο σημείο όπου φυσιολογικά δημιουργείται η πτυχή του. Στο κάτω βλέφαρο γίνεται τομή 1mm κάτω από το βλεφαρικό χείλος.

Υπάρχει και η προσπέλαση μέσω του βλεφαρικού επιπεφυκότος με τη χρήση laser.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία & μέθη ή στο πλαίσιο ενός face lifting με γενική αναισθησία. Παρουσιάζεται ήπιο οίδημα και μερικές φορές εκχυμώσεις (μελανιές). Δεν συνοδεύεται από πόνο. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 4 ημέρες. Σε μια εβδομάδα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

3.Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται όπου κρίνεται απαραίτητο για τη συμμετρία του προσώπου και μπορεί να συνδυαστεί με γενειοπλαστική, δηλαδή με τοποθέτηση προθέματος στο πηγούνι σε περιπτώσεις μικρού ή μετρίου υπογναθισμού της κάτω γνάθου.

Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον σύνθετες και απαιτητικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής.

Είναι συνδυασμός γνώσης, εμπειρίας, τέχνης, ταλέντου, φαντασίας και κριτικής ικανότητας του πλαστικού χειρουργού.

Γίνεται για την αισθητική διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους της μύτης. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν φυσικά απαιτείται, συνοδεύεται και από λειτουργική διόρθωση, με σκοπό τη βελτίωση της αναπνοής (διόρθωση του ρινικού διαφράγματος και επέμβαση στις κάτω ρινικές κόγχες).

Πώς γίνεται

Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 1 ημέρα.

Κατά το τέλος της επέμβασης, τοποθετούνται αιμοστατικά ταμπόν, που έχουν στο κέντρο μικρό σωληνάκι, έτσι ώστε να επιτρέπουν στον ασθενή να αναπνέει από τη μύτη κατά τις επόμενες 2-3 ημέρες που παραμένει με αυτά.

Στη ράχη της ρινός τοποθετούνται ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες που προστατεύουν το δέρμα και παίζουν σημαντικότατο ρόλο στο «στρώσιμο» των μαλακών ιστών επάνω στον νεοδιαμορφωμένο σκελετό της.

Τέλος, τοποθετείται ένας ειδικός θερμοπλαστικός νάρθηκας που στηρίζει για μία εβδομάδα τη μύτη.

Ο ασθενής αισθάνεται «μπούκωμα» στη μύτη, έχει πρήξιμο, αλλά δεν έχει πόνο.

Μετά την εβδομάδα και την αφαίρεση του νάρθηκα τοποθετούνται νέες αυτοκόλλητες ταινίες για 5-7 επιπλέον ημέρες.

Η μύτη συνεχίζει να ξεπρήζεται εμφανώς για το επόμενο μετεγχειρητικό δίμηνο. Στην ουσία όμως, η επούλωση συνεχίζεται για τους επόμενους οκτώ, δέκα ή δώδεκα μήνες.

4. Ωτοπλαστική

Με την ωτοπλαστική διορθώνονται περιπτώσεις αφεστώτων ώτων (πεταχτά αυτιά).

Κατά τη συγκεκριμένη επέμβαση διορθώνονται επίσης η έλικα και η ανθέλικα των πτερυγίων των αυτιών, που, συνήθως, είναι ατελείς από τη γέννηση του ατόμου.

Η ωτοπλαστική δύναται να πραγματοποιηθεί μετά την ηλικία των 6-7 ετών, και ιδανικά μετά τα 12 έτη, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με τον/την ασθενή.