Συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Πανεπιστήμιο Yale στις Η.Π.Α για νέα ερευνητικά προγράμματα

0
233

Δυο ιστορικά πανεπιστήμια το  Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που μετράει 184 χρόνια ζωής (έτος ίδρυσης 1837) και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Yale, ξεκινούν άμεσα τη συνεργασία τους  με στόχο την ανάπτυξη ενός Κέντρου Αριστείας για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία που ήδη έχει αναπτύξει το ξένο Πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο Yale είναι Αμερικανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1701 και είναι το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιδίωξη είναι να προβλεφθούν οι επιπτώσεις των επικίνδυνων παραγόντων για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών παθογόνων.

Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν η επιστήμη, η μηχανική και η πολιτική για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων στην περιβαλλοντική υγεία. Σε αυτή την κατεύθυνση θα οργανωθούν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με στόχο την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και δραστηριοτήτων κατάρτισης και καθοδήγησης διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας.

Επίσης, θα διερευνηθούν επίσης οι δυνατότητες ανταλλαγής φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά και η οργάνωση συνεδρίων και εργαστηρίων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Ο αντιπρόεδρος του Yale για τη Διεθνή Στρατηγική, Pericles Lewis, σημείωσε: «Οι ερευνητές μας, μαζί, θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν σε διεθνούς εμβέλειας λύσεις στις σημερινές πιεστικότερες προκλήσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ, αποτελεί παράδειγμα για το πως προωθούμε νέους δρόμους έρευνας που έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, σημείωσε ότι «ο ρόλος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι να ενισχύσουν την έρευνα, σχετικά με αυτό το θέμα, έτσι ώστε να προκύψουν εφαρμόσιμα καινοτόμα μέτρα. Η συνεργασία του Ιδρύματος μας με το Πανεπιστήμιο Yale στοχεύει στην εκπλήρωση αυτού του στόχου, μέσω του νέου Κέντρου Αριστείας».

Τα εν λόγω πανεπιστήμια ήδη συνεργάζονται σε τομείς έρευνας. Κύριοι συνεργάτες στο έργο αυτό είναι ο κ. Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Επιδημιολογίας στην έδρα «Susan Dwight Bliss» και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Περιβαλλοντικής Υγείας, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale και ο Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και συντονιστής ερευνητικών υποδομών και οριζόντιων ερευνητικών εργαστηρίων του ΕΚΠΑ.

Για την αναγκαιότητα της συμμαχίας ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι: «καθώς οι απειλές για τη δημόσια υγεία αυξάνονται, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε παγκόσμιες προσεγγίσεις για τη διατήρηση και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας για όλους». Ο κ. Θωμαΐδης σχολιάζοντας τη συνεργασία, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «Μια μακροπρόθεσμη και παραγωγική επιστημονική συνεργασία με την ομάδα του Καθηγητή Βασ. Βασιλείου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, είχε ως αποτέλεσμα την ιδέα ανάπτυξης αυτού του Κέντρου Αριστείας. Προβλέπουμε ότι το Κέντρο Αριστείας θα ενισχύσει τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Yale και καταδεικνύεται πόσο γόνιμες και στενές ερευνητικές συνεργασίες μπορούν να διευρύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν τον καθένα, ανεξάρτητα από τη χώρα του».