Καρκίνος του Ήπατος: Ποιοι ανήκουν στις τρείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουν

0
245

Ο καρκίνος του ήπατος είναι ένας ύπουλος καρκίνος που προετοιμάζει το “έδαφος” για τουλάχιστον τρείς δεκαετίες πριν εμφανιστεί με συμπτώματα που θα προκαλέσουν το μοιραίο στα περισσότερα περιστατικά. Πρόκειται για τον  3ο κατά σειρά καρκίνο σε θανάτους, που κυριολεκτικά σαρώνει στην Ελλάδα. Το εξαιρετικά επικίνδυνο είναι όμως ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ανήκουν στις τρεις συγκεκριμένες  ομάδες υψηλού κίνδυνου ώστε να μιλήσουν με το γιατρό τους που θα τους υποδείξει τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις και να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους. Δεν  είναι τυχαίο λοιπόν, ότι στη χώρα μας 800 ασθενείς το χρόνο πεθαίνουν καθώς φτάνουν στο νοσοκομείο… πολύ αργά.

Τρείς είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν αυτό το είδος καρκίνου: Οι χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες που σήμερα θεραπεύονται (η ηπατίτιδα Β με το εμβόλιο που κάνουμε στα παιδιά μας και η C με φαρμακευτική αγωγή), το αλκοόλ (δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα) και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος δηλαδή η παχυσαρκία.

«Εάν πάτε σε ένα καφενείο οι 2 στους 10 έχουν κίρρωση του ήπατος εξαιτίας του αλκοόλ και δεν το ξέρουν.  Το πρόβλημα με το αλκοόλ είναι τεράστιο π.χ στην Κρήτη, τη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Οι άνθρωποι έχουν άγνοια του κινδύνου που προκαλεί το αλκοόλ! Βλέπεις π.χ οικοδόμους, αγρότες που λένε ότι πίνουν 10 μπύρες για να ξεδιψάσουν! Έτσι όμως επιβαρύνουν για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στο συκώτι τους που δουλεύει ασταμάτητα για να αποτοξινώσει τον οργανισμό τους. Το ίδιο συμβαίνει με την παχυσαρκία που προκαλεί σακχαρώδη διαβήτη κλπ αλλά και την ηπατίτιδα C που ενώ υπάρχει θεραπεία που εκριζώνει τη νόσο, ο κόσμος δεν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις».

Τα παραπάνω ανέφερε χθες σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), Καθηγητής κ. Ιωάννης Ελευσινιώτης σκιαγραφώντας τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που προκαλούν καρκίνο του ήπατος. 

Τη συνέντευξη παραχώρησαν, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), στο πλαίσιο του Επίσημου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Ήπατος

Ο Καθηγητής κ. Ελευσινιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η πρόληψη μέσα από εξετάσεις, έγκαιρη ενημέρωση, ορθό τρόπο ζωής και τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, αποτελούν διαχρονικά την κατάλληλη ασπίδα προστασίας απέναντι στον Καρκίνο του Ήπατος, μια ασθένεια με σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο  που πολλές φορές τυγχάνει ελλιπούς ενημέρωσης και πληροφορίας».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι  η κυριότερη εξέταση η ελαστογραφία (υπέρηχος που μετράει την ελαστικότητα και τη σκληρότητα των ιστών π.χ του ήπαρ) δεν καλύπτεσαι ασφαλιστικά ταμεία και οι άνθρωποι που έχουν αυτούς τους τρεις προδιαθεσικούς παράγοντες δύσκολα θα δώσουν 50- 80 ευρώ για να κάνουν  αυτή τη σωτήρια εξέταση.

Νέες καινοτόμες θεραπείες

Η κυρία Ζένια Σαριδάκη –  Ζώρα, Πρόεδρος Δ.Σ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), αναφερόμενη στις νέες καινοτόμες θεραπείες για τη νόσο, προσέθεσε: «Όλο και περισσότερα είναι τα όπλα που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας για την καταπολέμηση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Η εξατομικευμένη προσέγγιση, με την χρήση νέων καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών, οι οποίες είναι βασισμένες στη βιολογία του νοσήματος, και η ανοσοθεραπεία, που έχει αλλάξει την ιστορία σε πολλούς τύπους καρκίνου, επιτρέπουν επιτέλους στους ασθενείς μας και σε μας τους θεράποντες γιατρούς τους να ελπίζουμε».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», αναφερθηκε στις δυσκολίες πρόσβασης σε θεραπεία ασθενών με χρόνια ηπατικά νοσήματα την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», Βασίλης Γράβαρης παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Προμηθέα προς αυτή την κατεύθυνση λέγοντας: «Η ενημέρωση αμφότερων των ασθενών ήπατος, των συγγενών αυτών, καθώς και του γενικού πληθυσμού που ενδέχεται να ανήκει σε ομάδα υψηλού ρίσκου χωρίς να το γνωρίζει, πάντοτε αποτελούν το καλύτερο «εμβόλιο» απέναντι σε μια παγκόσμια συνεχιζόμενη πανδημία, όπως αυτή του καρκίνου του ήπατος, η οποία εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη δέουσα προσοχή από τα συστήματα υγείας».

Τη Συνέντευξη Τύπου χαιρέτησαν οι κα. Μαρία Σπυράκη, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, αναφερόμενη τόσο στην ανάγκη της πρόληψης, όσο και στην ταχεία όξυνση των γενικότερων θεμάτων υγείας ενόψει της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής.