Ποιες αιτίες προκαλούν στυτική δυσλειτουργία

0
645

Η στυτική δυσλειτουργία  εξαιτίας οργανικών ακόμη και ψυχολογικών αιτιών αποτελεί τον εφιάλτη του ανδρικού πληθυσμού. Κάποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να προβλεφθούν ώστε να την εξαλείψουν.

«Η στυτική δυσλειτουργία είναι η πιο συχνή σεξουαλική διαταραχή στους άνδρες.  Ορίζεται ως η επίμονη ή υποτροπιάζουσα αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως ταλαιπωρεί περισσότερα από 150 εκατομμύρια άνδρες, ηλικίας κυρίως άνω των 40 ετών», εξηγεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.

Πιθανά  αίτια είναι:

-στρες και άγχος,

-υπέρταση,

-σακχαρώδης διαβήτης

-φυσική φθορά της ηλικίας

-καρκίνος του προστάτη,

-κάπνισμα,

-παχυσαρκία

Άλλοι παράγοντες σχετίζονται με τον τρόπο ζωής:

Φτωχή στοματική υγιεινή
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που πάσχουν από χρόνια περιοδοντίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία. Έχει επίσης βρεθεί πως η θεραπεία της περιοδοντίτιδας οδηγεί σε βελτίωση και της στυτικής λειτουργίας.

«Η συσχέτισή της με τα προβλήματα στύσης αποδίδεται στις συστηματικές επιδράσεις της χρόνιας φλεγμονής (π.χ. μειώνει τη ροή του αίματος) και στους κοινούς παράγοντες κινδύνου των δύο καταστάσεων (π.χ. κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.)», τονίζει ο κ. Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Υπερκατανάλωση αλατιού
Ως γνωστόν η υπέρταση  είναι αιτία στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε όσους καταναλώνουν πολύ αλάτι. Εκτιμάται ότι η υπερκατανάλωση νατρίου παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του πέους.

Θεραπεία της τριχόπτωσης
Κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορεί μειώνουν την ποσότητα της  ορμόνης διυδροτεστοστερόνης στο αίμα, όπως και τα φάρμακα που περιέχουν φιναστερίδη ή δουταστερίδη. «Στο φύλλο οδηγιών χρήσεώς τους αναφέρουν τα προβλήματα στύσης στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το ίδιο, όμως, μπορεί να συμβεί και με άλλα φάρμακα, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιυπερτασικά (π.χ. ορισμένα διουρητικά)», εξηγεί ο κ. Νικόλαος Καρυπίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος. Αν παίρνετε συστηματικά οποιοδήποτε φάρμακο και εκδηλώσετε στυτική δυσλειτουργία, συμβουλευθείτε τον ιατρό που σας χορήγησε τη φαρμακευτική αγωγή.

Πολύωρη ποδηλασία
Βλάβες είναι δυνατόν να προκληθούν στα νεύρα του πυελικού εδάφους και συμπιέζοντας τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το πέος. Περισσότερο κινδυνεύουν άνδρες που κάνουν ποδηλασία επί πολλές ώρες την εβδομάδα, κυρίως όταν χρησιμοποιούν ποδήλατο με πλαστική (αντί για δερμάτινη) σέλα, με λαβές παράλληλες με τη σέλα ή ψηλότερα από αυτήν και τα οποία απαιτούν ο ποδηλάτης να σκύβει προς τα εμπρός. Ύποπτη ένδειξη αποτελεί το αίσθημα μουδιάσματος ή «μυρμηγκιάσματος» στο πέος μετά το τέλος της.  Τότε θα πρέπει να διακοπεί η ποδηλασία για μία-δύο εβδομάδες. Καλό είναι να φοράτε σορτς ποδηλασίας με επένδυση, καθώς και να κάνετε συχνά διαλείμματα.

Κατανάλωση πολλών κονσερβών
Οι μεταλλικές κονσέρβες ενδέχεται να είναι επιστρωμένες με υλικό που περιέχει την χημική ουσία δισφαινόλη-Α (BPA). «Η ουσία αυτή μπορεί να επέμβει στο ορμονικό σύστημα, μιμούμενη τα οιστρογόνα στις γυναίκες και καταστέλλοντας τις ορμόνες του φύλου στους άνδρες. Μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική έκθεση στην ΒΡΑ σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία και τη μειωμένη ερωτική επιθυμία», αναφέρει ο δρ Κωνσταντινίδης. Την ίδια ουσία περιέχει το σκληρό πλαστικό πολλαπλών χρήσεων, όπως αυτό που χρησιμοποιείται σε ορισμένα οικιακά σκεύη αποθήκευσης φαγητού, μπουκάλια, συσκευασίες πώλησης τροφίμων κ.λπ.

Αποφρακτική  υπνική άπνοια

Με συμπτώματα το δυνατό ροχαλητό  και τις αιφνίδιες αναπνευστικές παύσεις στη διάρκεια του ύπνου η αποφρακτική υπνική άπνοια. έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως προβλημάτων στύσης. Ακόμη, συντείνει στην εμφάνιση υπέρτασης, καρδιοπάθειας και άλλων παθολογιών, που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία.Σε αυτή την περίπτωση , πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.