Ι.Μ.Ε.Θ.Α: Η παραμονή στο νοσοκομείο αυξάνει τον κίνδυνο για θρόμβωση

0
254

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από  εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, θανατηφόρες καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση.  Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι ετησίως φτάνουν τις 50.000.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάνω από το 60 % όλων των περιπτώσεων φλεβικών θρομβώσεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή εντός 90 ημερών από τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, γεγονός που καθιστά τη θρόμβωση κύρια αιτία θανάτου. Ωστόσο η νόσος μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, με κατάλληλη κινητοποίηση του ασθενούς εντός του νοσοκομείου αλλά και άλλες πρακτικές πρόληψης που περιλαμβάνονται στο Πρωτόκολλο Πρόληψης για τη Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) που θα έπρεπε να εφαρμόζουν οι δομές υγείας.

Η παραμονή στο νοσοκομείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ΦΘΕ. Οι ασθενείς που κινδυνεύουν από θρόμβωση είναι εκείνοι με μειωμένη κινητικότητα, εξαιτίας της κατάκλισης ή της ανάρρωσης από χειρουργική επέμβαση ή σοβαρού τραυματισμού.

Τα παραπάνω τόνισαν  οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου). Στον εορτασμό συμμετέχουν 19 Επιστημονικές Εταιρείες και  έχει  την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Μελέτες

Για την πρόληψη της Φλεβικής Θρομβοεμβολής (ΦΘΕ), το προσωπικό του νοσοκομείου θα πρέπει να αξιολογεί τους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους για τον κίνδυνο ανάπτυξης ΦΘΕ και να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες διαδικασίες πρόληψης και θεραπείας τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  και απερχόμενος Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια τόνισε ο κος Μιλτιάδης Ματσάγκας, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. Την νόσο αποτελούν η Θρόμβωση των περιφερικών Φλεβών και η Πνευμονική Εμβολή. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι πολλοί νοσηλευόμενοι ασθενείς που κινδυνεύουν από ΦΘΝ δεν λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη, η οποία γίνεται:

-με χορήγηση των κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων,

-με εφαρμογή ελαστικών καλτσών

-και με κατάλληλη κινητοποίηση εντός του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Αποκατάστασης.

Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι καθυστερεί η διάγνωση της ΦΘΕ σε άλλους ασθενείς, καθώς προεξάρχει η νόσος για την οποία εισήλθαν στο Νοσοκομείο, επεσήμανε ο Καθηγητής.

Πρωτόκολλο ΦΘΕ.

Για την πρόληψη της σχετιζόμενης με το νοσοκομείο ΦΘΕ και της σχετικής νοσηρότητας, κάθε νοσοκομείο παγκοσμίως θα πρέπει να καθιερώσει και να επιβάλει πρωτόκολλο ΦΘΕ. Τα πρωτόκολλα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ίδρυμα και τη χώρα, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνουν αξιολόγηση κινδύνου ΦΘΕ που συνδέεται με τις κατάλληλες οδηγίες πρόληψης και θεραπείας. Αξίζει να τονιστεί  ότι παρ’ όλο που ορισμένες χώρες έχουν καθιερώσει τέτοια πρωτόκολλα, η πλειονότητα δεν τα εφαρμόζει ακόμη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο  toISTH, το Ι.Μ.Ε.Θ.Α και οι 19 συμμετέχουσες στον εορτασμό Επιστημονικές Εταιρείες παροτρύνουν τα νοσοκομεία, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους οργανισμούς ελέγχου ποιότητας νοσοκομείων στην χώρα μας να καταστήσουν το πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου και πρόληψης της ΦΘΕ ως θέμα προτεραιότητας για την ασφάλεια των ασθενών και την μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας κατέληξε ο κος Ματσάγκας.

Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές διαδικασίες,  διευκρίνισε ο κος Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Μέλος Δ.Σ του Ι.Μ.Ε.Θ.Α, θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για ΦΘΕ. Ενδεικτικά:

-Ορθοπεδική χειρουργική (π.χ. ολική χειρουργική ισχίου ή γόνατος)

-Μείζονα γενική χειρουργική επέμβαση (ειδικά που αφορά την κοιλιά, τη λεκάνη, το ισχίο ή τα πόδια)

-Μεγάλη γυναικολογική χειρουργική επέμβαση

-Ουρολογική χειρουργική

-Νευροχειρουργική

-Καρδιοθωρακική χειρουργική

-Μείζονα αγγειοχειρουργική

-Χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου.

«Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο θα υποβληθείτε σε κάποια από αυτές τις διαδικασίες, φροντίστε να ζητήσετε μια αξιολόγηση κινδύνου ΦΘΕ και να μιλήσετε για την πρόληψη αυτής» επισημαίνει ο κος Ρίχτερ, συμπληρώνοντας ότι: «η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην χώρα μας».

Τις δράσεις του Ι.Μ.Ε.Θ.Α, που περιλάμβαναν Δια Ζώσης Συνέντευξη Τύπου, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, αποστολή newsletter με προωθητικό υλικό για τη Θρόμβωση και την Παγκόσμια Ημέρα & social media campaign υποστήριξαν οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ, BAYER, LEOPHARMA, SANOFI.