Από τις 12 Οκτωβρίου το πρόγραμμα «Προσωπικός γιατρός» ενισχύεται και με άλλες ειδικότητες

0
205

Πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι και άλλες ειδικότητες εντάσσονται από αύριο Τετάρτη 12 Οκτώβριου στον Προσωπικό Γιατρό, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής των πολιτών και σε άλλους γιατρούς, όπως διευκρίνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για το πρόγραμμα θα μπορούν να κάνουν ειδικότητες που έχουν βάση την παθολογία, όπως είναι οι πνευμονολόγοι και οι καρδιολόγοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού,  σε δέκα ημέρες  θα υπάρχουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα ώστε οι πολίτες να εγγραφούν σε γιατρό κοντά στην κατοικία τους: «Πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια πολίτες που είμαστε τώρα μέχρι τα 6 εκατομμύρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Επίσης ο υπουργός τόνισε  ότι ισχύουν τα κίνητρα για τους πολίτες που θα εγγραφούν  αλλά όχι ακόμη τα αντικίνητρα: «Θα ισχύσουν μόνο όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο που η κάλυψη για γιατρούς θα είναι εύκολη και συνολική και ο άλλος από επιλογή δεν θα μπαίνει το σύστημα».

Ήδη έχουν προγραμματιστεί 85.000 ραντεβού για δωρεάν επίσκεψη και ακόμη υπάρχουν διαθέσιμα 1.100.000 ραντεβού.

Προτεραιότητα  έδωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας στην επικαιροποίηση της λίστας αναμονής.  Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι «το 30% ή είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημά του και αυτό προσέξτε είναι πρόβλημα του συστήματος, γιατί αντιμετώπισε το πρόβλημά του ενδεχομένως πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα ή είχε πάρει δεύτερη γνώμη και δεν επιθυμούσε να χειρουργηθεί» σχολίασε ο υπουργός.

Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένει ένα 20%-25% των αναμονών που ακόμη δεν έχουν επικοινωνήσει.

Ελλείψεις αναισθησιολόγων

Ο υπουργός σχολίασε ότι το πρόβλημα ανεπάρκειας αναισθησιολόγων είναι γενικό και ιδιαίτερα στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι πιο έντονο. Ήδη άνοιξε μια χειρουργική κλίνη ακόμα, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός εξυπηρετούμενων  χειρουργείων,  έγινε η προκήρυξη θέσεων και όπως σημείωσε ο υπουργός: «είμαστε σε συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές να μας δώσουνε αναισθησιολόγους προσωρινά προκειμένου να τρέξει η λίστα παραπάνω, γιατί δεν υπάρχουν συνολικά αναισθησιολόγοι».

Επίσης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η μεταφορά χειρουργείων σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία  καθώς είναι μικρότερη η λίστα αναμονής εκεί: «Στο επόμενο τρίμηνο θα μιλάμε για λίστα κάτω των χιλίων και συνεχώς θα μειώνεται».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης είπε πως το μέτρο θα κριθεί στα τέλη Οκτωβρίου: «Το ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματικό το μέτρο της μη επιστροφής τους. Ωστόσο, θα αξιολογηθεί εντός του Οκτωβρίου. Μπορεί να παραμείνει το μέτρο, υπάρχει και η περίπτωση να επιστρέψουν εάν κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το μέτρο θα αξιολογείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Προς το τέλος του μήνα, γιατί θέλουμε να έχουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία του Οκτωβρίου», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.