Ινομυώματα μήτρας: Οι ανοικτές επεμβάσεις δεν είναι πλέον μονόδρομος

0
513

Πολλαπλά ινομυώματα μεγαλύτερα από 10 εκατοστά μπορούν πλέον να χειρουργηθούν, μέσω μιας νέα επαναστατικής μεθόδου ρομποτικής χειρουργικής, που εφαρμόζεται και στη χώρα μας! Η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της, την επόμενη ημέρα, εφόσον έχει αποφύγει το ανοιχτό χειρουργείο και τον κίνδυνο των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

«Μέχρι σήμερα υπήρχε ένα όριο μεγέθους πάνω από το οποίο προτείναμε στις ασθενείς να υποβληθούν σε ανοιχτές και όχι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Με τη συμμετοχή της ρομποτικής χειρουργικής και πάντοτε με την ξεχωριστή περίθαλψη για κάθε ασθενή, τα όρια αυτά αναιρούνται», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Πλεύρης, PhD, Γυναικολόγος, Διευθυντής Α’ Γυναικολογικής Κλινικής – Τμήμα Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο Metropolitan General.

Μέσω της ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία, η ασθενής δέχεται υπηρεσίες απόλυτης χειρουργικής ακρίβειας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μονοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο η ρομποτική χειρουργική εγγυάται καλύτερη ποιότητα ζωής και πολλές φορές καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα, από το ανοιχτό και το λαπαροσκοπικό χειρουργείο.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες γυναίκες υποβάλλονται σε επεμβάσεις αφαίρεσης ινομυωμάτων, με στόχο  να  αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η παρουσία τους και φυσικά να βελτιώσουν τη γονιμότητα των ασθενών.

Έντονοι πόνοι στην κοιλιά, βαριά περίοδος με μεγάλη ποσότητα αίματος, υπογονιμότητα, δυσκοιλιότητα και συχνοουρία είναι μόνο μερικά επώδυνα και ενοχλητικά συμπτώματα, που προκαλούν τα ινομυώματα με συνέπεια να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής τους.

Η νέα ρομποτική μέθοδος

Στην Α’ Γυναικολογική Κλινική του Metropolitan General πραγματοποιήθηκε, με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, μια πρωτοποριακή επέμβαση για τα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα.
Η ασθενής απευθύνθηκε στην κλινική με διάγνωση μήτρας με πολλαπλά ινομυώματα μέγιστης διαμέτρου 21 εκατοστών. Μετά από κατάλληλη προετοιμασία, υποβλήθηκε σε ρομποτική χειρουργική επέμβαση, όπου έγινε αφαίρεση των ινομυωμάτων μέσα από τρεις μικρές τομές των οκτώ χιλιοστών.

Η ασθενής πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα, χωρίς επιπλοκές με πολύ μικρή ανάγκη για παυσίπονα ενώ κινητοποιήθηκε το ίδιο απόγευμα της επέμβασης.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τις επιλογές τους, όταν διαγνωστούν με κάποιο ινομύωμα και να γνωρίζουν ότι έχουν αλλάξει τα όρια που θα τους αναγκάσουν να υποβληθούν σε ανοιχτή επέμβαση και πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο.

«Πλέον ινομυώματα μεγαλύτερα από 10 εκατοστά καθώς επίσης και πολλά σε αριθμό (πάνω από πέντε) μπορούν να χειρουργηθούν με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής με μικρές τομές στο δέρμα» καταλήγει ο γιατρός.