Κρύο και εμφράγματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία της καρδιά σας

0
412

Προσοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδια καρδιακά επεισόδια καθώς το κρύο, επιταχύνει τους χτύπους της καρδιάς, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, για να μειωθεί η αποβολή θερμότητας. “Όταν μάλιστα φυσάει και δυνατός, παγωμένος αέρας, οι αντιδράσεις αυτές είναι ακόμα εντονότερες και η αύξηση της πίεσης μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη” όπως αναφέρει η επεμβατική καρδιολόγος Dr. Leslie Cho, καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

«Η καρδιά κινδυνεύει ακόμα περισσότερο εάν το κρύο συνδυάζεται με κάποια έντονη δραστηριότητα. Ο συνδυασμός λ.χ. της παγωνιάς με το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να προκαλέσει σπασμό και συστολή των αρτηριών», λέει ο Dr. Sam Kazziha, διευθυντής του Καρδιαγγειακού Τμήματος στο Νοσοκομείο Henry Ford Macomb Hospital του Ντιτρόιτ.

Εξίσου επιβαρυντικό μπορεί να είναι το προσπαθεί να ξεκολλήσει κάποιος το αυτοκίνητό του από τα χιόνια ή το να διασχίζει μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια.

Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

«Όταν χιονίζει, βλέπουμε πολλούς ασθενείς οι οποίοι υφίστανται έμφραγμα ενόσω καθαρίζουν τον δρόμο από το χιόνι», λέει Dr. Kazziha. «Οι περισσότεροι είναι μεσήλικες οι οποίοι αγνόησαν τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα που είχαν». Στους κινδύνους αυτούς συμπεριλαμβάνεται το ιστορικό:

-Προηγούμενου εμφράγματος.

-Προηγούμενης καρδιαγγειακής νόσου.

-Υπέρταση.

-Σακχαρώδη διαβήτη.

-Υψηλή χοληστερόλη.

«Όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες μπορεί να έχουν στενώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς», τονίζει ο Dr. Kazziha. «Δυστυχώς, ο κόσμος υποτιμά το πόσο κουραστικό είναι το φτυάρισμα του χιονιού για την καρδιά. Νομίζουν ότι αν το σπρώξουν λίγο στην άκρη δεν κινδυνεύουν. Δεν συνειδητοποιούν όμως πόση προσπάθεια χρειάζεται για να μετακινήσεις κάτι τόσο βαρύ. Πόσο μάλλον που η προσπάθεια γίνεται στο κρύο, ακόμα κι όταν φυσάει δυνατός αέρας».

Από καρδιολογικές επιπλοκές κινδυνεύουν ακόμα και οι 50άρηδες που πιστεύουν ότι έχουν καλή φυσική κατάσταση και έτσι το παρακάνουν.

Ο κίνδυνος για την καρδιά είναι ακόμα μεγαλύτερος στο κρύο, μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Το ίδιο και αν στη διάρκεια του φτυαρίσματος, πίνει κάποιος αλκοόλ για να ζεσταθεί. Και τα δύο μπορεί να αποδειχθούν ολέθρια προειδοποιεί ο Dr. Kazziha.

Ποιοι δεν πρέπει να καταπονούνται στο κρύο

Ο Dr. Kazziha τονίζει ότι ορισμένα άτομα υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να καταπονούν ποτέ το σώμα τους στο κρύο. Αυτοί είναι:

-Όσοι έχουν περάσει έμφραγμα.

-Όσοι έχουν κάνει εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (by pass)

-Όσοι φέρουν στεντ.

-Όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.

-Οι πάσχοντες από υπέρταση.

Για να είστε πιο ασφαλείς

Αν θέλετε οπωσδήποτε να καθαρίσετε τα χιόνια ή να κάνετε οτιδήποτε κοπιώδες σε υπαίθριο χώρο, παρά το δυνατό κρύο, ο Dr. Kazziha συνιστά να προσέξετε τα εξής:

-Να ντυθείτε ζεστά και σε στοιβάδες. Να βάζετε πολλά ρούχα, το ένα πάνω από το άλλο. Το τελευταίο ιδανικά πρέπει να είναι αντιανεμικό και αδιάβροχο. Μην ξεχάσετε τον σκούφο, τα γάντια και τις γαλότσες. Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας για να μειώσετε την εισπνοή κρύου αέρα.

-Μην κάνετε πολλή δουλειά μονομιάς. Να κάνετε συχνά διαλείμματα κι ας σας πάρει περισσότερη ώρα η δουλειά που θέλετε να κάνετε.

-Αν φτυαρίζετε χιόνι, να μη βάζετε βαθιά το φτυάρι. Να σπρώχνετε στο πλάι το επιφανειακό στρώμα του, αντί να το σηκώνετε. Να καθαρίζετε μια μικρή περιοχή και ύστερα να ξεκουράζεστε λίγο.

-Αν έχετε τη δυνατότητα, ζητήστε από κάποιον υγιή, γυμνασμένο νέο της οικογένειάς σας να σας βοηθήσει.