Νέες, εξελιγμένες τεχνικές αντιμετώπισης στα προβλήματα του λάρυγγα

0
286

Ο λάρυγγας είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο, ίσως από τα πιο σπουδαία. Έχει πολλούς ρόλους. Μας βοηθάει να εκφραστούμε μέσω της φωνής, προστατεύει τους πνεύμονες, ρυθμίζει την πολύτιμη αναπνοή, μέσα από αυτόν περνάνε οι τροφές, που καταναλώνουμε, πριν καταλήξουν στο στομάχι…

Οπότε κάθε πρόβλημα στη λειτουργία του λάρυγγα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από τον κατάλληλο ιατρό, προκειμένου να αποκατασταθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν οι νέες τεχνικές, που εφαρμόζονται διεθνώς – και στη χώρα μας. Μάλιστα, η τελευταία τάση είναι οι λεγόμενες office based procedures. Δηλαδή οι θεραπευτικές τεχνικές, οι οποίες εφαρμόζονται πλέον και στο ιατρείο.

Η τελευταία τάση στην αντιμετώπιση προβλημάτων του λάρυγγα

«Οι λαρυγγολογικές επεμβάσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου 100 χρόνια και αρχικά γίνονταν με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Με την εξέλιξη των μεθόδων γενικής αναισθησίας και με την εισαγωγή του χειρουργικού μικροσκοπίου, οι επεμβάσεις αυτές καθιερώθηκε να γίνονται στο χειρουργείο υπό γενική νάρκωση», όπως εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, Ανατολή Παταρίδου.

«Αυτό», τονίζει  «έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, διότι δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα διόφθαλμης όρασης, άνεση στους χειρισμούς, υψηλή μεγέθυνση, με αποτέλεσμα εξαιρετική ακρίβεια στους χειρισμούς των ιστών. Ωστόσο πρόσφατα έχει αρχίσει πάλι η εφαρμογή επεμβάσεων στο φάρυγγα και στο λάρυγγα υπό τοπική νάρκωση στο ιατρείο».

Οι λεγόμενες office based procedures ενδείκνυνται για καταστάσεις, στις οποίες μπορεί να υπάρχει μία ανάγκη για επανάληψη των χειρισμών.

Όπως αναφέρει η κυρία Παταρίδου, στο ιατρείο αντιμετωπίζεται η έγχυση υλικών σε περιπτώσεις πάρεσης (παράλυσης) των φωνητικών χορδών, η έγχυση botox σε περιπτώσεις της λεγόμενης σπασμωδικής δυσφωνίας, σε ασθενείς με υποτροπή σε θηλώματα του λάρυγγα από τον ιό HPV, καθώς και σε καταστάσεις δυσπλασίας και προκαρκινωματωδών βλαβών του λάρυγγα.

Τα πλεονεκτήματα της τοπικής αναισθησίας

Η αντιμετώπιση των καταστάσεων, που αναφέρθηκαν παραπάνω, με τοπική αναισθησία, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

«Ο ασθενής αποφεύγει τη διαδικασία συνεχών εισαγωγών στο χειρουργείο. Επιπλέον μειώνεται πολύ το κόστος αντιμετώπισης και αποφεύγονται οι επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν και γενικότερα θέματα υγείας και στους οποίους η συχνή εφαρμογή γενικής αναισθησίας δημιουργεί προβλήματα.

Τα θηλώματα του λάρυγγα-καρκίνος

Μια από τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι, είναι η υποτροπή σε θηλώματα του λάρυγγα από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Τα στοιχεία τρομάζουν και καλούν σε εγρήγορση και σε ταχεία αντιμετώπιση. Η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον ιό HPV 12πλασιάζει (τουλάχιστον) τον κίνδυνο εκδήλωσης στοματοφαρυγγικού καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Παρατηρείται κυρίως σε νεότερους ασθενείς και σε μη καπνιστές, όπου διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο.

«Οι επιστημονικές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύουν ότι η μόλυνση από τον επιθηλιο τρόπο DNA HPV είναι εξίσου συχνή σε γυναίκες και σε άνδρες. Το 80% του σεξουαλικά δραστήριου πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τον ιό σε κάποια στιγμή στη ζωή του. Ωστόσο, η μόλυνση από τους ογκογόνους τύπους του ιού HPV δεν αρκεί από μόνη της για να οδηγήσει σε καρκίνο.

Πρέπει να συνυπάρξουν πολλοί άλλοι παράγοντες (όπως πλημμελής λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γενετική προδιάθεση, συνεργοί παράγοντες π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ κ.ά.) για την πρόκληση ενός καρκινώματος», επισημαίνει η ειδικός.

Σε ορισμένες μορφές καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, όπως στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές, ο ιός HPV ανιχνεύεται σε ποσοστό 80-90%. Το τσιγάρο και το αλκοόλ προκαλούν καρκίνους κυρίως στο πρόσθιο τμήμα του στόματος, στον υποφάρυγγα και στον λάρυγγα.

Άλλοι παράγοντες, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του λάρυγγα, είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η έκθεση στον αμίαντο.

Τα βασικά συμπτώματα αυτής της μορφής καρκίνου είναι οι αλλαγές στη φωνή, η επίμονη βραχνάδα που εγκαθίσταται προοδευτικά, η ανίχνευση μιας μάζας στον λαιμό, η δυσκολία στην κατάποση, ο επίμονος πόνος στον λαιμό και η ανάπτυξη πόνου κατά την κατάποση, ο ξηρός ερεθιστικός βήχας που επιμένει, συχνά μαζί με παρουσία λίγου αίματος στις εκκρίσεις.