Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν σε λίγες μέρες οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον στα άτομα με βαριά αναπηρία.

0
370

Ξεκινάνε σε λίγες ημέρες οι εμβολιασμοί κατ΄ οίκον μετά τη σημερινή ψήφιση των κανονιστικών διατάξεων στη Βουλή. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας με θέμα την πορεία των εμβολιασμών.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους σήμερα ψηφίζονται οι κανονιστικές διατάξεις στην Βουλή και με την έκδοση του ΦΕΚ, θα υπάρχει κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς έτσι ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. «Θα αφήσουμε να περάσουν κάποιες μέρες για να ενταχθούν  οι γιατροί και στη συνέχεια  θα γίνει ανάρτηση των ονομάτων αυτών, έτσι ώστε τα άτομα με βαριά αναπηρία να μπορούν να καλούν τους ιδιώτες γιατρούς για να γίνει εμβολιασμός στο σπίτι» διευκρίνισε.

Ποιοι δικαιούνται να εμβολιαστούν στο σπίτι

Σε γενικές γραμμές τα άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του προγράμματος, είναι τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, τα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, δηλαδή η μετακίνησή τους γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και στις περιπτώσεις που έχουμε βαριά ψυχική ή νοητική νόσο,  παραδείγματος  χάρη τη νόσο Αλτσχάιμερ, τότε οι πολίτες αυτοί είναι  δικαιούχοι του προγράμματος.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson Johnson.

Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν. Η πολιτεία  πληρώνει το γιατρό

Όσον αφορά τις αμοιβές ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και δεν θα πληρώνει ο ασθενής το γιατρό: «Θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για το γιατρό από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό κατ’ οίκων, καθώς ο  γιατρός θα μπορεί να πραγματοποιεί και εμβολιασμούς στο ιατρείο».

Δηλαδή ο ασθενής ή ο πολίτης που θα απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός είτε στο ιατρείο του γιατρού είτε στο σπίτι του.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο πολίτης δεν έχει καμία υποχρέωση. Η αμοιβή των γιατρών, που είναι  διαφορετική αν είναι  εμβολιασμός  στο ιατρείο, διαφορετική αν είναι  εμβολιασμός στο σπίτι, καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο.