Ο πρώτος Μαστογράφος Ψηφιακής Τομοσύνθεσης Τεχνητής νοημοσύνης σε δημόσιο Νοσοκομείο

0
103

Ένα νέο προηγμένης τεχνολογίας σύστημα ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση και ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο, στο Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου». Η παράδοση, εγκατάσταση και πλήρης εκπαίδευση λειτουργίας του νέου ψηφιακού μαστογράφου, πραγματοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την εταιρία PAPAPOSTOLOU.

Το νέο σύστημα ψηφιακής μαστογραφίας προσφέρει υψηλότερη ακρίβεια διάγνωσης, χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας καθώς και ελάχιστο πόνο, εφόσον ο χρόνος συμπίεσης του μαστού στο συγκεκριμένο σύστημα είναι μόλις 3.6 sec ανά λήψη, σε αντίθεση με άλλα συστήματα που διαθέτουν έως και πενταπλάσιους χρόνους που καθιστούν την εξέταση αρκετά επώδυνη.

Το σύστημα περιλαμβάνει τον τρισδιάστατο ψηφιακό μαστογράφο SELENIA DIMENSIONS 3D του Οίκου HOLOGIC, πρωτοπόρου στην τεχνική της τομοσύνθεσης, με περισσότερες από 10.000 εγκαταστάσεις παγκοσμίως, καθώς και με περισσότερες από 200 κλινικές μελέτες, που αποδεικνύουν την αύξηση στην ανίχνευση των καρκίνων και την μείωση στα ψευδώς θετικά αποτελέσματα με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία που διαθέτει τη συγκεκριμένη πιστοποιημένη ως προς την ανωτερότητά της τεχνολογία τομοσύνθεσης, ειδικά για τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως ανεξάρτητες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι εξασφαλίζει 40%-65%  αύξηση στην ανίχνευση των διηθητικών καρκίνων, 27%  αύξηση στην ανίχνευση καρκίνων  (διηθητικών και μη διηθητικών) και 15% μείωση σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Το λογισμικό υποβοηθούμενης διάγνωσης με Τεχνητή Νοημοσύνη ProFound AI της Αμερικανικής εταιρείας iCAD, αποτελεί ένα από τα κύρια «ατού» του συστήματος, που αντλεί πληροφορίες από μια τεράστια βάση δεδομένων με περισσότερα από 12.000 περιστατικά  που υπάρχουν συγκεντρωμένα σε μία «δεξαμενή». Μέσω αυτού ανιχνεύει πυκνώσεις μαλακών μορίων, μικροασβεστώσεων, αλλά και αρχιτεκτονικές διαταραχές και δίνει ποσοστό βεβαιότητας με υψηλή ευαισθησία  μεγαλύτερης του 91%.

Με βάση τα δεδομένα αυτά «ερμηνεύει» κάθε εύρημα της ψηφιακής μαστογραφίας και με τον τρόπο αυτόν, δίνει «βαθμολογία» για την πιθανή διάγνωση του ύποπτου ευρήματος με βάση την εικόνα της εξέτασης, επιτρέποντας στον ακτινοδιαγνώστη με το αναβαθμισμένο αυτό εργαλείο να έχει έγκαιρα και έγκυρα βεβαιότητα για τη διάγνωσή του.