Πάρκινσον και Τεχνολογία: Πώς να διαχειριστείτε καλύτερα τη νόσο στο σπίτι

0
759

Οι περιορισμοί που έφερε ο κορωνοϊός Covid-19 στη ζωή μας έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας. Για τους πάσχοντες από  Πάρκινσον και τις οικογένειές τους, ο εγκλεισμός στο σπίτι μπορεί να δυσκολέψει τη διαχείριση της νόσου.

Ωστόσο δεν είναι όλα μαύρα. Η πανδημία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναδειχθούν οι επιλογές που προσφέρει η τεχνολογία στους ασθενείς με Πάρκινσον και όχι μόνο.

Έτσι σήμερα η άυλη συνταγογράφηση, η Τηλεϊατρική και τα «καταγραφικά μόνιτορ», έχουν μπει στην υπηρεσία αυτών των ασθενών περισσότερο από ποτέ.

Ο Νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, M.D επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και του Κέντρου Πάρκινσον Γαλατσίου δίνει χρηστικές συμβουλές για τους ασθενείς που μένουν  στο σπίτι και τους φροντιστές τους και εξηγεί πως μέσω της  τεχνολογίας γίνετε πιο εύκολη η πρόσβαση στο θεράποντα γιατρό.

«Στην παρούσα φάση συνιστάται σε όλους τους ασθενείς, απ’ ό,τι κι αν πάσχουν, να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους ακόμα και για προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις, εάν δεν είναι τελείως απαραίτητες», λέει ο και συνεχίζει: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μείνουν ακάλυπτοι από ιατρική φροντίδα».

Άυλη συνταγογράφηση

Μπορούν  να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους τηλεφωνικά και να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, ώστε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα φάρμακά τους, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που υπάρχει (https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/phakelos-ugeias/aule-suntagographese).

Επιλέξτε την άυλη συνταγογράφηση για να λαμβάνετε από τον γιατρό τα στοιχεία των συνταγών σας με μήνυμα (sms) ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στο κινητό σας και όχι με εκτυπώσεις.

Για να εκτελέσετε την ηλεκτρονική συνταγή, πηγαίνετε στο φαρμακείο με το κινητό σας και εκείνος εκτελεί τη συνταγή με τον αριθμό (barcode συνταγής) που έχετε λάβει στο κινητό σας.

Για να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα χρειαστείτε: τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, τον ΑΜΚΑ τον δικό σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας, τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου ή/και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail).

Τηλεϊατρική

Ειδικά οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον μπορεί να βοηθηθούν σημαντικά από την Τηλεϊατρική,   με εξαίρεση τη δυστονία, όλα τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών μπορούν να αξιολογηθούν μέσω βιντεοκλήσης.

«Όταν, όμως, έχει δει ο ιατρός τον ασθενή τουλάχιστον σε ένα προηγούμενο ραντεβού, ξέρει σε τι επίπεδο δυστονίας βρίσκεται», λέει ο κ. Ζήκος.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η αξιολόγηση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον μέσω Τηλεϊατρικής είναι εξίσου αξιόπιστη για τους ασθενείς, με την επίσκεψη στο ιατρείο. Μάλιστα η πιο πρόσφατη από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι η συμβουλευτική μέσω τηλεφώνου μπορεί να καταπολεμήσει ακόμα και την κατάθλιψη που είναι συχνή στους ασθενείς με Πάρκινσον.

Εκτός από την Τηλεϊατρική, οι ασθενείς μπορεί να βοηθηθούν σημαντικά στην εξ αποστάσεως παρακολούθηση της νόσου τους από τα καταγραφικά μόνιτορ.

Καταγραφικά Μόνιτορ

Το καταγραφικό PD Monitor για τη νόσο Πάρκινσον είναι η πρώτη φορητή ιατρική συσκευή η οποία καταγράφει ρεαλιστικά την καθημερινή κινητική κατάσταση των πασχόντων από αυτήν.

Είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας και χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και “έξυπνους” αισθητήρες,  ώστε να καταγράφει για επτά ημέρες με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα (άνω του 92%) όλα τα κινητικά συμπτώματα της νόσου.

«Τέτοια συμπτώματα είναι η βραδυκινησία, η υπερκινησία, η ακινησία, οι πτώσεις, ακόμα και το freezing, δηλαδή το αιφνίδιο “πάγωμα” της κίνησης του ασθενούς που τον ακινητοποιεί για λίγο επιτόπου» εξηγεί ο γιατρός.

Το καταγραφικό μόνιτορ  δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία του γιατρού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζητήσει ο ασθενής να του αποσταλεί στο σπίτι.

Μόλις το παραλάβει, περνάει στη μέση του την ειδική ζώνη που το φέρει. Κάθε βράδυ βγάζει την ζώνη και τη φορτίζει και κάθε πρωί την ξαναφορά έως το βράδυ. Κάθε φορά που παίρνει τα αντιπαρκινσονικά φάρμακά του πρέπει να πατά ένα κουμπί στην συσκευή,  ώστε να καταγράφονται και αυτά. Έπειτα από επτά ημέρες στέλνει τη συσκευή στον γιατρό και εκείνος αξιολογεί τα στοιχεία που περιέχει.

«Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε τους ασθενείς μας εξ αποστάσεως, ακόμα κι αν βρίσκονται στην άλλη άκρη της χώρας», λέει ο κ. Ζήκος. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ένας ασθενής που κατοικεί, π.χ., σε ένα νησί, πρέπει να μετακινηθεί μαζί με τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς του για να έρθει στο ιατρείο. Αυτό  δεν είναι πάντοτε εφικτό, πόσο μάλλον τώρα που οι μετακινήσεις πρέπει να αποφεύγονται για να προστατευθούμε όλοι από τον κορωνοϊό».

Σωματική άσκηση

Οι ασθενείς είναι απαραίτητο να βγαίνουν καθημερινά για σωματική άσκηση, διότι η άσκηση είναι «φάρμακο»  για τη νόσο Πάρκινσον.

«Πρέπει να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο μακριά από άλλα άτομα και αυστηρά σε υπαίθριους χώρους, για να περιοριστεί στο ελάχιστο η πιθανότητα έκθεσής τους στον κορωνοϊό. Για να αποφύγουν  τον πολύ κόσμο, καλό είναι να βγαίνουν για περπάτημα πολύ νωρίς το πρωί ή άλλες ώρες μέσα στην ημέρα που έχει ησυχία».

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για άσκηση εκτός σπιτιού και δεν διαθέτουν στο σπίτι κάποιο μηχάνημα γυμναστικής (π.χ. ένα στατικό ποδήλατο), μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία (π.χ. τα κινητά τους τηλέφωνα) για να βρουν κάποιες απλές ασκήσεις που μπορούν να κάνουν στο σπίτι.

Μπορούν επίσης να ζητήσουν γι’ αυτό τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου στη νόσο Πάρκινσον φυσικοθεραπευτή. Σε κάθε περίπτωση «είναι σημαντικό να ορίσουν μία ώρα την ημέρα στη διάρκεια της οποίας θα γυμνάζονται», τονίζει ο κ. Ζήκος.

Επειδή, τέλος, το ψυχολογικό στρες και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του Πάρκινσον, πρέπει να λαμβάνουν μέτρα εναντίον τους.

Η καθιέρωση μιας ρουτίνας στο σπίτι, η γυμναστική, η συχνή επικοινωνία με τους συγγενείς και τους φίλους μέσω τηλεφώνου ή  Ίντερνετ μπορεί να τους βοηθήσουν.

Καλό είναι επίσης να μην βλέπουν όλη μέρα τηλεοπτικές εκπομπές για τον κορωνοϊό αλλά να αφιερώνουν χρόνο για διάβασμα, μουσική, μαγειρική, κηπουρική, χειροτεχνίες ή άλλες ασχολίες που τους ευχαριστούν και τους χαλαρώνουν.

Εάν παρουσιάσουν αιφνίδια επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, πρέπει να συμβουλευτούν αμέσως τον νευρολόγο ιατρό τους διότι ενδέχεται να έχουν κάποια λοίμωξη, ακόμα και Covid-19.