Τσιόδρας : “Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί”

0
651

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού  εδώ και πολλές εβδομάδες. Μια φωτιά που πάει να σβήσει, δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραψε τη σημερινή εύθραυστη κατάσταση της πανδημίας που περνάει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τα νεοτέρα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο κ. καθηγητής από το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 31 νέα κρούσματα με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχονται στα 2.145, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Επίσης ένας ακόμα ασθενής στη ΜΕΘ  κατέληξε αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 99 εκ των οποίων 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Από τα 31 νέα κρούσματα το 25,8% σχετίζονται με ταξιδιώτες και το 40% με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 73 με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από αυτούς τους ασθενείς οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο κ.  Τσιόδρας ανακοίνωσε, επίσης ότι 16 βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 43.917 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής επεσήμανε  ότι η  μάχη με τον ιό θα κριθεί στις λεπτομέρειες και συνέστησε σε όσους ζουν στο ίδιο σπίτι με ασθενείς από κορωνοϊό «να γνωρίζουν ότι κι αυτοί έχουν μεγάλες πιθανότητες να μολυνθούν γι΄αυτό να μείνουν  14 ημέρες σε καραντίνα διότι έτσι μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης και σε χώρους όπου δεν θέλουμε να συμβεί γιατί υπάρχουν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες».

Σε ερώτηση σχετικά με την ανοσία του πληθυσμού ο κ. καθηγητής απάντησε ότι : «Δεν φαίνεται ότι θα έχουμε μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό» ωστόσο όπως είπε σε σχέση με άλλες χώρες που εφάρμοσαν αυτή την τακτική, εκτιμά ότι: «η δική μας στρατηγική ήταν σωστή καθώς πέρα από το ότι βοηθήσαμε το σύστημα να οργανωθεί, δώσαμε την ευκαιρία για να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο. Σταδιακά χτίζεις ανοσία, κυρίως όταν αφήσεις τα νεώτερα άτομα να εκτεθούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας στον πληθυσμό». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έσπευσε να επισημάνει ότι «οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».

Αναφερόμενος στις 60 και πλέον προσπάθειες που γίνονται για την παρασκευή εμβολίου, τις χαρακτήρισε πολύ αρχικές και συμπλήρωσε πως οι παρατηρήσεις δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές καθώς «θα περάσουν μήνες για να έχουμε ένα εμβόλιο».

Ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό γι΄αυτό δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα: « Θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου».

Ανακοίνωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται από αύριο η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.