Σε καραντίνα οίκος ευγηρίας στη Νέα Μάκρη

0
586

Αυστηρές συστάσεις στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας για την τήρηση των μέτρων προστασίας έκανε σήμερα  ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, μετά τα 12 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη την Κυριακή, η οποία τέθηκε αμέσως σε καραντίνα.

Πρόκειται για 10 ηλικιωμένους που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» την Κυριακή το βράδυ και δυο ασυμπτωματικούς εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κορωνοϊός δεν αποκλείεται να «εισχώρησε»  στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων από κάποιον επισκέπτη.

«Θέλουμε οι ηλικιωμένοι να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό» είπε ο καθηγητής κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο υγείας,  αναφέροντας στο τέλος της ομιλίας του ότι: «οι ηλικιωμένοι θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης», θέλοντας να τονίσει πόσο ευάλωτοι είναι απέναντι στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την Κυριακή αλλά και σήμερα τον οίκο ευγηρίας όπου πήραν δείγματα από όλο το προσωπικό και τους ηλικιωμένους, αλλά και από επιφάνειες, από κλιματιστικά κλπ.

Προκειμένου να δώσει έμφαση στα μέτρα προστασίας επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Οι θετικοί ασθενείς και το προσωπικό απομακρύνθηκε από τη δομή. Θα πρέπει να τονίσω ότι το προσωπικό που παρέμεινε θα ελέγχεται τακτικά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, θα πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια, μέτρα τα οποία προϋπήρχαν» τόνισε δεικτικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν σωστά τα μέτρα προστασία γι΄ αυτό και εισχώρησε ο κορωνοϊός στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι είμαστε σε κατάσταση συναγερμού εδώ και πολλές εβδομάδες και πάμε καλά όμως:  «Αρκεί να ξεφύγει ο ιός  για να αναζωπυρωθεί η φωτιά» προειδοποίησε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς  ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι υπάρχει κρούσμα στη δομή αυτή, κλιμάκια του ΕΟΔΥ επισκέφτηκαν  και έκαναν ελέγχους  σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στη Νέα Μάκρη. Παράλληλα έκανε αυστηρές συστάσεις σε όσους έχουν την ευθύνη της φροντίδας αυτών των ευπαθών ομάδων : « να τηρούν κάθε πρωτόκολλο προστασίας. Οι έλεγχοι  θα είναι συνεχείς και ενδελεχείς», υπογράμμισε.

Σήμερα το πρωί ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ  Παναγιώτη Αρκουμανέα επισκέφτηκαν τον οίκο ευγηρίας  στη Νέα Μάκρη. Ο κ. καθηγητής συνομίλησε με τους 122 φιλοξενούμενους και το προσωπικό και τους έδωσε οδηγίες για τα μέτρα προστασίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας  ανακοίνωσε ελέγχους σε όλα τα γηροκομεία της Αττικής διευκρινίζοντας ότι όσοι μπαίνουν και βγαίνουν στον οίκο ευγηρίας στο Μάτι, θα ελέγχεται η κατάσταση της υγείας τους κάθε δύο ημέρες.