Σωτήρια επέμβαση έσωσε 26χρονη μητέρα από παράλυση μετά από οξύ εγκεφαλικό

0
517

Ένα μεγάλο κενό καλύπτει τον τελευταίο χρόνο το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα. Το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου πραγματοποιεί τη θρομβεκτομή, μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, που ουσιαστικά τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία  στη ζωή και τους προστατεύει από τον κίνδυνο να μείνουν παράλυτοι. Πρόκειται για μια πανάκριβη και λεπτή επέμβαση, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό που πραγματοποιείται πλέον και σε δημόσια νοσοκομεία.

Πρόσφατο παράδειγμα μια νεαρή γυναίκα 26 ετών, μητέρα δυο παιδιών που ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Η γυναίκα σώθηκε από βέβαιη παράλυση μετά από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο τόπο καταγωγής της, τη Χαλκίδα, που είχε έρθει με την οικογένειά της για διακοπές.

Η 26χρονη, μια μέρα μετά την άφιξη τους στην Ελλάδα, ένιωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή τόσο στην έκφραση όσο και στην κατανόηση του λόγου.

Μεταφέρθηκε άμεσα με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε πως η γυναίκα υπέστη βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θεράποντες γιατροί αντέδρασαν άμεσα και έγινε διακομιδή στο νοσοκομείο Αιγινήτειο.

Η επέμβαση

Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό πρωτόκολλο και διαπιστώθηκε απόφραξη της αρτηρίας που αιματώνει το αριστερό μέρος του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την ομιλία και τη λειτουργία της δεξιάς πλευράς του σώματος. Αποφασίστηκε η χορήγηση θρομβολυτικού φαρμάκου και η μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας μέσω αφαίρεσης του θρόμβου (πήγμα αίματος) μέσω της επέμβασης που ονομάζεται θρομβεκτομή.

Η αφαίρεση ήταν επιτυχής και η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της. Την επόμενη κιόλας ημέρα ήταν σε θέση να μιλήσει και να χρησιμοποιήσει τη δεξιά πλευρά του σώματος χωρίς κανένα υπόλειμμα αδυναμίας, ενώ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο περιπατητική λίγες ημέρες μετά την επέμβαση και επέστεψε στο σπίτι της.

Αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το πιθανότερο είναι η 26χρονη ασθενής να είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της. Αν αναλογιστεί κανείς πως η ασθενής ήταν εργαζόμενη και μητέρα 2 παιδιών προσχολικής ηλικίας, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντική ήταν η επέμβαση για την γυναίκα και την οικογένειά της.

Το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Περιστατικά όπως αυτό αξιολογούν σε κάθε εφημερία τους οι γιατροί του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων των νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα. Το Κέντρο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο τη λειτουργία του με σκοπό τη σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με θεραπείες επαναιμάτωσης.

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 300 ασθενείς.

Το Κέντρο εφημέρευσε περίπου 75 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 55 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων.

Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία.

Η εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, επ. Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ.

Το Κέντρο λειτουργεί με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα των Πανεπιστημιακών Κλινικών/Εργαστηρίων του ΕΚΠΑ: της Α’ Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Πρύτανης Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) και της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης).

Τι είναι η θρομβεκτομή

Η θρομβεκτομή είναι μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, που πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων έξι ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα.

Ο γιατρός τοποθετεί ένα λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς, συνήθως μέσα από τη βουβωνική χώρα, και στη συνέχεια τον προωθεί μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται ο θρόμβος. Στη συνέχεια είτε με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος είτε μέσω αναρρόφησης ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο.

Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

Υψηλό κόστος

Για τη λειτουργία του Κέντρου έχουν εγκριθεί σημαντικά κονδύλια από τη διοίκηση του Αρεταίειου νοσοκομείου για την κάλυψη των ακριβών αναλώσιμων υλικών για σημαντικό αριθμό ασθενών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η δυνατότητα διενέργειας αυτού του είδους των θεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς το κόστος των επεμβάσεων σε ιδιωτικά νοσοκομεία είναι δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία των πολιτών. Επίσης το Κέντρο έχει την υποστήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναστασία», που ιδρύθηκε στη μνήμη της Αναστασίας Αταμέγκου από τα παιδιά της Γιώργου και της Σοφίας Δημακίδη, με στόχο να βοηθηθούν ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια.

«Η επιτυχημένη έναρξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου μας κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε με την ίδια διάθεση τις δράσεις μας ώστε προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς. Μία προσπάθεια που έχει την αμέριστη στήριξη του Πρύτανη Καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, της Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής και του Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, του Προέδρου των Αρεταιείου και Αιγινήτειου νοσοκομείου, Καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο καθώς και των Διευθυντών όλων των συνεργαζόμενων Κλινικών και Τμημάτων», σημειώνει ο κ. Παπαναγιώτου.