Εξαδάκτυλος: «Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου»

0
95

«Το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει και από βδομάδα σε βδομάδα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 50%. Δεν θα πετύχουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 85%». Τα παραπάνω τόνισε  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι οι προβλέψεις για τους αριθμούς που ακούμε ήταν για αργότερα: « Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευθεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος και εξήγησε πως αυτό συμβαίνει γιατί: «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ  είπε ακόμα ότι εκείνο που μπορεί να τιθασεύσει τις επιπτώσεις είναι η δική μας συμπεριφορά: «Αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50, εκ των οποίων 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστος, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας και θα έχουμε και απώλειες», επισήμανε.

«Σε έναν ιό που μεταδίδεται ταχύτατα χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Το 85% είναι δύσκολο και δε θα προλάβουμε χρονικά να το πετύχουμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, γιατί ούτε το τείχος ανοσίας ούτε τα μέτρα μπορούν να τους προστατεύουν», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Στη Βρετανία νοσούν αλλά δεν πεθαίνουν

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας ποy οι άνω των 50 ετών είναι σχεδόν όλοι  εμβολιασμένοι: «Οι εμβολιασμένοι προστατευόμαστε από βαριά νόσηση και θάνατο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, το βλέπουμε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, αλλά λίγες απώλειες και μικρή επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνω των 50 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 90%», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.