Κορωνοϊός: 1.995 τα κρούσματα, 83 θύματα, 79 διασωληνωμένοι στις εντατικές του ΕΣΥ

0
450

Άλλοι τρεις θάνατοι κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό αυξάνονται τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα μας  σε 83. Την ίδια ώρα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 71 με συνέπεια τα συνολικά να φτάσουν τα 1.955 εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες.

Σύμφωνα με τα νεοτέρα επιδημιολογικά δεδομένα, που ανακοίνωσε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, 79 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με μέση ηλικία  τα 67 έτη. Από αυτούς, 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 77% αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα. Το ευχάριστο νέο είναι ότι εξήλθαν 16 ασθενείς από τις ΜΕΘ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι σήμερα  έχουν διενεργηθεί συνολικά 33.634 τεστ για τον κορωνοϊό.

Σε σχέση με τις ομάδες υψηλού κινδύνου για SARS COVID-19, ο Λοιμωξιολόγος σημείωσε πως στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενο νόσημα, κυρίως εάν είναι και ηλικιωμένοι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, παρατηρείται αυξημένη φλεγμονή και σοβαρή πνευμονία σε νέους ανθρώπους, στους οποίους παρατηρείται υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Για τα τεστ αντισωμάτων, ανέφερε πως θα υπάρξουν αξιόπιστες εξετάσεις στην παγκόσμια αγορά τον επόμενο μήνα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν δοκιμαστεί στην Ελλάδα, σε πολύ πρώιμα στάδια. Ωστόσο σήμερα μόνο ο μοριακός έλεγχος παραμένει ο αξιόπιστος.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους τα τεστ αντισωμάτων. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μη χάνουν κανέναν και να λέμε «αυτός το πέρασε». Τέτοια τεστ δεν υπάρχουν ακόμα. Για την ώρα τα μόνα αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ».

Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο καθηγητής ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας και αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα. «Σε αυτούς έχουμε ανιχνεύσει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό. ‘Άλλο έχουν μολυνθεί από τον ιό κι άλλο έχουν εμφανίσει τη νόσο. Τους βαφτίζουμε κρούσματα αλλά δεν νοσούν. Υπάρχει μία φάση που λέγεται προσυμπτωματική, 1-3 μέρες πριν εμφανίσει το συμπτώματα. Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικοί οι άνθρωποι που είναι προσυμπτωματικοί και συμπτωματικοί από τους ασυμπτωματικούς. Γνωρίζουμε όμως ότι και οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πόσο πολύπλοκη είναι η νόσος που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποια κριτήρια προς το παρόν που δείχνουν ποιος από τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και ποιος πιο ελαφριά, είπε ότι «γνωρίζουμε ελάχιστα προς το παρόν».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει μια μείωση στα εμφράγματα: «Υπάρχει μια μείωση των εμφραγμάτων. Κάποια από τα νοσήματα φαίνεται να συνεχίζουν την πορεία τους και κάποια είναι σαν να έχουν «φρενάρει».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι οι Ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς την Μεγάλη Εβδομάδα: «Ας προσευχηθούμε από το σπίτι μας, για να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας» τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το δημόσιο σύστημα υγείας ξεκαθάρισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν γίνει στο ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ( ΠΦΥ) τόσα όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια: «Οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ π.χ για τη γρίπη θα αποτελούν παρελθόν, η άυλη συνταγογράφηση δωρεάν χωρίς κόστος για τους ασφαλισμένους είναι πραγματικότητα ενώ το ΕΣΥ και η ΠΦΥ διαρκώς στελεχώνεται με προσωπικό» είπε.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ είναι 952 αριθμός κυριολεκτικά εξωπραγματικός εάν σκεφτεί κάνεις ότι για δεκαετίες πάνω από 150  κρεβάτια εντατικής ήταν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, με συνέπεια εκατοντάδες  άνθρωποι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στις τεράστιες λίστες αναμονής, χωρίς καν να τους δοθεί η ευκαιρία να πολεμήσουν για τη ζωή τους.

Όπως μάλιστα ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας : ” Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 -που ήταν πριν από δυόμιση μήνες- στις 952, δηλαδή αύξηση κατά 68%. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.500 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί”.