Σοβαρές ελλείψεις σε Κέντρα Ημέρας

Η Νευρολόγος ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά αναφέρθηκε στις ελλείψεις των κέντρων ημέρας, και δόμων ασθενών τελικού σχεδίου .

Συγκεκριμένα λειτουργούν ελάχιστες δομές, μόνο 12 Κέντρα Ημέρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ηράκλειο, Βόλο, Ρόδο, Ξάνθη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Καλαμάτα), ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν άλλες οκτώ, 12 ιατρεία μνήμης και δυο μονάδες τελικού σταδίου.

«Είναι ντροπή να μην υπάρχουν Μονάδες τελικού σταδίου για όλους τους ασθενείς, όχι μόνο για Αλτσχάϊμερ» τόνισε.

Επίσης έκανε αναφορά στην προσπάθεια ενημέρωσης επαγγελματιών. Συγκεκριμένα ήδη έχουν ενημερωθεί για τα συμπτώματα της νόσου και γνωρίζουν πως να συμπεριφέρονται σε ασθενείς με άνοια, 230 δάσκαλοι, 250 αστυνομικοί σε 70 αστυνομικά Κέντρα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης, 30 υπάλληλοι ΚΕΠ, αρκετοί Ιερείς, υπάλληλοι τραπέζης, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ.

Ο κρόκος Κοζάνης, το έξτρα παρθένο ελαιολάδου και το αγουρέλαιο

Σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, το έξτρα παρθένο λάδι, το αγουρέλαιο και ο κρόκος Κοζάνης, φαίνεται να «φρενάρουν» τη νόσο, όπως μας είπε η Νευρολόγος ψυχίατρος καθηγήτρια στο ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη.

« Σε μελέτη που κάνουμε στο ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αλτσχάϊμερ, διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που έτρωγαν κρόκο Κοζάνης καθημερινά είχαν καλύτερα αποτελεσμένα στη μαγνητική τομογραφία. Το ίδιο συνέβη και στους ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή ( ΗΝΔ) που έτρωγαν τρεις κουταλιές την ήμερα ( πρωί,μεσημέρι, βράδυ) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή αγουρέλαιο. Μάλιστα με το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο έριχνε πολύ χαμηλά το B’ αμυλοειδή, ένα παράγοντας που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάϊμερ»

ο ευεργετικός κρόκος Κοζάνης

Ειδικότερα μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε η χορήγηση 0,125mg κρόκου Κοζάνης, ημερησίως στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ), οι επιστήμονες ερευνούν την επίδραση που ενδέχεται να έχει το αγουρέλαιο και ο συνδυασμός αλόης και κρόκου.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της ΗΝΔ με φυτικά προϊόντα. Έχοντας υπόψη ότι οι μελέτες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο είναι με μονοκλωνικά αντισώματα, που ανεβάζουν το κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν πια σε ένα τέτοιο μεγάλο κόστος, σκεφτήκαμε να κάνουμε μελέτες με φυσικά προϊόντα, έτσι ώστε να δούμε αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και εφόσον έχουμε δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων» επισήμανε η κ. Τσολάκη.

«Ήδη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Journal of Alzheimer Disease» η μελέτη μας για τον κρόκο Κοζάνης και θεωρήθηκε τόσο σημαντική, που το περιοδικό έβγαλε δελτίο τύπου που στάλθηκε σε 800 μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Δώσαμε σε 50 ανθρώπους με προστάδιο άνοιας, δηλαδή με ΗΝΔ, 0,125 mg κρόκο Κοζάνης ημερησίως για ένα χρόνο και σε 50 ανθρώπους δεν δώσαμε. Είδαμε πολύ καλά αποτελέσματα στη βελτίωση και της μνήμης και του λόγου και της προσοχής. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι κάναμε και εγκεφαλογράφημα πριν και μετά, με 256 ηλεκτρόδια, και βρήκαμε ότι αλλάζει εντελώς η λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Επίσης κάναμε και μαγνητική τομογραφία με μαγνήτη 3 Tesla και βρήκαμε ότι αυξάνεται και ο αριθμός των κυττάρων στον κροταφικό λοβό. Τώρα μελετούμε το λάδι ελιάς (αγουρέλαιο). Πριν ένα χρόνο αρχίσαμε να δίνουμε 50cc, δηλαδή τρεις κουταλιές της σούπας, αγουρέλαιο ημερησίως σε ανθρώπους με ΗΝΔ. Στο ένα χρόνο που έχει περάσει έχουμε διαπιστώσει ότι με το έξτρα ελαιόλαδο πέφτει πολύ χαμηλά το Β’ Αμυλοειδή» πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.