Αρθροπλαστική καρπού : Η πρωτοποριακή τεχνική που αποτρέπει τις αναπηρίες

0
204

Χιλιάδες αναπηρίες χεριών αποτρέπει κάθε χρόνο, παγκοσμίως, η  αρθροπλαστική καρπού μια νέα τεχνική που πλέον γίνεται και στην Ελλάδα!

Πρόκειται για την εξέλιξη της τεχνικής που είχε καθιερωθεί επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια στο ισχίο και το γόνατο η οποία εφαρμόζεται και στην κατεστραμμένη άρθρωση του χεριού με επιτυχία σε ολόκληρο σχεδόν τον ανεπτυγμένο κόσμο. Στη χώρα μας πραγματοποιείται τα τελευταία δυο χρόνια.

«Η μέθοδος πράγματι αποτρέπει τις αναπηρίες των καρπών μετά από σοβαρούς τραυματισμούς και δίνει εκ νέου κίνηση των δακτύλων και χρήση του καρπού» αναφέρει  ο  Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού , Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που μαζί με την ομάδα του εφαρμόζει τη μέθοδο «πρόθεσης ελεύθερης κίνησης» (freedom), αφού ήταν αυτός που πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα.

Μέχρι χτες οι λύσεις, για την κατεστραμμένη άρθρωση του καρπού από διάφορες αιτίες, ήταν  η μόνιμη ολική αρθρόδεση του  σε ενεργούς χειρώνακτες ή η αφαίρεση τού εγγύς στοίχου (row carpectomy) σε γυναίκες κυρίως μειωμένων λειτουργικών απαιτήσεων.

Οι επεμβάσεις αυτές  (μόνιμη αρθροδεσία με πλακόβιδο και εγγύς καρπεκτομή) παρουσίαζαν όμως  σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις κινήσεις του χεριού.

Πριν και μετά την επέμβαση

«Σήμερα η αρθροπλαστική καρπού έχει το σοβαρό πλεονέκτημα απέναντι στην αρθροδεσία ότι διατηρείται η κίνηση του καρπού, ενώ στην αρθροδεσία ναι μεν εξαλείφετε ο πόνος και διατηρείτο η ισχύς, πλην όμως καταργούνταν εντελώς η έκταση-κάμψη του καρπού,στη δε εγγύς καρπεκτομή είχαμε μεν κίνηση αλλά υπήρχε σχετική αστάθεια και έλλειψη ισχύος» εξηγεί ο Δρ. Ιγνατιάδης.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου δυο ώρες, γίνεται  με  περιοχική αναισθησία μαζί με ελαφρά ύπνωση.Η  διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως δυο διανυκτερεύσεις.

Η ομάδα του κ Ιγνατιάδη εφαρμόζει το μοντέλο  «Ελεύθερης κίνησης» ή “FREEDOM” το οποίο επιτρέπει κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Όχι μόνο έκταση-κάμψη, επιτρέπει και ανύψωση βάρους 8-10 κιλών μετά το πρώτο χρόνο από την εφαρμογή του.

Αίτια κάκωσης καρπού               

Σύμφωνα με επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία τρία είναι τα αίτια που μπορούν να ευθύνονται για σοβαρούς τραυματισμούς  του καρπού :

Τραύμα (μετατραυματική αρθρίτις ή οστικό έλειμμα), Ρευματοειδής αρθρίτις, Οστεοαρθρίτις (εκφύλιση χόνδρου).

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, όπου κάθε χρόνο γίνονται και οι περισσότερες αρθροπλαστικές καρπού.

Οι περισσότερες γίνονται σε νέους και αφορούν πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή εργαζόμενους που έχουν αρθρίτιδες καρπού!

Σε μεσήλικες και μεγαλύτερες ηλικίες οι αρθροπλαστικές εφαρμόζονται σε ρευματοπάθειες και βαρειές οστεοαρθρίτιδες.

Στο 90% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παραγγελία για το υλικό (custom made), δεδομένου του ότι στο σετ υπάρχουν όλα τα μεγέθη και το υλικό είναι σχεδόν έτοιμο(modular).

Σε νέα άτομα η ενσφήνωση γίνεται χωρίς ειδικό τσιμέντο, ενώ σε μεγάλες ηλικίες χρησιμοποιείται κατά την τοποθέτηση ιατρικό τσιμέντο(δίκην πορσελάνης).

Κατά την διάρκεια της αποθεραπείας ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί με αυτή τη μέθοδο απέκτησαν  μεγάλο εύρος κίνησης (range of motion)  και επανήλθαν απόλυτα ικανοποιημένοι έχοντας ένα πλήρες followup για πέντε χρόνια χωρίς άλλα προβλήματα.