Ευαγγελισμός: Bηματοδότης τελευταίας γενιάς, μπορεί ακόμα και να σταματήσει τον ανυπόφορο χρόνιο πόνο!

0
2052

Για πέντε χρόνια υπέφερε από έντονο πονοκέφαλο ενώ δεν μπορούσε να στρίψει το κεφάλι της δεξιά και αριστερά και γύριζε ολόκληρο το κορμί της για να δει. Η κυρία Π.Π,  78 ετών έπειτα από ένα ατύχημα που είχε, μούδιαζε ολόκληρο το κεφάλι της και δεν μπορούσε να κοιμηθεί ή να παίξει με την εγγονή της. Όσο περνούσε ο καιρός ο χρόνιος πόνος γίνονταν ανυπόφορος. Είχε δοκιμάσει 15 διαφορετικές θεραπείες, όπως botox, κορτιζόνη πίσω από το αυτί, επισκληρίδιος, βελονισμό, 15 θεραπείες ενέσεων με διαφορικό φάρμακο κάθε φόρα ακόμα και χασισέλαιο. Όλα αυτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Μέχρι που άκουσε για τη νέα υπερσύγχρονη μέθοδο την Εκλεκτική Αυτορυθμιζόμενη Ηλεκτρική καταστολή του χρόνιου πόνου που εφαρμόζει στην Ελλάδα, ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Νευροχειρουργικής Δαμιανός Ε. Σακάς, Πρόεδρος της International Neuromodulation Society, Τομέας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισμός.

Ο Παγκοσμίου φήμης Νευροχειρουργός Δαμιανός Ε. Σακάς, Διευθυντής της Νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Σήμερα η 78χρονη Π.Π, δηλώνει ότι ο πόνος αποτελεί γι΄ αυτήν παρελθόν, παίζει κάθε μέρα με την εγγονή της, κοιμάται και έχει μια καλή ποιότητα ζωής. Η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε είναι η πρώτη  παγκοσμίως θεραπεία αυχενογενούς ημικρανικού τύπου κεφαλαλγίας η οποία επιδεινωνόταν από την κίνηση της ασθενούς και θεραπεύθηκε με ηλεκτρονική διέγερση του νευρικού συστήματος, που ρυθμίζεται από τεχνολογία αισθητήρων κίνησης του αυχένα και της κεφαλής. Μάλιστα  η συγκεκριμένη θεραπεία δημιουργεί ελπίδες και ανοίγει προοπτικές για εφαρμογή της μεθόδου και σε άλλες μορφές χρόνιων αφόρητων φαρμακοανθεκτικών πόνων της κεφαλής και του προσώπου.

Η μέθοδος

«Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη μικροεπεμβατική μέθοδο όπου ουσιαστικά εμφυτεύουμε ένα βηματοδότη (νευροδιεγέρτη), δηλαδή μια ηλεκτρονική συσκευή μεγέθους 4,5 εκατοστών, στο σημείο που πάσχει ο ασθενής. Στη συνέχεια τοποθετούμε ηλεκτρόδια τα οποία έχουν αισθητήρες που παρακολουθούν την κίνηση του ασθενούς» όπως  εξηγεί στο www.ygeia50plus.gr ο Νευροχειρουργός Δαμιανός Ε. Σακάς,  Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει: « Αυτά τα ηλεκτρόδια χρησιμοποιούνται ήδη στα ηλεκτρονικά παιχνίδια π.χ όταν παίζει κάποιος τένις και η τηλεόραση δείχνει την κίνηση του χεριού του. Επίσης υπάρχουν στα smart phones κλπ. Αυτή η τεχνολογία πλέον είναι στην υπηρεσία της Ιατρικής».

Τα ηλεκτρόδια με τους έξυπνους αισθητήρες καταγράφουν τις κινήσεις του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο π.χ εάν ανεβαίνει σκάλες , περπατάει, τρέχει , κάθεται κλπ και ενημερώνουν τον νευροδιεγέρτη, «ο οποίος παρέχει ηλεκτρικό σήμα που ουσιαστικά «φράζει» το σήμα του πόνου που στέλνεται στον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού» όπως μας εξηγεί ο Νευροχειρουργός Δαμιανός Σακάς.

Τα καλά νέα είναι ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, που πραγματοποιείται τους τελευταίους 8μηνες στον «Ευαγγελισμό», καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα κακά νέα είναι ότι δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστή τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στους ασθενείς, όπως είπε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Νευροχειρουργική Δαμιανός Σακκάς, που δόθηκε με αφορμή την πρώτη επιτυχή εφαρμογή στη θεραπεία της ημικρανικής ινιοαυχενικής κεφαλαλγίας παγκοσμίως.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε η έξυπνη ηλεκτρονική μικροσυσκευή που περιέχει αισθητήρες κίνησης του σώματος, ολοκληρωμένα “ευφυή” κυκλώματα και τερματίζει το χρόνιο αφόρητο πόνο.

Ήδη έχουν κάνει αυτή την επέμβαση 8 ασθενείς, 30 είναι σε λίστα αναμονής και 5 έχουν κάνει το δοκιμαστικό τεστ και βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης του φάκελου τους από το υπουργείο Υγείας, για να προχωρήσουν στην επέμβαση εμφύτευσης του νευροδιεγέρτη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια μικροεπεμβατική μέθοδο διάρκειας από 1 έως 1.30 ώρας ενώ το δοκιμαστικό τεστ διαρκεί 45 λεπτά, όπως είπε στο www.ygeia50plus,gr o Νευροχειρουργός Δαμιανός Σακάς.

Η συσκευή

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν τρείς περιπτώσεις ασθενών, που έπασχαν από χρόνιο έντονο πόνο, μη ελεγχόμενο με φάρμακα, που γινόταν αφόρητος κατά την κίνηση και θεραπεύθηκαν πλήρως με την εμφύτευση επί της κεφαλής ή επί του νωτιαίου μυελού, της υπερσύγχρονης μικροσυσκευής ηλεκτρονικής τροποποίησης του νευρικού συστήματος. Η μικροσυσκευή αυτή αποτελεί ένα τεχνολογικό άλμα μετά από στασιμότητα εξέλιξης περίπου 20 ετών.

«Η κύρια καινοτομία που την διαφοροποιεί από ήδη υπάρχουσες συσκευές, είναι ότι διαθέτει αισθητήρες κίνησης και ταχύτητας και μετρητή επιτάχυνσης του σώματος σε συνδυασμό με τεχνολογία ανάλογη με αυτή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και κινητών τηλεφώνων (Gaming και Smart Phones Technologies).  Με χρήση αυτών των αισθητήρων τεχνολογίας Restore Sensor, η συσκευή λαμβάνει και αναλύει πληροφορίες (καταγράφει σήματα) από το σώμα του ασθενούς, και αντιλαμβάνεται τις διάφορες θέσεις του, όταν είναι σε στατική κατάσταση και όταν κινείται.  Στη συνέχεια, επεξεργάζεται τις πληροφορίες, με συστήματα «τεχνητής νοημοσύνης (τεχνητά ολοκληρωμένα νευρωνικά κυκλώματα –artificialintegrated neuronalnet works) και προσαρμόζει την παρεχόμενη ηλεκτρική διέγερση και την επακόλουθη τροποποίηση του νευρικού συστήματος, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, με χρήση της Adaptive Stimulation Τechnology που κάνει – από μόνη της – αυτοματικές ρυθμίσεις στην ένταση της διέγερσης, «παρακάμπτοντας τον εγκέφαλο» του ασθενούς.  

Ο νευροδιεγέρτης εμφυτεύεται υποδόρια δίπλα στη σπονδυλική στήλη. Τα ηλεκτρόδια μεταφέρουν την κίνηση στο νευροδιεγέρτη και εκείνος δίνει το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται για να μην πονάει ο ασθενής.

Σε ποιες παθήσεις εφαρμόζεται

Άλλες ενδείξεις εφαρμογής αυτής της νέας πρωτοποριακής τεχνολογίας είναι:

1) σύνδρομο αποτυχημένης οσφυικής επέμβασης,

2) πόνος μετά πεταλεκτομή,

3) ιστορικό πολλαπλών επεμβάσεων στην σπονδυλική στήλη,

4) επισκληρίδιος ίνωση (πόνος μετεγχειρητικής ουλής),

5) περιφερική καυσαλγία,

6) αραχνοειδίτιδα

7) σύνδρομο σύνθετου περιοχικού πόνου.

Σημειώνεται ότι η προνομιακή παραχώρηση αυτής της τεχνολογίας σε ένα ελληνικό νοσοκομείο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα πρώτα, που χρησιμοποιούν τέτοια τεχνολογία παγκοσμίως, είναι ενδεικτική του υψηλού κύρους και της αναγνώρισης που απολαμβάνει η Ελληνική Νευροχειρουργική και ιδιαίτερα αυτός ο τομέας της διεθνώς.

Η Επιστημονική Ομάδα του Καθηγητή Δαμιανού Ε. Σακά ερευνά συνεχώς νέες ενδείξεις εφαρμογής θεραπειών ηλεκτρικής νευροτροποποίησης με μικρο-συστήματα μέγιστης αποτελεσματικότητας και ελάχιστης παρέμβασης στον ασθενή.