Θεμιστοκλέους: Τρεις παρεμβάσεις για τις μεταμοσχεύσεις

0
96

Προσλήψεις 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ψηφιακή αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους έξι μήνες αλλά και έξτρα αμοιβές στους γιατρούς που πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις, είναι οι τρεις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε, χθες από τη Θεσσαλονίκη, όπου κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης την έναρξη των εργασιών του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην πρόσφατη πρώτη στην Ελλάδα μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη που έγινε στο Λαϊκό νοσοκομείο.

O υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Αναλυτικά, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους  κατά τη διάρκεια της ομιλίας του,  το υπουργείο Υγείας αποφάσισε:

  1. Να χρηματοδοτηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με 2 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να προσληφθούν άμεσα, για τα επόμενα 2 χρόνια, 27 συντονιστές μεταμοσχεύσεων, εκ των οποίων οι 20 εξ αυτών θα υπηρετούν στα νοσοκομεία και οι 7 στον ΕΟΜ. «Έχουμε δει ότι όπου υπήρξε η πρόσληψη του συντονιστή και με τη βοήθεια του Ιδρύματος Ωνάση τα προηγούμενα χρόνια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι θα καλύψουμε όλες τις μεγάλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας, προσδοκούμε να φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων», ανέφερε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Σε επόμενη φάση, όπως είπε, αυτά τα 2 εκατομμύρια θα περάσουν στον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΜ, κάτι που προσδιόρισε να γίνει ως το 2026.

  1. Ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ. Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΜ λειτουργεί με ψηφιακά εργαλεία μιας προηγούμενης εποχής, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους και εξήγησε: «Σε συνεργασία με τον Οργανισμό και με το τι μας εισηγήθηκαν έχουν ετοιμαστεί τα τεχνικά δελτία και είμαστε στην ένταξη της ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΟΜ που αναμένεται να ολοκληρωθεί – θα διακινδυνεύσω να πω με μια διαφορά των 6 μηνών- μέχρι το τέλος του 2025».
  2. Το υπουργείο επεξεργάζεται, επίσης, ένα σχέδιο για την δυνατότητα έξτρα αμοιβών σε ομάδες που πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις: «Η έξτρα αμοιβή θα ξεκινάει από τους χειρουργούς, τους αναισθησιολόγους και θα φτάνει στο ανοσολογικό εργαστήριο. Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία σχέδιο, η παρέμβαση θα αφορά σε περιορισμένες επεμβάσεις στο ΕΣΥ και δεν θα μπορούσαν να μην είναι οι μεταμοσχεύσεις μέσα σε αυτές» ανάφερε ο υφυπουργός.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την ίδρυση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου και του ανοσολογικού εργαστηρίου που θα συνδεθεί με αυτό, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα τα επόμενα χρόνια, όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας και τόνισε: «Η χώρα μας δεν βρίσκεται στις καλύτερες ευρωπαϊκές θέσεις, γνωρίζουμε όλοι ότι υστερούμε. Εμείς πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να φέρουμε τη χώρα μας στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και από τον θάνατο να δοθεί ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας».