Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία : «Μην αγνοείς τα σημάδια. Ο Ουρολόγος ξέρει!»

0
278

«Μην αγνοείς τα σημάδια. Επισκέψου άμεσα τον Ουρολόγο σου. Εκείνος ξέρει». Με αυτό το μήνυμα, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) υλοποιεί Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού, μέσω της οποίας μας προσκαλεί να γνωρίσουμε καλύτερα την ειδικότητα της Ουρολογίας και τις παθήσεις που την αφορούν. Η Εκστρατεία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή της Ε.Ο.Ε. και στο πλαίσιο της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων(20-24 Σεπτεμβρίου).

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με την ειδικότητα του Ουρολόγου και να παρακινήσει άνδρες και γυναίκες να τον συμβουλεύονται χωρίς ταμπού και χωρίς καθυστέρηση, τόσο στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου, όσο και για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουρογεννητικών παθήσεων.

Για τον σκοπό αυτό, η καμπάνια περιλαμβάνει την προβολή τηλεοπτικού σποτ με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Πασχάλη Τσαρούχα, καθώς και τη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Ε. και μπορούν να “κατεβάσουν” οι ενδιαφερόμενοι εδώ.

Επιπρόσθετα, το διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου οι άνδρες άνω των 50 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση PSA σε Δημόσια Νοσοκομεία και σε συνεργαζόμενο με την Ε.Ο.Ε. δίκτυο διαγνωστικών κέντρων. Περισσότερες πληροφορίες για τον δωρεάν έλεγχο PSA μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η εξέταση PSA είναι ένα ισχυρό όπλο για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος προσβάλλει έναν στους επτά άνδρες, αλλά είναι 95% ιάσιμος εφόσον αντιμετωπιστεί νωρίς.

Στην συνέντευξη τονίστηκε ότι ο Ουρολόγος είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για τη διάγνωση και θεραπεία του συνόλου των παθήσεων του ουροποιογεννητικού συστήματος και στα δύο φύλα, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.

Το ουροποιογεννητικό σύστημα περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, τα γεννητικά όργανα, καθώς και τον προστάτη αδένα.

Ποιες παθήσεις προλαμβάνει ο ουρολόγος με την έγκαιρη διάγνωση

Οι παθήσεις του ουροποιογεννητικού περιλαμβάνουν ορισμένες αρκετά συχνές διαταραχές, όπως οι λοιμώξεις (κυστίτιδα, προστατίτιδα και πυελονεφρίτιδα) και οι λίθοι του ουροποιητικού, που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τόσο για την ανακούφιση των ασθενών όσο και για την πρόληψη περεταίρω επιπλοκών.

Επίσης τονίστηκε η σημασία της επαγρύπνησης για την εμφάνιση κακοήθων όγκων στα όργανα του ουροποιογεννητικού συστήματος, εκτός του προστάτη, όπως:

– ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης,

-του πέους,

-των όρχεων

-και των νεφρών.

Η ανίχνευση τους σε πρώιμο στάδιο αυξάνει την πιθανότητα ριζικής αντιμετώπισης.

Ειδική αναφορά έγινε και σε λειτουργικές παθήσεις, όπως η ακράτεια ούρων, καθώς και σε παθήσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η νόσος του Peyronie και η πρόωρη εκσπερμάτιση, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή καθοδήγηση από τον Ουρολόγο.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ευάγγελος Λιάτσικος Γεράσιμος Αλιβιζάτος  και Αθανάσιος Δελλής.

Ο κ. Γεράσιμος Αλιβιζάτος , Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Γ’ Ουρολογικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου «ΥΓΕΙΑ», στην ομιλία του αναφέρθηκε στα 90 χρόνια της δυναμικής παρουσίας και του σημαντικού επιστημονικού και κοινωνικού έργου της Ε.Ο.Ε. στην Ελλάδα. Η Εταιρεία θεμελίωσε την ειδικότητα στη χώρα μας και παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην προαγωγή της επιστήμης της Ουρολογίας και τη διαρκή εναρμόνισή της με τις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα που πραγματεύεται. Σήμερα, οι Έλληνες Ουρολόγοι είναι εξοπλισμένοι από επιστημονική, επαγγελματική και ηθική άποψη ώστε να εξυπηρετούν πλήρως το συμφέρον των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου.

Ο  Ευάγγελος Λιάτσικος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Ουρολογίας – Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αναφέρθηκε στην πολυετή παρουσία της Ε.Ο.Ε. στη διεθνή Ουρολογική Κοινότητα, μέσω της συμμετοχής της σε εκπαιδευτικές δράσεις των Ευρωπαϊκών Ουρολογικών Εταιρειών αλλά και της συμπόρευσής της με τους στόχους και το εκπαιδευτικό έργο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (E.A.U.), της οποίας είναι μέλο της οποία είναι μέλη 400 Έλληνες Ουρολόγοι. Επισης αναφέρθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων, ενός θεσμού που έχει θεσπίσει η E.A.U. με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ουρολογικά νοσήματα. Σημειώνεται ότι η φετινή Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην Ακράτεια Ούρων και στην κατάρριψη των ταμπού που επικρατούν γύρω από αυτήν.

Στην αξία της ενημέρωσης του κοινού και των ασθενών επικεντρώθηκε τέλος, ο κ. Αθανάσιος Δελλής, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας – Β’ Χειρουργική Κλινική «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο κ. Δελλής υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του Ουρολόγου ως φορέα ορθής και έγκυρηςπληροφόρησης του ασθενούς, ιδίως στη σημερινή εποχή, όπου το 80-90% των ασθενών ενημερώνονται στο διαδίκτυο για τα συμπτώματα ή την πάθησή τους, κινδυνεύοντας συχνά να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης. Ο κ. Δελλής αναφέρθηκε επίσης και στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (Europe’sBeatingCancerPlan), το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά́ αναφορά́ στον καρκίνο του προστάτη. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τους στόχους της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας,