Δήμος Φλώρινας: Δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας

0
191

Δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας, διοργάνωσε Δήμος Φλώρινας στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ). Το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε  από τις 28 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου 2020,  είχε  σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Φλώρινας και εξετάστηκαν συνολικά 427 πολίτες, εκ των οποίων 198 εξετάστηκαν στην Κοινότητα Φλώρινας, 101 στην Κοινότητα Μελίτης, 78 στην Κοινότητα Περάσματος και 50 στην Κοινότητα Κ. Κλεινών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 130 από αυτούς πάσχουν από οστεοπενία και 48 πάσχουν από οστεοπόρωση.

Ο κ. Παναγιώτης Τσακμάκης, αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε: «Η υλοποίηση του Προγράμματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας σημείωσε σημαντική επιτυχία με τους πολίτες του Δήμου να αγκαλιάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα, αφού μέσω αυτού τους προσφέρθηκε μια σημαντική και συγχρόνως ΔΩΡΕΑΝ εξέταση στο πλαίσιο του προληπτικού προγραμματισμού τους για την οστεοπόρωση. Η πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών, αλλά αποτελεί υπόθεση όλων μας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στο Δήμο μας με στόχο να συμβάλουμε όλοι για τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής».

Η οστεοπόρωση από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι συνήθως αθόρυβη, ιδίως στα αρχικά στάδια της. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση. Υπό αυτή την προϋπόθεση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα, για τον λόγο αυτό η πρόληψή της είναι πολύ σημαντική.

Ο Δήμος Φλώρινας ως μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, εκτιμώντας την εξαιρετική συμβολή του Δικτύου σε θέματα δημόσιας υγείας των πολιτών, προσπαθεί να υλοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ και να συμβάλει στη διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι: «Η  προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών αποτελεί τη σπουδαιότερη υποχρέωση της πολιτείας κι όλων μας. Είναι άξιο θαυμασμού η μεγάλη προσέλευση των πολιτών στην υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου της οστεοπόρωσης δίνοντάς μας δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε τις δράσεις μας».