Μελέτη ΡευΜΑζήν: Ποια είναι τα ποσοστά ανεργίας στους ρευματοπαθείς;

0
417

Πόσο επηρεάζουν οι ρευματοπάθειες  το εργασιακό μέλλον των ασθενών και πόσο εύκολα αυτοί οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους και αντιμετωπιζουν τον εφιάλτη της ανεργίας; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι εν λόγω ασθενείς, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μελέτης που διεξάγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν.

Το αντικείμενο της μελέτης είναι να αποκαλυφθεί ο βαθμός επιρροής του νοσήματος στην εργασιακή καθημερινότητα των ασθενών με ρευματικά νοσήματα. Είναι γεγονός ότι οι ρευματοπαθείς δίνουν καθημερινά μάχη για να παραμείνουν λειτουργικοί και δραστήριοι καθώς τα συμπτώματα της νόσου πολλές φορές δεν τους επιτρέπουν να κάνουν απλές κινήσεις όπως να χτενίσουν τα μαλλιά τους, να κουμπώσουν το παντελόνι τους, να μαγειρέψουν ή να πάνε για ψώνια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ικανότητα των ασθενών για εργασία επηρεάζεται κατά τα πρώτα πέντε χρόνια από τη διάγνωση, ενώ για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40%.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά ανεργίας για τα άτομα με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα να είναι τρεις φορές υψηλότερα από το γενικό πληθυσμό.

Με επιδίωξη τη διασαφήνιση των δυσκολιών των ασθενών, η ομοσπονδία δημιούργησε ένα σύντομο και εύκολο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, ( εδώ ) όπου οι συμμετέχοντας αφού συμπληρώσουν τα πεδία που αφορούν το φύλλο και την ηλικία τους,  απαντούν σε ερωτήσεις όπως πότε έγινε η διάγνωση, πότε μείνατε άνεργος, εάν εργάζεστε στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα κλπ.

Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για να χαρτογραφηθούν όσο το δυνατόν πληρέστερα οι συνθήκες εργασίας και οι σχετικές ανάγκες των ρευματοπαθών. Επίσης θα διαμορφωθεί το πλάνο δράσεων της ΡευΜΑζήν, αποσκοπώντας τη διευκόλυνση των ασθενών στον τομέα της εργασίας.

Μάλιστα,  εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, καθίσταται επιτακτικότερη η ανάλυση των νέων δεδομένων που προκύπτουν στην καθημερινότητα των εργαζομένων ασθενών, γι’ αυτό και στο ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνονται ερωτήματα που αφορούν τη σχέση εργασίας και ρευματικών νοσημάτων την εποχή του κορωνοϊού.

Από την πλευρά της ομοσπονδία διαβεβαιώνεται η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, γι’ αυτό καλεί τους ασθενείς να λάβουν μέρος στην μελέτη συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο.

Στόχος είναι να αναλυθούν τα στατιστικά δεδομένα για να σχηματιστεί μια διαυγέστερη εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας.

Η δημιουργία ερωτηματολόγιου είναι το πρώτο βήμα ενός συνόλου δράσεων με τίτλο «Ώρα για εργασία» που περιλαμβάνει προτάσεις προσαρμογών στο εργασιακό περιβάλλον για να διευκολυνθούν οι ασθενείς να διατηρήσουν την εργασία τους, την χάρτα δικαιωμάτων των ασθενών στην εργασία, αλλά και την ενημέρωση εργοδοτών και της πολιτείας για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην εργασία τους. Στο πλαίσιο της δράσης στέλνεται το μήνυμα της ικανότητας για εργασία και όχι της ανικανότητας. Η προαναφερόμενη δράση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας  (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.).