«Ελπίδα»-Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας: Το όραμα γίνεται πραγματικότητα

0
401

Μια νέα εποχή για τους μικρούς ασθενείς και τους εφήβους που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες στην Ελλάδα, σηματοδοτεί η  είδηση της πρωτοποριακής κυτταρικής θεραπείας σε 4χρονο παιδάκι. Η καινοτόμα θεραπεία πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου στο Κέντρο  Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Το Κέντρο  Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και αποτελεί δωρεά ύψους 1.000.000 ευρώ.  Η δημιουργία του εμβληματικού αυτού έργου είναι  ακόμα μια προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην ελληνική κοινωνία και της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, της οποίας το όραμα είναι «4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά».

Να σημειωθεί ότι με αυτές τις υπερσύγχρονες καινοτόμες θεραπείες οι μικροί ασθενείς δε θα χρειάζεται να ταξιδέψουν σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού για υποβληθούν στις συγκεκριμένες θεραπείες και η εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι σημαντική καθώς αυτές οι γονιδιακές και κυτταρικές τεχνικές μέθοδοι σε εξειδικευμένα Κέντρα στις Η.Π.Α και στη Γερμανία, έχουν κόστος 300.000 ευρώ ενώ στην Ελλάδα κυμαίνεται από 10.000 έως και 20.000 ευρώ όπως είπε στο ygeia50plus.gr  ο Υπεύθυνος του  Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας Ευγένιος Γουσέτης, Παιδίατρος- Αιματολόγος Ογκολόγος.

Οι Κυτταρικές και Γονιδιακές θεραπείες του Κέντρου

Ασθενείς  με επιθετική και ανθεκτική νόσο, όπως λευχαιμίες και λεμφώματα, χωρίς απάντηση στις συμβατικές θεραπείες, έχουν πλέον πρόσβαση σε εξατομικευμένες θεραπείες, που βασίζονται στη χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων, στο πλαίσιο κλινικών μελετών.

Σύμφωνα με τον  Παιδίατρο Ευγένιο Γουσέτη, οι θεραπείες αυτές απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους,  που έχουν κάνει μεταμόσχευση και είναι ευάλωτοι σε βαριές ιογενείς λοιμώξεις, όπως το 4χρονο παιδί που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και προσβλήθηκε από τον ιό EbsteinBarr (EBV).

«Ενώ σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα ο EBV προκαλεί ήπια λοίμωξη, σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεταμοσχευτεί μπορεί να προκαλέσει λέμφωμα με κακή πρόγνωση.  Για αυτούς τους ασθενείς η συμβατική θεραπεία εκριζώνει τον ιό σε ένα ποσοστό 50%,  οι υπόλοιποι ασθενείς αναπτύσσουν διάχυτη λεμφουπερπλαστική νόσο σχετιζόμενη με τον EBV και καταλήγουν» είπε στο ygeia50plus.gr και συνέχισε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση πήραμε από τον πατέρα του λεμφοκύτταρα και μέσα από μια κυτταρική διαδικασία τα τροποποιήσαμε και τα εκχύσαμε στο παιδί».

Πρόκειται για μια αποτελεσματική εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα εναντίον του ιού EBV. Στο παιδί χορηγήθηκαν ειδικά κύτταρα με στόχο να εξοντώσουν όλα τα μολυσμένα με τον EBV κύτταρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην έγχυση EBV ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία απομονώνονται από το αίμα δοτών, που έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία.

Η απομόνωση και επεξεργασία των κυττάρων γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες με τη χρησιμοποίηση κατάλληλης συσκευής, η οποία διασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιλογή των EBV-ειδικών κυττάρων.

“Το ιδανικό είναι να πάρουμε κύτταρα από τον δότη και αφού τα επεξεργαστούμε, τα εγχύουμε στον ασθενή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το παιδί έλαβε τα Τ-Λεμφοκύτταρα από τον πατέρα του. Ουσιαστικά τα τροποποιημένα Τ-Λεμφοκύτταρα εντοπίζουν τα μολυσμένα κύτταρα από τον ιό και τα σκοτώνουν!” μας είπε ο κ. Γουσέτης.

Η δεύτερη πρωτοποριακή μέθοδος πραγματοποιείται με  τα CAR –T κύτταρα, με την οποία οι επιστήμονες επεμβαίνουν στο κύτταρο και το κάνουν πιο αποτελεσματικό στους ιούς.

Tα CAR-T λεμφοκύτταρα αποτελούν την πλέον σύγχρονη εξατομικευμένη θεραπεία για ασθενείς με ανίατα λεμφώματα υψηλής κακοήθειας και οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, με σημαντική πιθανότητα ίασης.

Πρόκειται για αυτόλογα λεμφοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς, που τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο και όταν επαναχορηγηθούν στον οργανισμό του πάσχοντα,  αναγνωρίζουν τον όγκο, στρέφονται εναντίον του και τον καταστρέφουν, προσφέροντας μια σημαντική πιθανότητα ίασης σε κακοήθειες που είναι ανθεκτικές σε όλες τις συμβατικές θεραπείες, όπως στη χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Σε λίγα χρόνια οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα CAR-T κύτταρα θα επιλέγονται ως πρώτη θεραπεία και θα αντικαταστήσουν τις συμβατικές.

«Στο μέλλον οι ενδείξεις των CAR -T λευκοκύτταρων θα επεκταθούν και σε άλλες αιματολογικές κακοήθειες και σε συμπαγείς όγκους, όπως στον καρκίνο του πνεύμονα και δεν αποκλείεται να αντικαταστήσουν τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία» μας είπε ο κ. Γουσέτης και συνέχισε: «Στόχος του Κέντρου μας στο μέλλον είναι να μπορούμε να κάνουμε αυτή την τροποποίηση κυττάρων με τα δικά μας μηχανήματα και να μη χρειάζεται να απευθυνόμαστε στο εξωτερικό».

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πρόεδρος του σωματείου Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ»

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: « Ο 4χρονος είναι ένας πραγματικός μαχητής. Για μένα είναι η ΕΛΠΙΔΑ»

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πρόεδρος του σωματείου Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ» δήλωσε στο ygeia50plus.gr: «Μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της οποίας οι αξίες της υγείας και της αλληλεγγύης αναδείχθηκαν σε υπέρτατα αγαθά, νιώθω βαθιά συγκίνηση που η «ΕΛΠΙΔΑ» κατάφερε για ακόμα μια φορά να συμβάλει σε ένα σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα για την πατρίδα μας. Ο 4χρονος ασθενής στον οποίο εφαρμόστηκε η πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία, ένας πραγματικός μαχητής, είναι για εμένα η ίδια η ΕΛΠΙΔΑ και μια απόδειξη πως όταν η επιστημονική γνώση συναντήσει την προσφορά στο συνάνθρωπο και τη θέληση, τότε και τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά.

Η δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, μέσα από το οποίο θα θεραπεύονται ακόμα και παιδιά που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες, αποτέλεσε   ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της υγείας στην χώρα μας και στην 30ετη ιστορία της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και πιστεύουμε πως θα έρθει γρήγορα η στιγμή που θα μπορούμε να κάνουμε καλά 4 στα 4 παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο. Ένα όραμα ζωής που αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Παπασάββας δήλωσε στο ygeia50plus.gr : «Το Κέντρο  αλλάζει για ακόμη μια φορά άρδην το πεδίο των ιατρικών εξελίξεων. Πλέον θα πραγματοποιούνται καινοτόμες και εξατομικευμένες θεραπείες στη χώρα μας, για περιπτώσεις παιδιών που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες και που μέχρι σήμερα έπρεπε να μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Ελάχιστα όμως θα είχαν γίνει εάν δεν υπήρχε πίσω από όλα αυτά η Προέδρος του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στην οποία οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, ένα ευχαριστώ από καρδιάς. Χάρη στη διαρκή παρουσία της, τη διορατικότητά της, τις πρωτοβουλίες της, μα κυρίως την ανεξάντλητη αγάπη της για το παιδί καταφέραμε να μετατρέψουμε τον άνισο αγώνα με τον καρκίνο σε μια νίκη, με νικητές τα ίδια τα παιδιά, τους μαχητές της ΕΛΠΙΔΑΣ μας».