Τατουάζ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη δερματοστιξία

0
578

Ο Πέτρος ήταν 55 χρονών όταν υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και απόκτησε ένα μεγάλο έγκαυμα στο σημείο του τατουάζ του, εξαιτίας της κόκκινης βαφής που περιείχε οξείδιο του σιδήρου. Η Μαρία ήταν 57 ετών όταν υποβλήθηκε σε αποκατάσταση στήθους, μετά από μαστεκτομή και χάρη στο ιατρικό τατουάζ που χρωμάτισε τη θηλή, σήμερα δεν έχει κανένα σημάδι στο σώμα της, που να της θυμίζει το επώδυνο χειρουργείο. Αυτές οι δυο περιπτώσεις (τα ονόματα είναι τυχαία) αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα στη διεθνή βιβλιογραφία που σηματοδοτούν τις δυο όψεις του…τατουάζ!

Το γεγονός ότι η αρχαία αυτή τέχνη της δερματοστιξίας, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις μέρες μας, έχει ως συνέπεια χιλιάδες άνδρες και γυναίκες να θεωρούν τα τατουάζ απαραίτητα διακοσμητικά «αξεσουάρ» στο σώμα τους σηματοδοτώντας έτσι και το  life style της εποχής μας. Μια ματιά στις παραλίες αρκεί, για να εντοπίσουμε εκατοντάδες λουόμενους, που τους έχει κερδίσει η πανάρχαια αυτή τέχνη που έχει τις ρίζες της στην Ασία και την Αφρική.

Ωστόσο πόσοι από εσάς που σκεφτόσαστε να «χτυπήσετε» το πρώτο ή ακόμα ένα τατουάζ, γνωρίζετε τους κίνδυνους αλλά και τα θετικά που κρύβει η αρχαία τέχνη της δερματοστιξίας;

Στην έρευνα που έχουν κάνει η Κωνσταντίνα  Μαυρίδου, υποψηφία διδάκτωρ δερματολογίας και ο Καθηγητής Δερματολογίας, Ιωάννης  Μπασούκας, Διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα μάθουμε χρήσιμες πληροφορίες για τα τατουάζ που μπορεί χιλιάδες να έχουν ζωγραφίσει στο σώμα τους, λίγοι όμως γνωρίζουν τόσο τις ευεργετικές όσο και τις αρνητικές συνέπειές τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έχει τίτλο: «Τατουάζ από το Κοινωνικό Περιθώριο στη γονιδιακή ιατρική» σήμερα βαφές που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία εφαρμόζονται ευρέως και στο τατουάζ, εξαιτίας της σταθερότητας τους και των λαμπρών χρωμάτων τους.

Το γεγονός ωστόσο ότι οι χρωστικές του τατουάζ δεν υπόκεινται σε έλεγχο και έγκριση από κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA),  έχει ως αποτέλεσμα συχνά να παραβλέπονται ιατρικά δεδομένα κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των εισαγόμενων βαφών.

Επιπλοκές του Τατουάζ

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις λοιμώξεις που προκαλούνται από το τατουάζ εξαιτίας της ανεπαρκούς αποστείρωσης των εργαλείων και των  μηχανημάτων ή την πλημμελή απολύμανση της περιοχής του δέρματος που θα γίνει το τατουάζ.

Γι΄ αυτό άλλωστε στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν πολλά περιστατικά μόλυνσης από μικρόβια όπως σταφυλόκοκκο, ηπατίτιδες, AIDS ακόμα και λέπρα.

Εκτός όμως από τις λοιμώξεις συχνές είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούν οι βαφές του τατουάζ εξαιτίας των αλλεργιογόνων που περιέχουν όπως θειούχο κάδμιο, οξείδιο του σιδήρου αλουμίνιο του κοβαλτίου, μαγγάνιο, χρώμιο, τιτάνιο και άλλα που προκαλούν δερματίτιδες, κνίδωση (φαγούρα), φωτοδερματίτιδα.

Επιπλέον όπως αναφέρει η έρευνα οι χρωστικές του τατουάζ είναι δυνατόν να προκαλέσουν και τοξικά προβλήματα και μακροπρόθεσμα ακόμα και καρκίνο (όγκοι του δέρματος, κακόηθες μελάνωμα ή βασικοκυταρικό καρκίνωμα). Σημειώνεται πάντως ότι ο ακριβής ρόλος του τατουάζ στην παθογένεια του νεοπλάσματος χρίζει περαιτέρω διερεύνηση.

 Μαγνητική τομογραφία

 Καλό είναι εάν έχετε τατουάζ και χρειαστεί να κάνετε μαγνητική τομογραφία να το αναφέρεται στο γιατρό σας. Σύμφωνα με την έρευνα πολλές χρωστικές περιέχουν μεταλλικά στοιχεία με αποτέλεσμα το μαγνητικό πεδίο που εφαρμόζεται κατά τη μαγνητική (MRI)  να έλκει το σιδηρομαγνητικό στοιχείο ( π.χ οξείδιο του σιδήρου), με συνέπεια ο ασθενής να παρουσιάζει συμπτώματα ερεθισμού στο σημείο του τατουάζ, εφίδρωση, αίσθημα καύσου και σπάνια έγκαυμα. Εάν ενημερώσετε έγκαιρα το γιατρός σας, τότε εκείνος θα καλύψει με κρύο επίθεμα το τατουάζ σας και έτσι θα αποφύγετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ιατρικές εφαρμογές του τατουάζ

Το τατουάζ όμως δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια το Επανορθωτικό Κοσμητικό τατουάζ χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στη Δερματολογία και την Πλαστική Χειρουργική, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα  χρήσιμο μέσο για την ολοκλήρωσης πολλών χειρουργικών εφαρμογών. Για παράδειγμα άνθρωποι που έχουν χειρουργηθεί στο πρόσωπο (μετά από τραύματα, καρκίνους, κλπ) ή έχουν φυσικές αναπηρίες όπως παραμορφωτική αρθρίτιδα,  μπορούν με τη βοήθεια του τατουάζ να αποκαταστήσουν φρύδια, βλέφαρα, περιφέρεια χειλιών (μόνιμο make -up).

Επιπλέον σε χιλιάδες καρκινοπαθείς που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή κατά την  αποκατάσταση του μαστού, η νέα θηλή χρωματίζεται με τη μέθοδο της δερματοστιξίας.

Μια επίσης ενδιαφέρουσα εφαρμογή του τατουάζ στην σύγχρονη Ιατρική είναι η «δερματογραφία». Πρόκειται για μια τεχνική με στόχο την κοσμητική αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος στην περιοχή που έχει υποστεί διάφορες αλλοιώσεις. Μάλιστα τα τελευταία 15 χρόνια η δερματογραφία εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος νοσημάτων όπως λαγώχειλο, λυκόστομα, διόρθωση εμφάνισης αιμαγγειώματος, λεύκη, υπερτροφικές και ατροφικές ουλές και άλλα.

Αποκατάσταση με λέιζερ

 Παράλληλα με το αυξημένο ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν τατουάζ είναι και το ποσοστό των ατόμων που επιθυμούν να εξαφανίσουν τα σχέδια που κοσμούν το κορμί τους ή το πρόσωπό τους. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην έρευνα, υπολογίζεται ότι περίπου 28% των ατόμων μετανιώνουν για τα τατουάζ που έκαναν και μέσα σε λίγους μήνες ή μετά από κάποια χρόνια τα αφαιρούν. Σημειώνεται ότι  ο μέσος όρος αφαίρεσης του τατουάζ είναι τα 14 χρόνια και οι κυριότεροι λόγοι είναι ο κοινωνικός στιγματισμός, οι πιθανές δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, η ανέλιξη στην επαγγελματικό σταδιοδρομία η κοινωνική προβολή αλλά και η ενδοοικογενειακή πίεση.

Παλαιότερα η αφαίρεση του τατουάζ γίνονται χειρουργικά, με δερμαπόξεση, καυτηριασμό, τριβή με αλάτι και άλλες μεθόδους, που σε πολλές περιπτώσεις  προκαλούσαν ούλες, αιμορραγίες, ή τα αποτελέσματα τους δεν ήταν τα επιθυμητά.

Σήμερα η απομάκρυσή του τατουάζ γίνεται με σύγχρονα συστήματα λέιζερ, με την αξιοποίηση της αρχής της επιλεκτικής φωτόλυσης, που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη καταστροφή του τατουάζ, με τις μικρότερες δυνατές βλάβες της επιδερμίδας.

Χρωστικές με σιδηρομαγνητικά χαρακτηριστικά

Χρωστική                                           Σιδηρομαγνητική ουσία
Κυανή  Αλουμίνιο του κοβαλτίου
Κόκκινη της σκουριάς  Οξείδιο του σιδήρου
Χρώμα του δέρματος Οξείδιο του σιδήρου, Διοξείδιο του σιδήρου, Υδροξείδιο του σιδήρου
Μαύρη  Οξείδιο του σιδήρου
Καφέ  Ένυδρο Οξείδιο του σιδήρου, Θειικός    σίδηρος
Κίτρινη Ένυδρο οξείδιο του σιδήρου

 

Χημική σύσταση των σπουδαιότερων ανόργανων χρωστικών που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ

Χρωστική  Χημική ουσία
Μαύρη ‘Ανθρακας
Πράσινη Οξείδιο του χρωμίου
Μωβ Μαγνήσιο
Κόκκινη Θειούχος Υδράργυρος
Λευκή Οξείδιο του τιτάνιου
Κίτρινη Θειούχο κάδμιο