Υπουργείο Υγείας: Απάντηση για τη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Παίδων «Η Αγία Σοφία».

0
203

Το υπουργείο Υγείας απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονται στην αναστολή λειτουργίας του  Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία ξεκαθαρίζει ότι κανένα παιδί δεν μένει ακάλυπτο.

Συγκεκριμένα τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», κάτι που γινόταν και πριν την περίοδο του κορωνοϊού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη.

Από τη στιγμή που έχει αρθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, η λίστα των τακτικών χειρουργείων που εκκρεμούν, εξετάζεται από ομάδα γιατρών του ΩΚΚ έτσι ώστε αυτά που χρήζουν αντιμετώπισης να πραγματοποιούνται άμεσα.

Όλα τα περιστατικά που χειρουργούνται στο ΩΚΚ δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, πραγματοποιούνται δε σε ένα Νοσοκομείο του οποίου η φήμη είναι διεθνής για τις επεμβάσεις καρδιάς.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», υποδέχεται όλα τα περιστατικά COVID-19 ανηλίκων. Αν σταματούσε η λειτουργία της ως ΜΕΘ-COVID προκειμένου να εξυπηρετεί τακτικά χειρουργεία, αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει στη Νότια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο είχε τοποθετηθεί στο θέμα διευκρινίζοντας ότι : « Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καλύπτει παγίως εντελώς δωρεάν τη νοσηλεία απόρων ή ανασφάλιστων παιδιών όταν και εφόσον αυτά παραπέμπονται από δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον το ΩΚΚ καλύπτει και τη διατροφή του γονέα που συνοδεύει το παιδί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν αντιμετωπιστεί 32 περιστατικά παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες στο ΩΚΚ από τα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», αρκετά από τα οποία ήταν άπορα ή ανασφάλιστα.

Η πιο πρόσφατη λίστα που συζητήθηκε στις 11 Μαΐου 2020 εμφανίζει 22 συνολικά περιστατικά, εκ των οποίων 8 προγραμματίζονται για χειρουργική αντιμετώπιση στο ΩΚΚ, με 4 από αυτούς τους ασθενείς να είναι ανασφάλιστοι.

Επίσης, 5 ασθενείς προγραμματίζονται για καθετηριασμό και επαναξιολόγηση αναγκαιότητας χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας τους. Ακόμα 5 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί είτε στο ΩΚΚ είτε αλλού και 4 ασθενείς δεν χρήζουν παρέμβασης επί του παρόντος».