Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

0
94

Είναι πολύ δυσάρεστο συναίσθημα να ξυπνάς το βράδυ από το αίσθημα ότι πνίγεσαι από τα υγρά του στομάχου που έχουν ανεβεί στο στόμα. Το αίσθημα του πόνου στο λαιμό, που προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι ανυπόφορο. Το καλό είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλλαγεί κανείς, αρκεί να το θελήσει πραγματικά, καθώς πρέπει να κόψει πολλές κακές συνήθειες όπως το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα πικάντικα φαγητά και το κυριότερα να χάσει βάρος! Μέχρι να πετύχει αυτό το δύσκολο στόχο, ωστόσο βοηθάει η Μαστίχα Χίου, η πόσιμη αλόη και φυσικά η γυμναστική, όπως μας λέει ο Κωνσταντίνος Δελής Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Όταν τρώμε, η τροφή περνά από το στόμα στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Ένας μυϊκός δακτύλιος στο κάτω μέρος του οισοφάγου εμποδίζει την παλινδρόμηση της τροφής από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο. Αυτός ο δακτύλιος, που λειτουργεί σαν μια ανεπίστροφη βαλβίδα, ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ). Όταν αυτή η βαλβίδα για κάποιο λόγο δεν κλείνει εντελώς, το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο. Αυτό ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση» εξηγεί ο κ. Δελλής.

Τα συμπτώματα

Η παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα και κυρίως:

  • το κάψιμο ή ο πόνος στο στήθος,
  • οι αναγωγές φαγητού ή όξινων υγρών από το στομάχι,
  • τα ρεψίματα,
  • η δυσκολία να καταπιούμε

Υπάρχουν και λιγότερα συχνά συμπτώματα όπως είναι:

  • ο βήχας ή ένας συριγμός στην αναπνοή
  • η βραχνάδα, ή μια αλλαγή στη χροιά της φωνής,
  • η αίσθηση ότι το φαγητό έχει κολλήσει πίσω από το στήθος
  • ο λόξιγκας
  • ο πόνος στον λαιμό.

Ποιο είναι το περιεχόμενο του υλικού που παλινδρομεί από το στομάχι;

Φαγητό, αέρας αλλά κυρίως υγρά. Τα τελευταία είναι κυρίως οξέα που παράγει το στομάχι για την πέψη της τροφής. Σε αυτά οφείλεται η αίσθηση κάποιες φορές της ξινής γεύσης στο στόμα. Τα ισχυρά οξέα του στομάχου μπορούν επίσης να βλάψουν την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου δημιουργώντας πληγές (οισοφαγίτιδα).

Χρειάζεται να κάνω κάποιες εξετάσεις εάν έχω γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Αυτό θα το κρίνει ο γαστρεντερολόγος σας αφού σας πάρει ένα πλήρες ιστορικό. Η συνηθισμένη εξέταση είναι η οισοφαγογαστροσκόπηση. Με τα σύγχρονα ενδοσκόπια που σήμερα διαθέτουμε, η διαδικασία είναι ολιγόλεπτη και απλούστατη, γίνεται με μέθη και δεν ενοχλεί καθόλου τον ασθενή.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά την παλινδρόμηση;

Εάν δοκιμάζετε την εμπειρία των ενοχλητικών συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. ώστε να απαλλαγείτε από αυτά. Να είστε σίγουροι ότι για αρχή είναι η καλύτερη επιλογή.

-Μία από τις καλύτερες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας είναι να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι. Ακολουθήστε αποφασιστικά ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το βάρος που χρειάζεται να χάσετε. Αυτό είναι πολλαπλά ευεργετικό γιατί θα μειώσει τον κίνδυνο και για άλλα προβλήματα υγείας που υπάρχουν ή θα προκύψουν στο μέλλον.

Αποφεύγετε τα κοκκινιστά φαγητά, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια στις σαλάτες.

Τέρμα πια τα λιπαρά και τα πικάντικα φαγητά. Ελαττώστε ή καταργήστε το φαγητό στο τηγάνι.

Τρώτε μικρά και ελαφρά γεύματα κυρίως εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να ξαπλώσετε λίγο αργότερα.

Ελαττώστε δραστικά όλα τα ανθρακούχα ποτά και μειώστε την ποσότητα του οινοπνεύματος που καταναλώνετε. Το αλκοόλ έχει ένα από τα πιο επιβαρυντικά αποτελέσματα για όσους έχουν παλινδρόμηση. Όμως αυτό αξίζει να το μειώσετε και γενικότερα για τη υγεία σας.

Αποφεύγετε τα πολλά υγρά και τις σούπες το βράδυ. Αποφεύγετε τα όξινα υγρά (ξύδι, χυμό λεμονιού, πορτοκαλάδες).

Αλλάξτε συνήθειες

Αλλάξτε κάποιες συνήθειες που έχετε μετά το φαγητό. Η σοκολάτα ή ένα σιροπιαστό επιδόρπιο (π.χ. μπακλαβάς, γλυκό του κουταλιού) δεν είναι καλή επιλογή για έναν παλινδρομικό ασθενή.

Μετά το γεύμα σας παραμείνετε καθισμένοι σε μια άνετη θέση ή κάνετε ένα μικρό περίπατο. Αποφύγετε να ξαπλώσετε. Δώστε στον οργανισμό σας την ευκαιρία και τον χρόνο να αφομοιώσει σωστά το φαγητό. Εάν είναι ανάγκη να ξαπλώσετε μετά το φαγητό, προσπαθήστε να κρατήσετε το πάνω τμήμα του σώματος όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Χρησιμοποιήστε μερικά μαξιλάρια στον καναπέ ή στο κρεβάτι για να το πετύχετε.

Ο καφές μετά το βραδινό φαγητό, εκτός από την ταραχή και πιθανόν την αυπνία που μπορεί να επιφέρει, θα αυξήσει την πιθανότητα να ταλαιπωρηθείτε από παλινδρόμηση.

Να θυμάστε ότι η άσκηση είναι φίλη μας. Η αναερόβια άσκηση σηκώνοντας βάρη, όμως,δεν είναι ότι καλύτερο. Η πέψη θα δυσκολέψει και ίσως καταλήξετε να έχετε κράμπες στο στομάχι. Στην καλύτερη περίπτωση θα έχετε αναγωγές και θα επιδεινώσετε την παλινδρόμησή σας. Προτιμήστε ένα χαλαρό περπάτημα.

Μη φοράτε σφιχτά ρούχα και φυσικά κόψτε το ρημάδι (τσιγάρο).

Αντί για φάρμακα

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα, τη θέση τους μπορούν να πάρουν υλικά που έχετε στο σπίτι σας, ενώ θα κάνετε και οικονομία. Το διττανθρακικό Na (σόδα) μέσα σε νερό είναι μια ευεργετική επιλογή για την παλινδρόμηση οξέος. Ως αλκαλική ουσία εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και περιλαμβάνεται στην πλειονότητα των διαθέσιμων αντιόξινων φαρμάκων. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε γαργάρες πριν το καταπιείτε.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή αποτελεί ο χυμός αλόης που επίσης ανακουφίζει από το κάψιμο. Αυτή έχει μια τοπική αντιφλεγμονώδη δράση χωρίς κινδύνους. Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Επίσης, γιατί δεν δοκιμάζετε να μασάτε λίγη μαστίχα Χίου; Αυτό το εξαιρετικό ελληνικό προϊόν έχει ευεργετική δράση στο στομάχι σας. Συγχρόνως προάγει τη δημιουργία σάλιου. Το σάλιο έχει μια φυσική ιδιότητα εξουδετέρωσης των οξέων και επίσης συμβάλλει στην απομάκρυνσή τους από τον οισοφάγο.

Φυσικά υπάρχουν και αρκετά φάρμακα που θα σας συστήσει ο γιατρός και θα σας υποδείξει τους καταλληλότερους τρόπους για να απαλλαγείτε μια και καλή από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.