Μαρία Θεοδωρίδου: Εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων 15 με 17 ετών με εμβόλια mRNA

0
115

Τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών με εμβόλια mRNA, εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί τα παιδιά αυτής της ηλικίας να έχουν μικρότερο κίνδυνο νόσησης, ωστόσο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς νόσων, η συχνότητα εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εποχικής γρίπης. Οπότε ο εμβολιασμός θα τους προσφέρει ένα σημαντικό βαθμό προστασίας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ο όποιος ενημέρωσε για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Αναλυτικά η κυρία Θεοδωρίδου αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 με 17 ετών.

«Η επιτροπή διατυπώνει θετική γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των 15-17 ετών, με γονική συναίνεση έπειτα από ενημέρωση. Για τον εμβολιασμό των εφήβων θα χρησιμοποιηθούν τα mRNA εμβόλια. Η ασφάλειά τους παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που το εφαρμόζουν. Υπό δημοσίευση είναι μια πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, στην οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας. Είχαν γίνει 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατομμύρια είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις. Καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας αλλά οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις δεν αναιρούν το όφελος» είπε η καθηγήτρια.

Η μετάλλαξη Δέλτα

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην μετάλλαξη Δέλτα που επιφέρει αλλαγές στον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

«Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα. Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και τα άτομα κάτω των 18 ετών» είπε.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς και τα τέσσερα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό.

«Το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξης του 33%, γι΄ αυτό είναι αναγκαία ο εμβολιασμός και με τη δεύτερη δόση» είπε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη και ειδικότερα: Pfizer και Moderna στο 96%, ΑstraZeneca στο 92% Johnson&Johnson στο 85%.

«Είναι λάθος να αναβάλλουμε τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί η δεύτερη δόση μέχρι και τρεις εβδομάδες. Η πρόσκληση στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών έχει αποδώσει”.

Ο πληθυσμός που μένει ανεμβολίαστος είναι ο πληθυσμός κάτω των 18 ετών.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και εξήγησε: «Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς νόσων, η συχνότητα εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εποχικής γρίπης. Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και στους εφήβους ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους».

Σύμφωνα με μελέτες οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Την ίδια στιγμή η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Η νόσηση των εφήβων παίζει επίσης ρόλο στην γενική μεταδοτικότητα.

Θεμιστοκλέους: Από την Κρήτη ξεκινάει αύριο το πρόγραμμα για να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές.

“Σήμερα ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 4.010.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 38,2% του γενικού πληθυσμού και στο 45% επί του ενήλικου πληθυσμού”, είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους συμπληρώνοντας ότι με μια δόση τουλάχιστον έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 5 εκατομμύρια συμπολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 47,7% του γενικού πληθυσμού και στο 56% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο Τρίτη 6 Ιουλίου ξεκινά από την Κρήτη επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες που ενημερώνουν τους κατοίκους και ακολούθως κινητά συνεργεία τη επιχείρησης “Ελευθερία” θα βγουν για να καλύψουν τις περιοχές αυτές σε συγκεκριμένες μέρες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού από όλα τα εμβόλια και στην συντριπτική πλειονότητα της χώρας μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna για την επόμενη μέρα και με Pfizer μέσα σε 3 μέρες.

Τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ μέχρι τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, περισσότεροι από 36.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, με την πλειοψηφία τους να είναι στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους προσθέτοντας ότι αναρτήθηκε σήμερα στο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών, δηλαδή για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/2006, η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Την ερχόμενη Δευτέρα 13/7 θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνονται τα ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων.