Μελέτης Τζαφέρης: Αναξιοποίητος για τον Ιατρικό Τουρισμό ο πολύτιμος χρόνος που «πάγωσε» η πανδημία.

0
1748

To καλό με την πανδημία είναι ότι έχει ημερομηνία λήξεως λόγω των εμβολίων, σε σχέση με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε και δεν ξέραμε πότε θα τελειώσει. Το κακό είναι ότι στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού η Ελλάδα δεν αξιοποίησε το χρόνο που «πάγωσε» για όλους τους ανταγωνιστές και αποτελούσε για κάθε έξυπνο άνθρωπο τη «χρυσή ευκαιρία» για ανασυγκρότηση, συμμαχίες και προετοιμασία για το άνοιγμα των αγορών. Σημειώνεται ότι  η βαριά βιομηχανία του Ιατρικού Τουρισμού σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, φέρνει στα κρατικά ταμεία πάνω από 2 δις ευρώ ζεστό χρήμα το χρόνο. Σήμερα λοιπόν που όλοι αδημονούμε να περάσουμε  στην μετά Covid εποχή, που βρίσκεται ο Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα;

Ο  κ. Μελέτης Τζαφέρης, Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού πιστοποίησης  Swiss Approval, στην συνέντευξη που δίνει στο ygeia50plus.gr είναι κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα παραμένει σε κώμα, και καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από τον Υπουργό Τουρισμού, που να στηρίζει έμπρακτα την εγχώρια βιομηχανία, παρά τον άπλετο πολικό και πραγματικό χρόνο που υπήρχε για δράση».

Μελέτης Τζαφέρης, Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού πιστοποίησης  Swiss Approval.

Ο κ. Τζαφέρης, έχει βαθιά γνώση του χώρου της υγείας, καθώς τα  τελευταία 25 χρόνια εργάζεται στον τομέα της Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, και από το 2015 στο Διεθνή Οργανισμό πιστοποίησης Swiss Approval που έχει γραφείο και στην Ελλάδα. Από το 2004 έως το 2009 συμμετείχε στην Ελληνική Κυβέρνηση, αρχικά ως Ειδικός Γραμματέας επιχειρησιακών προγραμμάτων στο υπουργείο Υγείας, στην συνέχεια Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, το 2007 Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και το 2009 Γενικός Γραμματέας Τουρισμού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

-Η πανδημία συμπλήρωσε ένα χρόνο, ο πληθυσμός εμβολιάζεται και ο κόσμος σιγά σιγά βλέπει φως στο τούνελ. Υπάρχει σχεδιασμός κατά την γνώμη σας για τον Ιατρικό Τουρισμό την επομένη μέρα της πανδημίας; Και εάν ναι, ποιοι είναι οι βασικοί του άξονες;

Οι περίοδοι κρίσης και βαθιάς ύφεσης σε Διεθνές επίπεδο, όταν όλοι είναι αντικειμενικά ακινητοποιημένοι, είναι ο ιδανικός χρόνος ανασχεδιασμού, αναδιαρθρώσεων, αναθεώρησης των στρατηγικών, εξέλιξης του νομικού πλαισίου, συμμαχιών, προετοιμασίας για το άνοιγμα των αγορών, και γενικά είναι το μεγαλύτερο «δώρο» που μπορεί να έχει στην διάθεσή του ένας πολιτικός προϊστάμενος, εν προκειμένω ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, για να σχεδιάσει το μέλλον της βιομηχανίας και να υλοποιήσει καινοτόμες αλλαγές. Ο χρόνος έχει πλέον σταματήσει για όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, και αυτό αποτελεί το μέγιστο πλεονέκτημα για δημιουργική σκέψη και αποφάσεις, που θα οδηγήσουν με επιτυχία στην επόμενη μέρα, μετά το «συμβάν». Σε μια περίοδο Διεθνούς βαθιάς ύφεσης του τουριστικού τομέα, με άπλετο πραγματικό αλλά κυρίως πολιτικό χρόνο στην διάθεσή μας, τουλάχιστον 2 χρόνια όπως αποδεικνύεται, η Χώρα παραμένει σε κώμα, και καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από τον Υπουργό Τουρισμού, που να στηρίζει έμπρακτα την εγχώρια βιομηχανία. Και να θυμίσω στους αναγνώστες σας το βασικό αξίωμα πολιτικής, ότι δηλαδή η διαχείριση της καθημερινότητας, της κρίσης και της παρακμής, δεν αποτελεί πολιτική πράξη. Όλες οι αλλαγές που δεν υλοποιήθηκαν στο παρελθόν, και που οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες στον τομέα του τουρισμού επεδίωξαν σε διάφορες χρονικές περιόδους, σκόνταψαν όλες στο επιχείρημα ότι μεσούσης της τουριστικής περιόδου αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν γιατί θα κινδυνεύσει η αρτιότητα των υπηρεσιών, και με τυχόν απεργίες των θιγομένων συντεχνιών, θα καταστραφεί το σύμπαν.

Η Ελλάδα όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε μια διαρκή τουριστική σαιζόν, συνεπώς ο πολιτικός και πραγματικός χρόνος για ουσιαστικές και συγκρουσιακές αλλαγές στον τομέα του τουρισμού, δεν υπάρχει. Ούτε πρόκειται να υπάρξει πάλι. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα «πολιτικής ακινησίας» και εγκληματικής αδιαφορίας για την οικονομία της Χώρας, αποτελεί ο τομέας του Ιατρικού τουρισμού. Παρόλα τα παραπάνω εγγενή προβλήματα, οι βασικοί άξονες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού θα πρέπει να είναι:

1.Να καταστεί η Χώρα αξιόπιστος Ιατρικός προορισμός. Η αναβάθμιση των Ιατρικών Σχολών, η διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία, και εν μέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ για την αξιοπρεπή εξυπηρέτηση των Διεθνών Ασθενών.

2.Η ανασυγκρότηση της Τουριστικής Βιομηχανίας, με ανασχεδιασμό διαδικασιών, και κίνητρα των ιδιωτικών επενδύσεων για τον μετασχηματισμό των μονάδων «Φιλοξενίας» σε μονάδες «Ασφαλούς Φιλοξενίας».

3.Η «σοβαρή» πιστοποίηση των μονάδων Φιλοξενίας και των Παρόχων Υγείας. Εδώ θέλουμε έναν αναβαθμισμένο ΕΣΥΔ, με ουσιαστική εποπτεία της αγοράς, και μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την ασφυξία των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών.

4.Η προγραμματισμένη και μακροπρόθεσμη διασύνδεση της βιομηχανίας Φιλοξενίας με τις δομές Ιδιωτικής Υγείας στην Χώρα μας.

5.Η θεσμοθέτηση και λειτουργία «Επιχειρηματικών Πάρκων Ιατρικού Τουρισμού».

Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ένα ακόμα νομοθετικό πλαίσιο, που θα ρυθμίσει ζητήματα αδειοδότησης ιατρικού τουρισμού. Οι μονάδες Υγείας αδειοδοτούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο, και οι μονάδες φιλοξενίας επίσης. Οποιαδήποτε περαιτέρω νομοθέτηση θα ήταν καταστροφική για την συγκεκριμένη αγορά, και θα αύξανε το ήδη επιβαρυμένο επίπεδο διαφθοράς της Δημόσιας Διοίκησης.

Τι είναι το Λευκό και Μπλε γραφείο (B&WCERT) του νέου προτύπου οργάνωσης, και πως βοηθάει τον Ιατρικό Τουρισμό;

Όπως γνωρίζετε εργάζομαι τα τελευταία 25 χρόνια στον τομέα της Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, και ήδη από το 2015 στον Διεθνή Οργανισμό πιστοποίησης SWISSAPPROVAL. Αντιλαμβανόμενος λοιπόν τις Διεθνείς τάσεις αναφορικά με τον Ιατρικό Τουρισμό, και την σημασία της «Ασφάλειας των επισκεπτών» στην σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα, αποφασίσαμε ως εταιρεία και ανοίξαμε τον Δημόσιο διάλογο στο θέμα, με αφορμή το COVID-19 πάντα. Μετά πήραν την σκυτάλη επαγγελματικοί φορείς, πολιτική ηγεσία, επιτροπές εμπειρογνωμόνων κλπ. Φτιάξαμε λοιπόν ως SwissApproval ένα Διεθνές πρότυπο οργάνωσης της δομής ενός Ξενοδοχείου, που το ονομάσαμε B&W CERT. Το ανακοινώσαμε ταυτόχρονα σε 12 χώρες που έχουμε σημαντική εταιρική υποδομή. Οι Εθνικές αρχές κάθε χώρας όπως ο ΕΟΔΥ,από την πλευρά τους εκπονούν κανονισμούς και πρωτόκολλα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η πανδημία θα φύγει, οι κανονισμοί και τα πρωτόκολλα δεν θα ισχύουν πλέον, αλλά το πρότυπο οργάνωσης θα μείνει στις δομές των μονάδων φιλοξενίας. Για αυτό ακριβώς λέμε ότι μετασχηματίζεται η βιομηχανία. Ο μετασχηματισμός προϋποθέτει νέες λειτουργίες, νέα δομή, όχι απλά προσαρμογή σε κάποιους κανονισμούς προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού, δημιουργούμε μια νέα Διεύθυνση σε κάθε ξενοδοχείο, που την ονομάζουμε B&W Department. Αυτή η νέα μονάδα λειτουργίας θα είναι αντίστοιχη των υφιστάμενων τμημάτων, όπως η reception, το house keeping, η τροφοδοσία και εστίαση, οι κρατήσεις, κλπ. Αυτή λοιπόν είναι η μεγάλη καινοτομία του συγκεκριμένου νέου προγράμματος πιστοποίησης, το λεγόμενο B&W Department, που θα διαθέτει αφενός το Blue Office για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και άμεσης παροχής ιατρικής φροντίδας και βασικών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στους επισκέπτες της σε περίπτωση ανάγκης, και το White Office που θα ασχολείται με την οργάνωση και εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και πρόληψης για την αποφυγή και τον περιορισμό πιθανής μετάδοσης νοσημάτων.

Ο συνδυασμός του BlueService και του White Service, μας δίνουν και την ονομασία του νέου προτύπου B&W CERT. Την υπηρεσία Blue service την εξηγήσαμε παραπάνω. Για την υπηρεσία White Service έχουμε ορίσει 10 κατηγορίες ενεργειών που πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινή λειτουργία της μονάδας φιλοξενίας: Επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση επισκεπτών και προσωπικού, τυπικά μέτρα προστασίας και υγιεινής, ασφάλεια τροφίμων, ασφάλεια αέρα και συστημάτων κλιματισμού, Υγιεινή του νερού, η διεπαφή μεταξύ των διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων, η χρήση μέσων ατομικής προστασίας, η διαχείριση των ζώων συντροφιάς, και τέλος άλλα εξειδικευμένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση εξατομικευμένων εργαστηριακών ελέγχων ή υψηλής τεχνολογίας, που μας οδηγούν σε μια διάκριση «for excellence» της μονάδας που θα τα υιοθετήσει. Αυτή ακριβώς είναι η συνεισφορά του νέου προτύπου Πιστοποίησης B&WCERTστην επιχειρηματική και οργανωτική διάσταση του Ιατρικού Τουρισμού. Η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας τόσο υπό κανονικές συνθήκες, όσο και σε ακραίες περιπτώσεις επιδημιών ή πανδημίας.

-Κατά τη διάρκεια αυτού του  χρόνου που «πάγωσε» η πανδημία, έχουν ωριμάσει κάποια θέματα στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού;

Η ορθολογική ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά θέμα ταυτότητας της Χώρας ως Ιατρικός προορισμός. Η Ελλάδα δεν είναι σήμερα ιατρικός προορισμός. Πρέπει να γίνει. Μέχρι να γίνει αυτό λοιπόν, μπορούμε να εργαστούμε με προσήλωση και να βελτιώσουμε κάποια θέματα, που μπορούν να είναι προνομιακά για την Ελληνική πραγματικότητα, όπως ο τομέας της τεχνητής γονιμοποίησης, της οδοντιατρικής, της αποκατάστασης φυσικής και ψυχιατρικής.

– Γιατί ο ΕΟΤ έως σήμερα δεν έχει διαφημιστική καμπάνια για τον ιατρικό τουρισμό; 

Δεν υπάρχει κάτι για να διαφημίσουμε, είναι χαμένα λεφτά. Δεν υπάρχει υποδομή. Δεν είμαστε σήμερα που μιλάμε, ιατρικός προορισμός για τον Δυτικό πολιτισμό. Αναμφισβήτητα είμαστε για τους πληθυσμούς της Αφρικής, αλλά αυτό δεν αρκεί, δεν μας κάνει. Η προώθηση μιας υπηρεσίας προϋποθέτει ότι έχεις οργάνωση και υποδομή να εξυπηρετήσεις μαζικά ιατρικούς τουρίστες σε μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων. Σήμερα δεν διαθέτουμε τέτοια υποδομή για να διαφημιστούμε μαζικά.

Τελικά τα «καύσιμα» για τον «πύραυλο» που λέγεται Ιατρικός Τουρισμός θα τα χρεωθεί μόνο ο ιδιωτικός τομέας ή έχουν γίνει βήματα προόδου και στο δημόσιο; 

Ο Δημόσιος τομέας δεν πρέπει να συμμετέχει στο «ταξίδι» Ιατρικός Τουρισμός. Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, είναι φτιαγμένα για να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων πολιτών, και να διασφαλίσουν σε κάθε πολίτη ένα επαρκές και αξιοπρεπές επίπεδο νοσηλείας. Τα Κέντρα Υγείας της Χώρας, εξυπηρετούν κάθε χρόνο 800.000 επείγοντα περιστατικά τουριστών που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας. Αλλά αυτοί δεν είναι Ιατρικοί Τουρίστες. Δεν επέλεξαν να έρθουν στην Ελλάδα για να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες. Ήρθαν στην Χώρα για τουρισμό, και έτυχε να αρρωστήσουν. Στην τεχνική ορολογία ονομάζονται Διεθνείς Ασθενείς. Η μέγιστη προσφορά λοιπόν του κράτους στην ανάπτυξη του Ιατρικού τουρισμού είναι να διασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας νοσηλείας στους Διεθνείς Ασθενείς. Για να μην απαξιώνεται η εικόνα της Χώρας.