V.H.L: Νέες θεραπείες για τον κληρονομικό καρκίνο του νεφρού

0
636

Καλά νέα για τον κληρονομικό καρκίνο του νεφρού φέρνουν οι ειδικοί καθώς πλέον υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες με καινοτόμα φάρμακα και στη χώρα μας. Παράλληλα  ο πρώιμος καρκίνος του νεφρού, μπορεί να ιαθεί με το χειρουργείο (νεφρεκτομή ή ακόμα και μερική νεφρεκτομή) ενώ τους τελευταίους μήνες, εφαρμόζεται, για τους ασθενείς με σποραδικό καρκίνο του νεφρού, η προληπτική ανοσοθεραπεία, σε όσους έχουν υψηλό ρίσκο για υποτροπή μετά το χειρουργείο. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σήμερα  ο καρκίνος του νεφρού είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος και σε αρκετές περιπτώσεις η σωστή θεραπεία και ιατρική φροντίδα μπορούν να μετατρέψουν μια άλλοτε ανίατη νόσο σε χρόνια.

Τα παραπάνω τόνισαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Οικογενειακής Συμμαχίας Ελλάδος, κατά της νόσου V.H.L,(Von Hippel-Lindau) με αφορμή την επερχόμενη Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού που είναι στις 16 Ιουνίου.

Στόχος της συνέντευξης ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον Καρκίνο του Νεφρού, που είναι η κύρια κακοήθεια του VHL, αυτής της σπάνιας, νεοπλασματικής, κληρονομικής πάθησης,  που καλείται και κληρονομικός καρκίνος του νεφρού, κάνοντας όμως όγκους και σε άλλα όργανα, συνήθως καλοήθεις.

O καρκίνος του νεφρού είναι ένας σιωπηλός καρκίνος που συνήθως ανιχνεύεται τυχαία ή αφού έχει δώσει μεταστάσεις και συχνά η κληρονομική του διάσταση δεν λαμβάνεται υπόψιν εάν δεν δοθεί άρτιο οικογενειακό ιστορικό.

Το φετινό κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας καρκίνου του νεφρού που είναι: «Πρέπει να μιλήσουμε για τις θεραπευτικές επιλογές», επιδιώκει να προκαλέσει περισσότερες και καλύτερες συζητήσεις μεταξύ των ασθενών και των κλινικών ομάδων που τους φροντίζουν, γύρω από όλες τις πτυχές των θεραπειών του Καρκίνου του Νεφρού, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης στις κλινικές δοκιμές σε τοπική αλλά και διεθνή κλίμακα. Σε αυτήν τη συντονισμένη σε παγκόσμια κλίμακα εκστρατεία ενημέρωσης, η VHL Family Alliance Greece συμμετέχει, ως affiliate της Διεθνούς Συμμαχίας για τον Καρκίνο του Νεφρού, (International Kidney Cancer Coalition, IKCC).

«Στη σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου, η από κοινού λήψη αποφάσεων μεταξύ γιατρών και ασθενών έχει αναγνωριστεί ως βέλτιστη πρακτική, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, γιατροί που πήραν κοινές αποφάσεις με τους ασθενείς τους για την θεραπεία τους, οδήγησαν σε καλύτερα αποτελέσματα και σε λιγότερες αντενδείξεις» τόνισε η κυρία Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος της VHL Alliance Greece.

Διάγνωση -θεραπεία

«Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 3ος συχνότερος καρκίνος του ουροποιητικού και στη συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για σποραδικό δηλαδή μη κληρονομικό καρκίνο, ωστόσο ένα ποσοστό περίπου 2% αφορά κληρονομικά σύνδρομα όπως το VHL» τόνισε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουτσούκος, MD, MSc Παθολόγος – Ογκoλόγος Ακαδημαϊκός Υπότροφος Θεραπευτικής Κλινικής Παν.Αθηνών, Επ. Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου και συνέχισε: «Τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων διαγνώσεων καρκίνου του νεφρού, ευτυχώς σε πρώιμο συνήθως στάδιο,  λόγω των νέων απεικονιστικών εξετάσεων που εφαρμόζονται ευρέως,  είτε για διαγνωστικούς είτε για προληπτικούς λόγους. Είναι σημαντικό να πούμε πως πλέον ο πρώιμος καρκίνος του νεφρού, μπορεί να ιαθεί με το χειρουργείο (νεφρεκτομή ή ακόμα και μερική νεφρεκτομή) και επιπλέον να τονίσουμε, πως τους τελευταίους μήνες, εφαρμόζεται, για τους ασθενείς με σποραδικό καρκίνο του νεφρού, η προληπτική ανοσοθεραπεία, σε ασθενείς που έχουν υψηλό ρίσκο για υποτροπή μετά το χειρουργείο. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό, όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αφαίρεση όγκου νεφρού να εκτιμώνται εγκαίρως από παθολόγο – ογκολόγο για πιθανή προληπτική θεραπεία».

Ανοσοθεραπεία

Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας των νέων στοχευμένων θεραπειών και της σύγχρονης ανοσοθεραπείας, καθώς ασθενείς ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου έχουν πληθώρα θεραπευτικών επιλογών με εξαιρετικά αποτελέσματα που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό όφελος επιβίωσης και ποιότητας ζωής.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η συμμετοχή ασθενών σε κλινικές μελέτες με καινοτόμα φάρμακα ώστε να έχουν τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση σε όλα τα στάδια της νόσου».

Έξι ερωτήσεις

Με στόχο να βοηθηθούν οι ασθενείς και οι γιατροί τους να συζητήσουν περισσότερο και καλύτερα γύρω από τις θεραπευτικές επιλογές, η IKCC δημιούργησε φέτος, αφουγκραζόμενη την κοινότητα των ασθενών με καρκίνο του νεφρού και τους φροντιστές τους, μια λίστα ερωτήσεων.

Οι ερωτήσεις, τις οποίες μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της IKCC και της VHLAllianceGreece, είναι οι ακόλουθες: «Ποιες είναι οι επιλογές μου σχετικά με την θεραπεία μου, ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι;»· «Πως θα αισθάνομαι κατά την διάρκεια της θεραπείας μου;»· «Πόση εμπειρία έχει ο θεράπων ιατρός μου, σχετικά με αυτή την θεραπεία;»· «Υπάρχουν κλινικές μελέτες που θα μπορούσα να είμαι μέλος;»· «Πώς θα καταλάβω αν η θεραπεία μου έχει αποτέλεσμα;»· «Μπορώ να πάρω μια δεύτερη γνώμη;».

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού, στις 16 Ιουνίου η IKCC διοργανώνει ένα παγκόσμιο webinar με στόχο, όπου είναι εφικτό, κάθε απόφαση για θεραπεία να λαμβάνεται από κοινού.»

Χορηγοί είναι οι εταιρείες MSD,Pfizer, IPSENGreeceκαι GlaxosmithklineΕλλάδας.