Τα δυο σχέδια του υπουργείο Υγείας για άνοια και Αλτσχάιμερ. Αραγε θα απαλύνουν το δράμα;

0
711

Δεν υπάρχει πιο σκληρή εμπειρία από το να μην σε αναγνωρίζει η μητέρα ή ο πατέρας σου. Δεν υπάρχει πιο σκληρή ασθένεια από την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Στη χώρα μας τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους, που είναι συνήθως η οικογένεια (σύζυγοι- παιδιά) εάν δεν έχουν να πληρώσουν κάποιο γηροκομείο ή κάποια μετανάστρια από τα Βαλκάνια ή το πρώην ανατολικό μπλοκ για να τους προσέχει, αναλαμβάνουν οι ίδιοι την φροντίδα των ανθρώπων τους, μπαίνοντας σε μια αδιανόητη περιπέτεια. Έτσι από την μια οι ασθενείς βρίσκονται σε ανεκπαίδευτα χέρια και από την άλλη, οι φροντιστές ζουν μια πολύ σκληρή πραγματικότητα που πολλές φορές εξελίσσεται σε.. δράμα.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από Ήπια Νοητική Διαταραχή (προστάδιο της άνοιας). Συνολικά υπάρχουν περίπου 500.000 ασθενείς με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα και εάν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών – μελών της οικογένειας, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια πάθηση που αφορά άμεσα σε ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες με ετήσιο κόστος 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το τραγικό κενό στη φροντίδα αυτών των ασθενών και των οικογενειών τους, ευελπιστεί να καλύψει το υπουργείου Υγείας με δυο φιλόδοξα σχέδια που έχει στα σκαριά. Εάν θα το πετύχει ή θα μείνουν και αυτά στα συρτάρια; Θα το δούμε στο μέλλον όταν και αυτή η πολιτική ηγεσία θα περάσει από το…ταμείο για να  κριθεί.

Ειδικότερα τα δυο σχέδια, που- σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο- θα τα βλέπουμε να υλοποιούνται μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, ανακοίνωσε χθες η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.  Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική – Υπεύθυνο Μονάδας Ψυχογηριατρικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο ΕΚΠΑ κ. Αντώνης Πολίτης.

Η υφυπουργός Ζωή Ράπτη και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής -Υπεύθυνος Μονάδας Ψυχογηριατρικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο ΕΚΠΑ κ. Αντώνης Πολίτης.

Το πρώτο αφορά τη δημιουργία Κοινοτικών Δομών υποστήριξης ασθενών με Άνοια-Alzheimer’s σε όλη την Επικράτεια. Και το δεύτερο αφορά το πρόγραμμα για την ψυχογηριατρικής υποστήριξης σε απομακρυσμένες περιοχές όπως Άνδρο, Τήνο και Σύρο καθώς Έβρος και Ξάνθη.

1. Το σχέδιο για τις δομές φιλοξενίας

Σύμφωνα με την  Υπουργική απόφαση που εξέδωσε στις 8 Ιουλίου 20121 το αρμόδιο υπουργείο θέτει το πλαίσιο για να τη δημιουργία Κοινοτικών Δομών υποστήριξης ασθενών με Άνοια-Alzheimers σε όλη την Επικράτεια.

Αναλυτικά, προβλέπεται δημιουργία δομών φιλοξενίας, όπως:

  • Οικοτροφεία (δομές φιλοξενίας και μακροχρόνιας παραμονής νοσούντων με άνοια-Alzheimer’s καθώς και δομές τελικού σταδίου)
  • Ψυχογηριατρικά Ιατρεία
  • Κέντρα Ημέρας και
  • Κινητές Μονάδες υποστήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους στην Κοινότητα για την κατ΄ οίκον υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

2. Το πρόγραμμα για την ψυχογηριατρικής υποστήριξης σε απομακρυσμένες περιοχές

Επιπλέον, πρόκειται να  ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης της τρίτης ηλικίας σε απομακρυσμένες περιοχές της χωράς μας με ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα προάγει την ψυχική υγεία και την πρόληψη ψυχικών διαταραχών, και κυρίως της κατάθλιψης που αποτελεί μείζονα παράγοντα κίνδυνου για την εμφάνιση της άνοιας.

Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ψυχογηριατρικής υποστήριξης και έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και των οικογενειών των ηλικιωμένων στον τόπο τους.

Ξεκινά στην πρώτη του πιλοτική φάση με νησιωτικές περιοχές, και συγκεκριμένα στην Άνδρο, Τήνο και Σύρο καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές ορεινές περιοχές, όπως ο Έβρος και η Ξάνθη.

Το Πρόγραμμα  θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Παν/κο Νοσοκομείο και επιστημονικά υπεύθυνο τον κύριο Α. Πολίτη, καθηγητή ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και της Ψυχιατρικής Κλινικής του Παν/μιου Johns Hopkins Η.Π.Α.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όπως: ψυχίατρο, νοσηλευτή η/και κοινωνικό λειτουργό ψυχικής υγείας, με κατ’ οίκον υποστήριξη και παρακολούθηση σε σταθερή βάση, δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και μέσω υπηρεσίας τηλεσυμβουλευτικής.