Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού;

0
306

Γιατί οι καρδιοπαθείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές εάν νοσήσουν από κορωνοϊό; Κινδυνεύουν περισσότερο εάν έχουν βηματοδότη ή βαλβίδα; Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου έχουν μεγαλύτερη προστασία έναντι του Covid-19; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα μας απαντάει ο  Ιωάννης Παληός, M.D., Ph.D., Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital.

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα;

Δεδομένης της φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλεί ο ιός, υπάρχει θεωρητικά κίνδυνος η λοίμωξη να προκαλέσει κάποια ρήξη αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες και να οδηγήσει σε οξύ στεφανιαίο επεισόδιο (έμφραγμα). Η σοβαρή φλεγμονώδης αντίδραση δημιουργεί επίσης συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση αρρυθμιών, ακόμη και κολπικής μαρμαρυγής σε κάποια άτομα. Η οξεία φλεγμονή που προκαλείται από την ιογενή λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οξεία μυοκαρδίτιδα και να επιδεινώσει την καρδιακή λειτουργία.

Ποιες μπορεί να είναι οι σοβαρότερες επιπλοκές στην καρδιά από τη λοίμωξη COVID-19;

Οξεία μυοκαρδίτιδα, απορρύθμιση προϋπάρχουσας καρδιακής νόσου (καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση), οξύ καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Τι είναι η οξεία μυοκαρδίτιδα και πως ανιχνεύεται;

H οξεία μυοκαρδίτιδα είναι μια συνήθως ιογενούς αιτιολογίας οξεία μυοκαρδιακή βλάβη, που δημιουργείται είτε από την τοξικότητα του ίδιου του ιού είτε από την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στον ιό (οξεία φλεγμονή του μυός της καρδιάς). Συνήθως η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού ως πόνος στο θώρακα και στον καρδιολογικό έλεγχο παρατηρείται παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και συχνά παθολογικές εξετάσεις αίματος (αυξημένη τροπονίνη)..

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός καρδιακού επεισοδίου και τί πρέπει να κάνει ο ασθενής;

Προσοχή: Το  μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» δεν ισχύει για τους ασθενείς με έμφραγμα. Τα συμπτώματα του εμφράγματος όμως ποικίλουν. Μπορεί να είναι ένας οξύς πόνος στο στήθος, ένα αίσθημα έντονου σφιξίματος πίσω από το στέρνο πιθανόν με επέκταση προς το λαιμό ή την πλάτη, μια αιφνίδια δυσφορία με ζάλη, εφίδρωση, αίσθημα παλμών και τάση για λιποθυμία. Μπορεί ωστόσο ειδικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τα συμπτώματα να είναι σιωπηλά και ύπουλα και να μην είναι τόσο τυπικά. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι πολύτιμος και θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Επομένως αν εμφανιστεί αιφνίδιο θωρακικό άλγος που επιδεινώνεται, αίσθημα έντονης αρρυθμίας με δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία οπωσδήποτε ΔΕΝ μένουμε σπίτι αλλά φροντίζουμε να μεταφερθούμε άμεσα σε νοσοκομείο.

Αν έχει βάλει βηματοδότη ή προσθετική βαλβίδα κινδυνεύει;

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο ιός προσβάλει εμφυτευμένες συσκευές όπως είναι οι βηματοδότες ή οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές ή να προκαλεί λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα σε ασθενείς με βαλβιδοπάθειες ή προσθετικές βαλβίδες.

Έαν έχει υπέρταση αλλά είναι σωστά ρυθμισμένη με φαρμακευτική αγωγή, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο;

Αρχικά φάνηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός που νόσησαν βαριά έπασχαν από νόσους όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση. Όμως η υπέρταση και ο διαβήτης συναντώνται συχνότερα στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς όπου η θνητότητα της λοίμωξης COVID-19 είναι υψηλότερη και επομένως δεν τεκμηριώνεται πως μη υπερήλικες ασθενείς με καλώς ρυθμισμένη αρτηριακή υπέρταση βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η Ευρωπαϊκή και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούν τη συνέχιση της αγωγής με αυτά τα φάρμακα καθώς είναι γνωστά τα ευεργετικά τους οφέλη.

‘Οσοι έχουν κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο, έχουν προστασία έναντι του ιού;

Όχι. Τα εμβόλια ενάντια στην πνευμονία, όπως είναι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου ή το εμβόλιο της γρίπης, δεν παρέχουν προστασία έναντι του κορωνοϊού. Ο ιός είναι νέος και διαφορετικός και για αυτό χρειάζεται η ανάπτυξη ειδικού εμβολίου. Ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλιο που να παρέχει προστασία ενάντια στον κορωνοϊό, χωρίς να είναι όμως σαφές πότε ακριβώς θα είναι ευρέως διαθέσιμο. Παρόλο που τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στην COVID-19, ο εμβολιασμός για προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού συνιστώνται στις ευπαθείς ομάδες.