ECDC: “Θα αυξηθούν τα κρούσματα στα παιδιά και στις οικογένειες με το άνοιγμα των σχολείων”

0
62

Σαφή προειδοποίηση για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά -και κατ’ επέκταση και σε όλη κοινωνία- εξαιτίας την έναρξης της σχολικής χρόνιας, στέλνει το Ευρωπαϊκό  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν στην έκθεση τους, την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού όλων των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού καθώς μια νέα καραντίνα θα ήταν καταστροφική για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, των γονιών τους και όλων των πολιτών.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση επισημαίνεται το μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών και ο κίνδυνος διασποράς μεταξύ των ανεμβολίαστων. Υπόψιν λαμβάνονται και οι αρνητικές συνέπειες στα παιδιά όταν δεν βρίσκονται στην σχολική αίθουσα με την αλληλεπίδραση κατά την  δια ζώσης διαδικασία μάθησης. Συνεπώς, επιτακτική είναι η ανάγκη για αυξημένη επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον για τη σχολική χρονιά 2021/2022.

Σημειώνεται πως η έκθεση βασίζεται σε μελέτες πριν την ευρεία διασπορά του στελέχους Δέλτα. Η βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μεταδίδουν δυσκολότερα σε σχέση με μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Αύξηση  των κρουσμάτων στα παιδιά παρατηρείται τελευταία   αλλά ενδεχομένως αφορά περιπτώσεις με ήπια νόσο. Από τα δεδομένα προκύπτει πως τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σοβαρής νόσου που απαιτεί εντατική θεραπεία καθώς και κίνδυνο για θάνατο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, ασαφές παραμένει το ακριβές φορτίο νοσηρότητας καθώς και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του COVID-19 στον παιδιατρικό πληθυσμό.

Υπό τις παρούσες συνθήκες με την κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα,  συνιστάται η τήρηση της φυσικής απόστασης, και άλλων προληπτικών μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Για την εφαρμογή τους θα πρέπει να συνυπολογίζονται τα επίπεδα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων καθώς και ανά ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, μέριμνα  θα πρέπει να λαμβάνεται για να παρέχεται στα παιδιά ένα βέλτιστο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο μετάδοσης.

Ο στόχος

Στόχος είναι η έγκαιρη ταυτοποίηση των περιστατικών για να διασφαλιστεί η απομόνωση τους, ο εντοπισμός και η καραντίνα των επαφών τους. Επείγουσα είναι η ενημέρωση του σχολείου για να ακολουθήσει ιχνηλάτηση επαφών σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, έλεγχος των επαφών υψηλού κινδύνου με χρήση διαδικασιών ταχείας διάγνωσης.

Ύστατο μέτρο το κλείσιμο των σχολείων

Ως μέτρο ύστατης ανάγκης εφαρμόζεται το κλείσιμο του σχολείου προκειμένου να εξασφαλιστεί η στη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Όμως τονίζεται πως  «σαν μέτρο από μόνο του είναι τους ανεπαρκές για να αποτρέψει τη διασπορά του COVID-19 στην κοινότητα απουσία άλλων παρεμβάσεων όπως η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης ή η εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων».

Επίσης τονίζεται πως η αποτελεσματικότητα του κλεισίματος των σχολείων φαίνεται  να απέδιδε λιγότερο στο δεύτερο πανδημικό κύμα σε σύγκριση με το πρώτο, πιθανόν και λόγω των καλύτερων μέτρων υγιεινής στο σχολικό περιβάλλον.