Γονείς προσοχή: Τεράστιο κενό στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων λόγω της πανδημίας

Σήμα κινδύνου στους γονείς εκπέμπει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μετά τη δραματική μείωση των εμβολιασμών σε βασικά εμβόλια ρουτίνας. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής, στην καραντίνα του Νοέμβριου παρατηρήθηκε μείωση των εμβολιασμών στα παιδιά κάτω των 18 μηνών της τάξεως του 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους η μείωση ήταν 40%!
Ειδικότερα όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος η πανδημία του COVID-19, έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας και μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων.
Το Υπουργείο Υγείας έχει καθιερώσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το οποίο εφαρμοζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας ήταν σε υψηλά επίπεδα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί και το τεράστιο έργο των Παιδιάτρων που έχουν εφαρμόσει και τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β, έχοντας έτσι πετύχει κάλυψη του 40% των παιδιών, γεγονός που συνετέλεσε σε μεγάλη μείωση της μηνιγγίτιδας Β.
To 1o lockdown
Στο πρώτο lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά:
-Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε.
-Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν.
Μετά το πρώτο lockdown οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των Παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.
To 2o lock down
Δυστυχώς, με το δεύτερο lock down το Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:
– Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV)→ μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%,
– Μηνιγγίτιδα C → μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%,
– Μηνιγγίτιδα Β → μείωση εμβολιασμών κατά 40% κλπ.
Με άλλα λόγια έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό.
To 3o lockdown
Στο τρίτο lockdown του Φεβρουαρίου 2021 τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%.
Προσοχή στα fake news για τα εμβόλια
Ο καθηγητής μάλιστα τονίζει: «Οι ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν τελευταία για δήθεν αναποτελεσματικότητα και ανύπαρκτες παρενέργειες των εμβολίων έναντι του COVID-19, δυστυχώς θα οδηγήσουν στο να χάσουν οι γονείς την εμπιστοσύνη τους σε όλα τα εμβόλια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντι-εμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2009 με την παραπληροφόρηση για το εμβόλιο της πανδημίας της γρίπης».
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία να προωθήσουν άμεσα τον εμβολισμό των παιδιών μας που έχει καθυστερήσει δραματικά λόγω της πανδημίας του COVID-19, με στόχο να επανέλθει η κοινωνία στα εμβολιαστικά επίπεδα προ της πανδημίας. «Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και σώζουν ζωές» επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
                			
                                        			












