Γονείς προσοχή: Τα βιντεοπαιχνίδια συνδέονται με την απώλεια ακοής- Ποια είναι τα συμπτώματα

0
141

Τα βιντεοπαιχνίδια με τα εξαιρετικά γραφικά, είναι το αγαπημένο χόμπι εκατομμυρίων ανθρώπων και κυρίως των παιδιών. Ωστόσο έχουν κατηγορηθεί για εθισμό, αύξηση των φαινόμενων της βίας στους ανήλικους, προβλήματα στα μάτια και πολλές άλλες παρενέργειες, που προκαλούν στην υγεία των παικτών, όταν αυτοί  αφιερώνουν  πολλές ώρες της ημέρας ή της νύχτας στο αγαπημένο τους παιχνίδι.

Σήμερα, οι γονείς, έχουν ακόμα ένα  λόγο να ανησυχούν. Μια νέα έρευνα που εξέτασε πάνω από 53.000 παίκτες – ενηλίκους και παιδιά- κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου και για κώφωση προσωρινή αλλά και μόνιμη.

«Τα βιντεοπαιχνίδια παίζονται συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους και σε υψηλά επίπεδα ήχου», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lauren Dillard, PhD, AuD , ΟΡΥΛΑ στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στο Τσάρλεστον και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τα επιτρεπτά επίπεδα έκθεσης στον ήχο βασίζονται τόσο στη διάρκεια της ακρόασης όσο και στην ένταση των ήχων», προσθέτει ο Δρ. Dillard. «Ως εκ τούτου, όσο περισσότερο χρόνο παίζουν οι άνθρωποι και όσο πιο δυνατή είναι η ένταση, τόσο πιο πιθανό είναι να κινδυνεύσουν με απώλεια ακοής».

Δεδομένου ότι πολλοί αφοσιωμένοι παίκτες παίζουν για αρκετές ώρες τη φορά, αρκετές ημέρες την εβδομάδα, οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του παιχνιδιού, των επιπέδων θορύβου από τα παιχνίδια και του κινδύνου μελλοντικής απώλειας ακοής.

Η μελέτη

Εξέτασαν δεδομένα από 14 προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τα παιχνίδια και την απώλεια ακοής που, μαζί, είχαν περισσότερους από 53.000 συμμετέχοντες.

Αυτές οι μεμονωμένες μελέτες εξέτασαν αυτό το ερώτημα με διάφορους τρόπους, εστιάζοντας σε διαφορετικούς τύπους ήχων από πηγές όπως ακουστικά, κινητά τηλέφωνα, συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας και ειδικά κέντρα παιχνιδιών. Συνολικά, ωστόσο, αυτές οι μικρότερες μελέτες επισήμαναν τα βιντεοπαιχνίδια ως σαφή πιθανό παράγοντα κινδύνου για απώλεια ακοής, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ Public Health .

Επίπεδα θορύβου βιντεοπαιχνιδιών

Τα επίπεδα θορύβου κυμαίνονταν από περίπου 43 ντεσιμπέλ για κινητές συσκευές έως πάνω από 80 ντεσιμπέλ για ειδικά κέντρα παιχνιδιών.

Σημειώνεται ότι  η τακτική συνομιλία είναι περίπου 60 ντεσιμπέλ, ενώ η κίνηση στην πόλη μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να είναι μεταξύ 80 και 85 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων .

Η έκθεση στον θόρυβο των βιντεοπαιχνιδιών κυμαινόταν από αρκετές ώρες την ημέρα έως και μία φορά το μήνα.

Γενικά, οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν βλάβη στην ακοή τους όταν έχουν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα έκθεση σε όγκους υψηλότερους από 80 ντεσιμπέλ, εξήγησαν οι ερευνητές στην εργασία τους. Αλλά όταν η ένταση είναι υψηλότερη, η βλάβη της ακοής μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα.

Για παράδειγμα, είναι ασφαλές να εκτίθεται σε ήχους 83 ντεσιμπέλ μόνο για 20 ώρες την εβδομάδα και όταν η ένταση φτάσει τα 98 ντεσιμπέλ είναι ασφαλές μόνο για 38 λεπτά, έγραψαν οι ερευνητές.

 Τα παιδιά

Τα παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν βλάβη στην ακοή από ακόμη μικρότερη έκθεση σε ήχους ακόμη χαμηλότερης έντασης, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν γενικά να υποστούν βλάβη στην ακοή τους όταν εκτίθενται σε θορύβους άνω των 75 ντεσιμπέλ για περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα.

Μπορούν να ακούν με ασφάλεια ήχους στα 83 ντεσιμπέλ για μόλις 6,5 ώρες την εβδομάδα και μπορούν να χειριστούν ήχους 98 ντεσιμπέλ για όχι περισσότερο από 12 λεπτά την εβδομάδα.

Οι ξαφνικές εκρήξεις ήχου στα βιντεοπαιχνίδια έφτασαν τα 119 ντεσιμπέλ σε μια μελέτη, ξεπερνώντας κατά πολύ τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή για τα παιδιά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Άλλες μελέτες

Ορισμένες μελέτες στην ανάλυση βρήκαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ του παιχνιδιού κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία και τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Δύο από αυτές τις μελέτες συνέδεσαν το παιχνίδι σε κέντρα τυχερών παιχνιδιών – όπως τα κλαμπ καραόκε για ηλεκτρονικά αθλήματα – με αυξημένες πιθανότητες σοβαρών εμβοών ή κουδουνίσματος στα αυτιά και απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας και στα δύο αυτιά.

Μια μελέτη που μέτρησε τα επίπεδα ήχου των βιντεοπαιχνιδιών μέσω ακουστικών διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ήχου κυμαίνονταν από περίπου 85 έως 91 ντεσιμπέλ.

Ορισμένες από τις μελέτες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, καθιστώντας πιθανό ότι τα επίπεδα θορύβου ή η διάρκεια της έκθεσης μπορεί να διαφέρουν από τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα σήμερα. Και οι περισσότερες από τις πιο πρόσφατες μελέτες στην ανάλυση δεν μέτρησαν αντικειμενικά τα μέσα επίπεδα ήχου από βιντεοπαιχνίδια ή κέντρα τυχερών παιχνιδιών.

Τα ευρήματα

Ακόμα κι έτσι, τα ευρήματα δείχνουν μια σαφή ανάγκη για τους παίκτες να εξετάσουν τον πιθανό κίνδυνο απώλειας ακοής, λέει ο Dillard. Αυτό συμβαίνει επειδή η έκθεση σε δυνατούς ήχους για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα αισθητήρια κύτταρα στο αυτί που οδηγεί σε προσωρινή απώλεια ακοής ή κουδούνισμα στα αυτιά.

«Ενώ αυτές οι αισθήσεις μπορεί να υποχωρήσουν σε λίγες μέρες καθώς ανακάμπτουν τα αισθητήρια κύτταρα, η τακτική ή παρατεταμένη έκθεση στον θόρυβο μπορεί να συσσωρευτεί και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Dillard.

Τι να κάνετε

Για τους ανθρώπους που παίζουν βιντεοπαιχνίδια στο σπίτι, η μείωση της έντασης του ήχου στα ηχεία ή η χρήση ακουστικών ειδικά σχεδιασμένων για τη μείωση της έκθεσης στο θόρυβο μπορεί να είναι δύο τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απώλειας ακοής, λέει η Jennifer Derebery, MD , επικεφαλής ερευνητής στο House Institute. Ίδρυμα στο Λος Άντζελες.

«Γενικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ηχεία και να μην χρησιμοποιείτε ακουστικά» για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας ακοής, λέει ο Δρ Derebery.

Πέρα από αυτό, οι παίκτες, μικροί και μεγάλοι, θα πρέπει να δουν έναν ΟΡΥ/ΛΑ εάν παρατηρήσουν συμπτώματα απώλειας ακοής, λέει η Colleen Le Prell, PhD , επικεφαλής του τμήματος ομιλίας, γλώσσας και ακοής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας.

«Όποιος παρατηρεί την αντίληψη ότι κουδουνίζει στα αυτιά του, αυτιά που αισθάνονται «γεμάτα», ήχο φαινομενικά πνιγμένο ή αυξημένη δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας ή άλλων ήχων, πιθανότατα έχει προκαλέσει βλάβη στα αυτιά του», λέει ο Δρ Λε Πρελ. «Αυτή η ζημιά μπορεί να αποκατασταθεί με μια περίοδο σχετικής ησυχίας ή η ζημιά μπορεί να είναι μόνιμη».

ΠΗΓΗ: https://www.everydayhealth.com/ear-nose-throat/loud-video-games-tied-to-hearing-loss-over-time/