Ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για να ρίξετε το σάκχαρό σας;

0
590

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Ποιες είναι όμως εκείνες οι τροφές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο διαιτολογίου μας για να καταφέρουμε να ρίξουμε το σάκχαρό μας;

Σύμφωνα με την δρ. Justine Chan, διαιτολόγο και ειδική σε θέματα διαβήτη, το καλύτερο φρούτο για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι τα μύρτιλα διότι: «Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους και έχει αποδειχθεί ότι καθυστερούν την πέψη των υδατανθράκων και αποτρέπουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα» όπως εξηγεί η δρ. Chan.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μύρτιλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά σε ό,τι αφορά τον διαβήτη και την μείωση του σακχάρου στο αίμα.
«Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα έδειξε ότι μετά από δύο μήνες, τα μύρτιλλα μείωσαν την HbA1c, μια εξέταση αίματος που μετρά το μέσο σάκχαρο τους τελευταίους 3 μήνες. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης χαμηλότερα τριγλυκερίδια και μειωμένη φλεγμονή», λέει η δρ. Chan.
Τα μύρτιλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ένα από τα σημάδια μιας τροφής φιλικής προς τον διαβήτη είναι όταν βαθμολογείται στον γλυκαιμικό δείκτη. Αυτός ο δείκτης, που κατατάσσει τις τροφές από το 1 έως το 100, δείχνει το κατά πόσον ένα τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Σημειώνεται ότι ένα τρόφιμο θεωρείται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, εάν έχει βαθμολογία μεταξύ 1 και 55 και θεωρείται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, εάν είναι πάνω από 70.

«Τα μύρτιλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με βαθμολογία 53. Αυτό σημαίνει ότι θα προκαλέσουν μόνο μια αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας» αναφέρει η δρ. Chan.
Παραδείγματα φρούτων που έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη είναι το καρπούζι (περίπου στο 76) και το πεπόνι (γύρω στο 68).
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. «Τα μούρα γενικώς, όπως τα μύρτιλα και τα σμέουρα είναι φυσικά χαμηλά σε ζάχαρη και πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα», λέει η Amanda Lane, διατροφολόγος και επικεφαλής του Healthful Lane Nutrition.
Εάν θέλετε να πάρετε πολλές φυτικές ίνες, όταν τρώτε φρούτα, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να το συνδυάσετε με κάτι άλλο. «Άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το πεπόνι, τα μήλα και οι χουρμάδες. Αλλά συνιστώ επίσης να συνδυάσετε φρούτα με πρωτεΐνη, για να μειώσετε τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα», λέει η διατροφλόγος Morgyn Clair.

Πηγή: https://www.eatthis.com/best-fruit-lower-blood-sugar/