Πόνος στον αυχένα και πώς θα αποφύγετε

0
218

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν βιώσει τραυματισμό ή συμβάν που τους προκάλεσε αυχενικό πόνο, έστω κι αν αυτό αφορούσε μόνο στην κακή στάση ύπνου. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% των ενηλίκων υποφέρουν από αυχενικό πόνο, με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών.
«Συνήθως ο πόνος στον αυχένα προκύπτει από καταπόνηση των μαλακών μορίων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ιδιαίτερα όταν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα στην περιοχή, όπως σπονδυλική στένωση, κήλη δίσκου ή σπονδυλοαρθρίτιδα. Πέραν όμως από τους εμφανείς λόγους πρόκλησής του, είτε δηλαδή από παθήσεις είτε από τραυματισμούς, ο αυχενικός πόνος μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προφανή λόγο και κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι ορισμένες καθημερινές συνήθειες, που ούτε καν προκαλούν υποψίες στον πάσχοντα ότι είναι επιβαρυντικές για τον αυχένα του», εξηγεί ο Φυσικοθεραπευτής Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab ενώ δίνει ορισμένες πρακτικές συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε τον αυχενικό πόνο:

 1. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή στο σωστό ύψος-εργονομία
  Το κέντρο της οθόνης του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Ένας απλός τρόπος για να προσδιορίσετε το κατάλληλο σημείο είναι να καθίσετε στη σωστή θέση στην καρέκλα του υπολογιστή και να κλείσετε τα μάτια. Όταν τα ανοίξετε θα πρέπει εστιάζουν στη μέση της οθόνης του υπολογιστή.
  Η αυχενική καταπόνηση, που προκύπτει από τη λάθος στάση κατά τη χρήση φορητών υπολογιστών (σκύψιμο του κεφαλιού), μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύνδεση μιας ξεχωριστής οθόνης.
  Ελαχιστοποιείστε την αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο κινητό
  Το σκύψιμο του κεφαλιού, για τη σύνταξη sms ή email -ακόμα και όταν πρόκειται για σύντομα μηνύματα που δεν απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποστολή τους- αλλά και γενικά για την ενασχόληση με οποιαδήποτε κινητή συσκευή, ασκεί υπερβολική πίεση στον αυχένα.
  «Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι αυτή η καταπόνηση που υφίσταται ο αυχένας από την καθημερινή χρήση κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών λειτουργεί συσσωρευτικά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις και πόνο. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρήση τους, αλλά η ελαχιστοποίηση του χρόνου κατά τη διάρκεια του οποίου απαιτείται κλίση του αυχένα προς τα κάτω, οπότε η τοποθέτησή τους στο ύψος των ματιών θα μπορούσε να περιορίσει τις βλάβες», συμβουλεύει ο κ. Κακαβάς.
  3. Χρησιμοποιήστε handsfree
  Είναι συνήθεια όλων όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, είτε να σκύβουμε το κεφάλι εκτελώντας παράλληλα και άλλη εργασία, είτε να το γέρνουμε στο πλάι προκειμένου να συγκρατήσουμε το τηλέφωνο με τον ώμο. Οι κινήσεις αυτές ασκούν πιέσεις στον αυχένα, οι οποίες αποφεύγονται πλήρως εάν γίνεται χρήση κάποιας συσκευής handsfree.
  4. Δυναμώστε τους αυχενικούς μυς
  Η ακίνητη στάση επί πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, ή το σκυμμένο κεφάλι για την εκτέλεση εργασιών προς εκπλήρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης του αυχένα, ούτε στην ευθυγράμμιση του κεφαλιού με τους ώμους. Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων πρέπει να εκτελούνται καθημερινά, προκειμένου να αποφευχθεί ο αυχενικός πόνος.
  5. Πιείτε αρκετό νερό
  Η κατανάλωση νερού βοηθά στην ενυδάτωση τους μεσοσπονδύλιων δίσκων, καθώς η σύνθεσή τους αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από νερό. Η κατανάλωση 8 μεγάλων ποτηριών νερό την ημέρα που συστήνεται από τους ειδικούς για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού καλύπτουν και τη συγκεκριμένη ανάγκη.
  6. Σωστή κατανομή φορτίου όταν σηκώνετε βάρος
  Η άνιση κατανομή του βάρους κατά τη μεταφορά της τσάντας ή του χαρτοφύλακά σας προκαλεί στροφή του σώματος προς τη μια πλευρά, τεντώνοντας τους μυς του αυχένα και της πλάτης. Η σωστή στάση, η διατήρηση δηλαδή των ώμων στο ίδιο ύψος και της σπονδυλικής στήλης σε ευθεία γραμμή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την ορθή χρήση σακιδίου, προστατεύει από βλάβες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.
  7. Διόρθωση της στάσης του σώματος
  Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στον αυχένα και εν τέλει πόνο. Τέτοια στάση είναι η προβολή του κεφαλιού και των ώμων προς τα εμπρός. Η διόρθωση της στάσης με τη διατήρηση του πηγουνιού προς τα μέσα προσφέρει σημαντική προστασία του αυχένα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για κάθε 2,5 εκ. μετατόπισης του κεφαλιού προς τα εμπρός, προστίθεται βάρος περίπου 4,5 κιλών στους μυς του αυχένα και του επάνω μέρους της πλάτης.
  8. Ο ρόλος του ύπνου
  Έχει παρατηρηθεί πως όσοι κοιμούνται μπρούμυτα αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα με τον αυχένα τους, καθώς στρίβουν το κεφάλι στο πλάι για να μπορούν να αναπνέουν, με αποτέλεσμα την απώλεια της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να οδηγήσει σε κακώσεις ακόμα και σε κήλη των δίσκων.
  Η ύπτια θέση είναι η καλύτερη προκειμένου να ξεκουράζεται επαρκώς η σπονδυλική στήλη. Όμως, αν προτιμάτε να κοιμάστε στο πλάι, επιλέξτε ένα κατάλληλο μαξιλάρι.