Πότε επιτρέπεται το κολύμπι μετά από αρθροσκόπηση ώμου;

0
524

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που πραγματοποιείται συχνά για τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ρήξεων του στροφικού πετάλου και της αστάθειας του ώμου. Αποτελεί τη βέλτιστη και πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των χειρουργικών προβλημάτων του ώμου, η οποία μας επιτρέπει  στους γιατρούς να δουν στο εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν έγκαιρα τα προβλήματά της.

«Ξεκίνησε να εφαρμόζεται, αρχικά, σε επαγγελματίες αθλητές και στη συνέχεια σε ολοένα και περισσότερους ασθενείς που ταλαιπωρούνταν από προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως εργασία, υποχρεώσεις, ή ακόμη και να απολαύσουν τις αγαπημένες τους ασχολίες, όπως η άθληση και συγκεκριμένα η κολύμβηση.

Γι’ αυτό και, πολλοί ασθενείς υποβάλλονται στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση για να επιστρέψουν όσο πιο άμεσα είναι εφικτό στην αγαπημένη τους δραστηριότητα, θέτοντας την κοινή ερώτηση: “Πότε μπορώ να επιστρέψω με ασφάλεια στην κολύμβηση;”» αναφέρει ο o δρ Ιωάννης Χ. Φερούσης MD, PhD, Διευθυντής της Ειδικής Ορθοπαιδικής Κλινικής Χειρουργικής Ώμου του MetropolitanHospital.

Ο γιατρός παρακάτω αναλύει τα σχετικά με την πάθηση και την αποκατάστασή της, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της αρθροσκόπησης ώμου, τη διαδικασία αποκατάστασης και τις συνέπειες της κολύμβησης μετά την επέμβαση.

Πώς εφαρμόζεται τεχνική της Αρθροσκόπησης Ώμου;

Η αρθροσκόπηση έρχεται να δώσει την πιο σύγχρονη απάντηση στα προβλήματα του ώμου, με μία ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική μέθοδο. Αυτό αποτελεί τεράστια πρόοδο στην ιατρική χειρουργική, καθώς παλαιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με όλα τα συνακόλουθα που μπορούσε να επιφέρει, όπως τραυματισμούς, οξείς πόνους, πολυήμερη νοσηλεία του ασθενούς και ακινητοποίηση του ώμου για ένα μεγάλο διάστημα.

Στην επέμβαση, ο χειρουργός ξεκινά με τη χορηγία γενικής ή τοπικής αναισθησίας στον ασθενή, πριν εισάγει ένα ειδικό εργαλείο, το αρθροσκόπιο στο σώμα του, μέσω μικρών οπών, περίπου 3-5 χιλιοστών, το οποίο διαθέτει μια μικροσκοπική κάμερα με ισχυρό φωτισμό και είναι συνδεδεμένο με μία ειδική οθόνη υψηλής ανάλυσης, όπου προβάλλεται σε μεγέθυνση 20 φορές περίπου, εξαιρετικά καθαρή και έγχρωμη εικόνα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στο χειρουργό;

 • Του επιτρέπει να εξετάσει προσεκτικά το εσωτερικό της άρθρωσης και να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες, ακόμα και τις πολύ μικρές που συμβαίνουν και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία.
 • Να επιδιορθώσει πολύπλοκες ενδαρθρικές και περιαρθρικές βλάβες, όπως αποκατάσταση τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη και λύση συμφύσεων, με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον ασθενή;

 • Η επέμβαση, συνήθως, διαρκεί το πολύ μία ώρα, με ελαφριά αναισθησία, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς, και του επιτρέπει να επιστρέψει ακόμη και την ίδια ημέρα σπίτι του.
 • Προσφέρει ηπιότερη, γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάνηψη χωρίς πολλές παρενέργειες.
 • Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι ελάχιστος.
 • Καθώς οι τομές που πραγματοποιούνται είναι πολύ μικρές, ο τραυματισμός στο δέρμα και στους υπόλοιπους υγιείς γειτονικούς ιστούς είναι ελάχιστος, ενώ επιτυγχάνεται και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ μειωμένος, με περιορισμένη χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Σε ποιες παθήσεις απευθύνεται;

 • Τη ρήξη (μερική, πλήρη, μαζική) του στροφικού πετάλου και του τένοντα ώμου
 • Το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης
 • Την ασβεστοποιό τενοντίτιδα
 • Τη συμφυτικήθυλακίτιδα
 • Τη ρήξη του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης
 • Την οστεοαρθρίτιδα και τη ρήξη ενδαρθρικού μηνίσκου της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
 • Την πίεση του υπερπλάτιου νεύρου
 • Ορισμένα ενδαρθρικά κατάγματα
 • Τις κακώσεις του αρθρικού χόνδρου
 • Την ύπαρξη ξένων σωμάτων ενδαρθρικά

Η Διαδικασία Αποκατάστασης

Γενικά, τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως ύστερα από 8-10 ημέρες και οι ασθενείς φορούν ανάρτηση για 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ παράλληλα ξεκινούν φυσικοθεραπεία, για αρχή με ήπιες παθητικές ασκήσεις για την ανάκτηση της κίνησης, ακολουθούμενες από ενεργητικές ασκήσεις και τέλος προπόνηση ενδυνάμωσης.

Πώς γίνεται η επιστροφή στην πισίνα ή την θάλασσα;

Για τους κολυμβητές αναψυχής, μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην ελαφριά κολύμβηση ήδη από τις 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, αλλά είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά και να αποφύγετε τις απότομες κινήσεις.

Η απλή κολύμβηση προτιμάται για τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση και μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση του εύρους κίνησης. Για αγωνιστικούς κολυμβητές και όσους κάνουν εντατική προπόνηση κολύμβησης, μπορεί να απαιτηθεί μεγαλύτερη περίοδος, πιθανώς έως 4-6 μήνες μετά την επέμβαση. Αυτό δίνει επαρκή χρόνο στον ώμο για να επουλωθεί πλήρως και να ανακτήσει την απαραίτητη δύναμη.