Τρεις νεκροί τρόφιμοι σε υγειονομικές δομές που “εισέβαλε” ο κορωνοϊός

0
614

Κόκκινος Συναγερμός έχει σημάνει από χθες στον υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ μετά τα 53 νέα κρούσματα κορωνοϊού και τους τρεις θανάτους που εντοπίστηκαν σε δυο υγειονομικές δομές στο Ελληνικό και το Περιστέρι.

Ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας δεν μπορούσαν να κρύψουν το θυμό τους για τους υπευθύνους των δυο υγειονομικών δομών, που χαλάρωσαν τα μέτρα υγιεινής με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν δυο ακόμα εστίες μόλυνσης του κορωνοϊού με δραματικές συνέπειας.

Ήδη τρεις τρόφιμοι έχασαν τη ζωή τους, ένας από τη δομή στο Ελληνικό και ο δυο νεφροπαθείς από την κλινική στο Περιστέρι, ενώ σε κίνδυνο από την έκθεση τους στον κορωνοϊό έχουν τεθεί άλλοι 53, τρόφιμοι αλλά και εργαζόμενοι. Στην κλινική του Περιστερίου έχουν επιβεβαιωθεί 26 κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς οι αρμόδιοι θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες, για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε τα μέτρα.
Την ίδια ώρα οργισμένος εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι  ο κορωνοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες: « Απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε τα μέτρα υγιεινής, ειδικά οι υγειονομικοί» είπε φανερά δυσαρεστημένος και συνέχισε: «Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους» ξεκαθάρισε.
Ο κ. Χαρδαλιάς, είπε ότι από την κλινική στο Ελληνικό κατέληξε ένας τρόφιμος που είχε επιβεβαιωθεί με κορωνοϊό, ενώ ελέγχονται μαζικά οι 300 τρόφιμοι και οι 170 εργαζόμενοι. Τα πρώτα 92 δείγματα από εργαζόμενους έχουν βρεθεί αρνητικά.
Μετά την επίσκεψη κλιμακίου στη δομή, παρουσία των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, «η δομή στεγανοποιήθηκε», ενώ άλλα 45 δείγματα θα ληφθούν μέχρι το βράδυ. «Οι επιστημονικά, ωστόσο, υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά» είπε εξοργισμένος ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και κατέληξε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται σε ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν για κανέναν».
Μετά την ενημέρωση, έγινε γνωστό ότι ακόμα δυο ασθενείς από την κλινική αιμοκάθαρσης του Περιστεριού απεβίωσαν.