Τέσσερις θάνατοι σε όλη τη χώρα και 55 νέα κρούσματα σε δυο υγειονομικές δομές της Αττικής

0
300

Οι τέσσερις θάνατοι που σημειώθηκαν σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας αλλά κυρίως τα 55 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις δυο υγειονομικές δομές, στο Ελληνικό και το Περιστέρι, εξαιτίας απρόσεκτων συμπεριφορών, αποδεικνύουν πόσο εύκολα μπορεί να χάσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό και να πάμε εβδομάδες πίσω, πάρα τα έγκαιρα μέτρα και την πειθαρχεία και προσοχή που όλοι έχουμε επιδείξει.

Σχετικά με αυτές τις δυο «εστίες μόλυνσης», ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι: «Ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα, από απρόσεκτες συμπεριφορές. Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε τα μέτρα πρόληψης, ειδικά οι υγειονομικοί» είπε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι : «Δεν θα γίνει ανεκτή καμία αμέλεια από ανθρώπους που εργάζονται σε υγειονομικές δομές. Οι υπεύθυνοι των δυο υγειονομικών δομών θα ελέγχουν πειθαρχικά αλλά και ποινικά».

Με τα νέα 55 νέα κρούσματα από αυτές τις δυο εστίες μόλυνσης του κορωνοϊού, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.463 εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Από αυτά τα κρούσματα τα 574 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό ενώ τα 1.131 έχουν σχέση με γνώστες επαφές.

Να σημειωθεί ακόμα ότι έως χθες 52 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στις εντατικές με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη και από αυτούς οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85% έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Από τις ΜΕΘ έχουν καταφέρει να πάρουν εξιτήριο 57 ασθενείς.

Ο κ. καθηγητής ανακοίνωσε 4 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 125. Από αυτούς, 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με ενδιάμεση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,4% των θυμάτων του κορωνοϊού είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο κ. Τσιόδρας προχώρησε σε συστάσεις για τη χρήση της υφασμάτινης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό μετά τη θέση που έλαβε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). «Στόχος είναι να δώσουμε ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους, όχι σε ανοιχτούς, αλλά σε κλειστούς χώρους, όπως στα φαρμακεία, στα σούπερ μάρκετ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικά σε κλειστούς χώρους» όπως διευκρίνισε.

Μάλιστα για τη σωστή χρήση της μάσκας, (πως πρέπει να τη φοράμε και τι πρέπει να προσέχουμε για να μην μολυνθούμε),  θα ακολουθήσει σχετική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο  κ. Τσιόδρας δίνοντας τις πρώτες οδηγίες συνέστησε πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη και στόμα, ενώ ο χρήστης οφείλει να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι όταν αφαιρείται η μάσκα, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της και φυσικά να προσέχουμε ιδιαίτερα ώστε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Οι μάσκες μιας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, αλλά όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να πλένεται στους 60 βαθμούς με κανονικό απορρυπαντικό. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. καθηγητής επανέλαβε πως πιο σημαντική στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού είναι η κοινωνικής αποστασιοποίηση, η αποφυγή συνωστισμού και η τήρηση της υγιεινής.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό παρατείνονται έως και τις  4 Μαΐου ενώ η  μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών.