Η Πιστοποίηση κέντρων ιαματικής ιατρικής- θαλασσοθεραπείας μπορεί φέρει πάνω από 300 εκατ. ευρω το χρόνο στην Ελλάδα

0
103

Ο έξυπνος άνθρωπος όπου και αν κοιτάξει στην Ελλάδα, βλέπει ευκαιρίες για ανάπτυξη. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Ιαματικός Τουρισμός που θα μπορούσε να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους ασθενείς-τουρίστες από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή  Ένωση, θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα απέφερε πάνω από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο στην οικονομία της χώρας. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να υπάρχει πιστοποίηση των κέντρων ιαματικής ιατρικής – θαλασσοθεραπείας.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ygeia50plus.gr ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής.

«Οι 150.000 ασφαλισμένοι επισκεπτόμενοι τις πάνω από 750 ιαματικές πηγές της χώρας μας, θα δημιουργούν τζίρο 300.000.000€, επιδοτούμενοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 24/2011 και τον Ν4213/2013 περί διασυνοριακής μετακίνησης ασθενών, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι ομιλούν για τζίρο 1 δις €, όταν ο παγκόσμιος τζίρος τουρισμού Υγείας – Ευεξίας ανήλθε σε 4,5 τρις δολάρια το 2018, δίνοντας προοπτική στην ασφυκτιούσα οικονομία μας» μας είπε ο κ. Κουσκούκης.

Ευοίωνες προοπτικές αποτελούν η αναγνώριση της Ιαματικής Ιατρικής ως Συμπληρωματική Ιατρική από τον Π.Ο.Υ. και την Ολομέλεια του ΚεΣΥ καθώς και η ένταξη της θαλασσοθεραπείας σε αυτήν, προκαλώντας τους επιχειρηματίες παρακτίων ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας με απλές διαδικασίες, επιδοτούμενοι και χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Medispa

Ας δούμε αναλυτικά τι μπορούν να προσφέρουν στον Ιαματικό Τουρισμό και κατ’ επέκταση και στην οικονομία της χώρας αλλά και της τοπικής οικονομίας, τα Πιστοποιημένα κέντρα ιαματικής ιατρικής – θαλασσοθεραπείας.

O όρος Spa οφείλεται στην ομώνυμη πόλη του Βελγίου, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή, είναι τα αρχικά της λατινικής φράσης «sanitas per aqua» – υγεία δια του ύδατος, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογονητικών δράσεων που συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη ψυχής, σώματος και πνεύματος με ιατρική επίβλεψη Medical Spa (Medispa).

Τα MediSpa είναι εξειδικευμένα κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες της Ιαματικής Ιατρικής σαν συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο με ολιστική προσέγγιση από ειδικευμένο προσωπικό για:

συστηματική θεραπεία (αρθρίτιδες, ψωρίαση και άλλες ρευματικές παθήσεις, αυτοάνοσα κλπ),

-αποθεραπεία (μυοσκελετικά προβλήματα κλπ),

-αποκατάσταση ( τροχαία, εγκεφαλικά κλπ),

-πρόληψη, ευεξία και αντιγήρανση.

 Τα MediSpa είναι ειδικές εγκαταστάσεις με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό στις οποίες γίνεται χρήση ιαματικών φυσικών πόρων είτε θερμαινόμενου θαλασσινού νερού με την προσθήκη βοτάνων, φυτών, αρωμάτων, χρήση πηλών, ηφαιστιακών πετρών και ατμόλουτρων.

Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν απαραίτητη την χρήση ιαματικού ή θαλασσινού νερού στα MediSpa, χρησιμοποιώντας όρους Day Spa, ClubSpa, DestinationSpaκαι Cruise–ShipSpaμιακυρίαρχη δύναμη στην τεράστια αγορά ευεξίας των Η.Π.Α. Αντίθετα  οι Ευρωπαίοι  ακολουθούν την παραδοσιακή φιλοσοφία του MediSpa και επιμένουν στη χρήση ιαματικών φυσικών πόρων με θεραπευτικές ιδιότητες.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, περικυκλωμένη από θάλασσα και με περισσότερες από 750 ιαματικές πηγές σε όλη τη χώρα, άρχισε τελικά η οργάνωση της θεραπευτικής δύναμης του θαλασσινού και ιαματικού νερού, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Τουρισμού Υγείας σε Health Resorts, Health Farms και MediSpa.

Η πιστοποίηση κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, MediSpa και Wellness πρέπει να γίνεται από την Ελληνική Πολιτεία με τη θεσμοθέτηση εθνικού συστήματος πιστοποίησης/διαπίστευσης υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με τα διεθνή συστήματα TEMOS, JCI, UKAF, ESQH κ.ά. καθώς και σύμφωνα με τις Υ.Α. του Υπουργείου Τουρισμού 1506/2018και 2704/2018 για την έκδοση σήματος λειτουργίας.

Επιβάλλεται η πιστοποίηση:

– των κλινικών δεικτών ποιότητας για την ασφάλεια ασθενών και αποτελεσματικότητα,

-των δεικτών για την διαφάνεια και τις χρεώσεις, όπως διασφάλιση ασθενών από ασφαλιστικούς φορείς, δημοσίους ή ιδιωτικούς

-το benchmarking (συγκριτική αξιολόγηση) για την συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών.

Οι πάροχοι υγείας πρέπει να καλύπτουν όλα τα πεδία πιστοποίησης ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών για επιστημονική επάρκεια, εξειδίκευση, ανθρώπινο δυναμικό, κτιριακή υποδομή, εργαστηριακό εξοπλισμό, υγιεινή και ασφάλεια ασθενών και προσωπικού και για διαχείριση ασφάλειας πληροφοριών των ασθενών (GDPR).

Η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Θερμαλιστική Διαχείριση υπηρεσιών τουρισμού υγείας, επιβάλλουν την ανωτέρω πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Spa/European Spas Association (EuropeSpa), που παρέχει τα σήματα ποιότητας Euro Spamedκαι Euro Spawellness.

Το σήμα ποιότητας EuropeSpa med για κλινικές και θεραπευτικά ξενοδοχεία Spa απαιτεί τις βασικές προϋποθέσεις ασφάλεια, υγιεινή, υλικοτεχνική υποδομή, η ύπαρξη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού προγράμματος τριών εβδομάδων ιαματικής ιατρικής απαρέγκλητα με ιαματικούς φυσικούς πόρους και απαραίτητα 1000 κριτήρια σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της EuroSpa med.

Το σήμα ποιότητας EuropeSpa wellness για ξενοδοχεία 5 αστέρων όπου οι βασικές προϋποθέσεις είναι η ασφάλεια και υγιεινή, η υλικοτεχνική υποδομή για την θεραπεία, με ή χωρίς ιαματικό και θαλασσινό νερό με ολιστική προσέγγιση ευεξίας και απαιτούμενα 1300 κριτήρια σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της EuroSpa wellness.

Ο έλεγχος σημάτων ποιότητας διενεργείται από εγκεκριμένους οργανισμούς, οι οποίοι έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με τις αρχές της ανεξαρτησίας, της ουδετερότητας και της τεχνογνωσίας της EuroSpa.

Η ιαματική θεραπεία είναι διάρκειας 21 ημερών και λειτουργεί με εξειδικευμένα πρωτόκολλα καθιστώντας τους ασθενείς αναγκαστικούς repeaters ανά εξάμηνο και διαρκεί μόνο 20 λεπτά ημερησίως, παρέχοντας απεριόριστο χρόνο στον ασθενή – τουρίστα για βιωματικές εμπειρίες όλων των θεματικών μορφών ποιοτικού και όχι ποσοτικού τουρισμού στο υπέροχο και μοναδικό κλίμα της Ελλάδας.