Ιαματικός Τουρισμός και Δερματοπάθειες: Πως μπορεί να βοηθήσει η Ιαματική Υδροθεραπεία;

0
516

Ψωρίαση, κνησμός, ακμή, σκληροδερμίες και πολλές άλλες δερματικές παθήσεις, μπορούν να έχουν καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, εάν ο ασθενής επιλέξει και την ιαματική ιατρική, όπως θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία, υδροθεραπεία, σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού του και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει. Παράλληλα οι 150.000 ασφαλισμένοι επισκεπτόμενοι τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, μπορούν να δημιουργήσουν τζίρο 300.000.000 ευρώ το χρόνο, επιδοτούμενοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 24/2011 και τον Ν4213/2013 περί διασυνοριακής μετακίνησης ασθενών. Μάλιστα, οι πλέον αισιόδοξοι, μιλούν για τζίρο 1 δις €, όταν ο παγκόσμιος τζίρος τουρισμού Υγείας – Ευεξίας ανήλθε σε 4,5 τρις δολάρια το 2018, δίνοντας μια επιπλέον προοπτική στην εύθραυστη, από την πανδημία, οικονομία μας.

«Η Ιαματική Ιατρική είναι συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος της Κλασικής Ιατρικής και επομένως πρέπει να συνδυάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεραπευτικού αποτελέσματος» αναφέρει στο ygeia50plus.gr ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας και συνεχίζει: «Οι θεράποντες ιατροί έχοντας στο θεραπευτικό τους οπλοστάσιο τα προϊόντα της σύγχρονης φαρμακοβιομηχανίας, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της καινοτόμου έρευνας πάνω στα φάρμακα, θα πρέπει να προσεγγίζουν συμπληρωματικά και όχι απαξιωτικά, τα επιστημονικά αποτελέσματα της έρευνας της Ιαματικής Ιατρικής προς όφελος πάντα των ασθενών, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες».

Η Iαματική Yδροθεραπεία είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια, όμως, της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της θερμικής, μηχανικής, χημικής δράσης αλλά και ειδικότερα της βιολογικής και ανοσολογικής δράσης των μεταλλικών ιόντων, ιχνοστοιχείων, σπάνιων αερίων, αναδείχθηκε ως συμπληρωματική ολιστική θεραπεία, εξηγεί ο κ. Κουσκούκης.

Σε ποιες παθήσεις και πως βοηθάει η ιαματική ιατρική

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλά είδη ιαματικής ιατρικής που βοηθούν συμπληρωματικά σε πολλές δερματικές παθήσεις. Ας τις δούμε αναλυτικά:

-Ψωρίαση: Η εξωτερική υδροθεραπεία, η πηλοθεραπεία και η θαλασσοθεραπεία ευεργετούν όλες τις μορφές της ψωρίασης γιατί τα απορροφούμενα από το δέρμα, υδρόθειο και ραδόνιο, ασκούν αντιφλεγμονώδη και ανοσοτροποποιητική και κερατολυτική δράση.

-Ενδογενής δερματίτιδα (ατοπική δερματίτιδα – έκζεμα, σμηγματορροική δερματίτιδα, εντοπισμένη νευροδερματίτιδα, δυσιδρωσική δερματίτιδα) και εξωγενής δερματίτιδα (δερματίτιδα εξ επαφής, αλλεργική ή/και τοξική): Με την Ιαματική Υδροθεραπεία πολλοί ασθενείς βελτιώνονται, καθόσον η κερατίνη στοιβάδα ενυδατώνεται, ενώ απομακρύνονται τοξικές ουσίες και προϊόντα μεταβολισμού.

-Κνησμός (κορμού, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια): Ο κνησμός  (φαγούρα) βελτιώνεται με τη λήψη ιαματικού λουτρού ή ψεκασμό με ιαματικό νερό, λόγω ενυδάτωσης της κεράτινης στοιβάδας.

-Ακμή και ροδόχρους νόσος: Οι αντιμικροβιακές, κερατολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες των θειούχων ενώσεων κάνουν αποφολίδωση, οπότε προκαλείται απόπτωση επιφανειακών κερατινοκυττάρων, ενώ ανοίγουν οι πόροι και ελαττώνεται η εμφάνιση νέων κλειστών φαγεσώρων, όπως και στην αντιμετώπιση της maskacne από την ορθή χρήση αντί-covidχειρουργικής μάσκας.

Ιχθυάσεις και σκληροδερμίες: Η ιαματική εξωτερική υδροθεραπεία ανακουφίζει και βελτιώνει τα κλινικά συμπτώματα αυτών των δερματοπαθειών κατά τη διάρκεια θαλασσοθεραπείας της ηλιοθεραπείας και της πηλοθεραπείας.

-Λειχήνες (ομαλός, σκληρός και ατροφικός λειχήν) όπου προσβάλλεται ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας  του γαστρεντερικού σωλήνα και των γεννητικών οργάνων. Τα συστατικά των ιαματικών νερών, μπορούν να επιθηλιοποιήσουν ταχύτερα τους βλεννογόνους, με την ιαματική εσωτερική υδροθεραπεία που γίνεται με στοματικές πλύσεις ή ποσιθεραπεία.

-Επεμβάσεις αισθητικής δερματολογίας, δερματοχειρουργικής, dermabrasion, laser, εμφύτευση τριχών: Το ιαματικό νερό σε ψεκαστικό διάλυμα, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση της βλάβης και στην απομάκρυνση των νεκρών υπολειμμάτων των ιστών από τα χειρουργικά τραύματα, καθώς και στη μείωση προδιάθεσης δημιουργίας ουλών.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία

Η ιαματική θεραπεία είναι διάρκειας 21 ημερών και λειτουργεί με εξειδικευμένα πρωτόκολλα καθιστώντας τους ασθενείς αναγκαστικούς repeaters ανά εξάμηνο και διαρκεί μόνο 20 λεπτά ημερησίως, παρέχoντας απεριόριστο χρόνο στον ασθενή – τουρίστα για βιωματικές εμπειρίες όλων των θεματικών μορφών ποιοτικού και όχι ποσοτικού 4 εποχών τουρισμού στο υπέροχο και μοναδικό κλίμα της Ελλάδας.

Ευοίωνες προοπτικές αποτελούν η αναγνώριση της Ιαματικής Ιατρικής ως Συμπληρωματική Ιατρική από τον Π.Ο.Υ. και την Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), καθώς και η ένταξη της θαλασσοθεραπείας σε αυτήν, προκαλώντας τους επιχειρηματίες παρακτίων ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας με απλές διαδικασίες, επιδοτούμενοι και χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η γνώση είναι δύναμη

Σύμφωνα με τους ειδικούς στο χώρο του Ιαματικού Τουρισμού, την επόμενη μέρα της πανδημίας, επιβάλλεται να βελτιώσουμε τις συνολικές γνώσεις μας για την κλινική αποτελεσματικότητα με συγκεκριμένη στόχευση στη βελτίωση του επιπέδου ιατρικής εκπαίδευσης στην Ιαματική Ιατρική, σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής με την σύμπραξη του ΕΚΠΑ σε μεταπτυχιακά και e-learning προγράμματα, την εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών και την εμπειρία από τη διοργάνωση 6 ετήσιων Πανελληνίων Συνεδρίων και του 1ου Παγκοσμίου το 2019 καθώς και με τον προγραμματισμό του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής το 2021.